Jak vybrat freestyle koloběžku a na co si dát při nákupu pozor?

Dostatek fyzické aktivity je důležitý pro zachování zdravého těla a správně nastavené mysli. Spousta z vás určitě prosedí denně několik hodin u počítače, ať už z důvodu pracovních povinností nebo při hraní počítačových her.

jak vybrat freestyle koloběžku

Při zvyšování kondice neuděláte chybu prakticky s žádným sportem, ale proč se z dospělosti nevrátit do dětských let? Řádění na freestyle koloběžce aktuálně patří k trendům číslo 1! Na co si však dát při výběru sportovní koloběžky pozor? A jak si freestyle koloběžku vlastně vybrat?

Jak vybrat freestyle koloběžku? Hlavní kritérium je výška jezdce

Při koupi freestylové koloběžky je hlavním parametrem vaše výška. Od ní se totiž odvíjí konkrétní konstrukce a hlavně výška řídítek. S necelými dvěma metry byste se těžko skládali na koloběžku pro malé děti.

Pro dospělé jsou ideální koloběžky s výškou řídítek od 65 centimetrů, které jsou vhodné pro jezdce od výšky 170 centimetrů. Na této koloběžce budou pochopitelně jezdit nejenom dospělí, ale také dospívající mladiství. Oproti klasickým koloběžkám nemají freestyle koloběžky nastavitelná řídítka a výška řídítek se obvykle nerovná výšce celé koloběžky.

Profesionální nebo začátečnickou koloběžku?

Jakmile zvolíte správnou výšku freestyle koloběžky, je třeba se rozhodnout o technické pokročilosti tohoto sportovního náčiní. Na trhu se nacházejí jak koloběžky pro absolutní začátečníky, tak profesionální stroje, na nichž budete předvádět ty nejlepší triky.

Konstrukce koloběžky pochopitelně souvisí hlavně s technickou pokročilostí jezdce. Pokud jste úplný začátečník, určitě nemá smysl kupovat profesionální freestyle koloběžku za 5 tisíc.

Velmi často se ovšem vyplatí investovat do dražší koloběžky, se kterou se postupem času sžijete a jízdu na ní si budete více užívat. I dospělý začátečník si tak může pořídit koloběžku pro středně pokročilé, jejíž pořizovací cena se pohybuje kolem 4 tisíc korun.

Jakmile si nejste jistí, že vás ježdění na freestyle koloběžce pohltí, kupte si raději levnější koloběžku. V případě, že by vás tento sport přeci jen nenadchl, nebudete litovat vyhozených peněz.

Jak velká je u koloběžky deska?

Dalším zásadním parametrem při koupi freestylové koloběžky je deska, na níž při jízdě stojíte jednou nohou. Její velikost se logicky odvíjí od velikosti vašich bot. Většina freestyle koloběžek disponuje deskami dlouhými až 58 centimetrů a šířkou 13 centimetrů.

Chystáte-li se s koloběžkou předvádět triky ve street parku, měli byste sáhnout po desce kratší. Naopak pro běžné ježdění po městě klidně kupte koloběžku s delší deskou. Ideální je varianta bez ostrých hran krabicového tvaru, která zvyšuje vaši bezpečnost a má vliv na předváděné triky.

Řídítka z oceli nebo hliníku?

Řídítka mají u freestyle koloběžky nejenom estetickou funkci, protože jsou nedílnou součástí konstrukce. Při pořizování první koloběžky budete stát před volbou, zda jsou lepší ocelová nebo hliníková řídítka. Ocel je sice pevnější a o něco těžší, ale zároveň o dost levnější než hliník. Jeho výhodou je naopak nízká hmotnost.

Zásadní bude i zvolení tvaru řídítek. Ten se rozděluje na klasický T-bar a Y-bar, jenž odkazuje na BMX styl. Bez ohledu na materiál i tvar řídítek s nimi můžete otáčet o 360°, díky čemuž předvedete ohromující triky.

Jsou lepší větší kolečka?

U všech koloběžek platí pravidlo, že větší kolečko jede rychleji a lépe se s ním překonávají překážky. Standardním rozměrem je u freestyle koloběžek 110 milimetrů, ale u pokročilých jezdců se setkáte i s průměrem 125 milimetrů.

Jestliže chcete na koloběžce řádit ve skate parku, rozhodně se volte plná kolečka, a to z důvodu větší odolnosti při skocích. Naopak pro běžné street použití si vystačíte s kolečky osazenými paprskovým středem. Plastové středy jsou levnější, ale na koloběžce vypadají strašně. Naopak kovové středy jsou odolnější a mohou doladit jedinečný styl freestyle náčiní.

Chcete si užít spoustu zábavy a udělat něco pro své zdraví? Díky freestyle koloběžce se vrátíte do mladých let a navíc se stanete součástí hodně jedinečné a propojené komunity.

FOTO: 123RF.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Freestyle koloběžky lákají děti i dospělé. Už jste jim také propadli?

Jak ji zaujmout? Sportem!