Umělá inteligence, virtuální realita – trendy naší doby

Pojmy jako jsou umělá inteligence, roboti, virtuální realita, 3D tiskárny nám mnohým ještě před pár lety zněly jako výrazy z futuristických knih a příběhů science fiction.

umělá inteligence

Někdy možná už vůbec nepostřehneme, že je virtuální realita propojená s reálným světem a digitálním prostředím, co aktuálně používáme. Úspěšně se jedná o integraci, která má za úkol splňovat potřeby reklamy a marketingu obecně, designu, ale také vzdělávání a zábavy. Jedná se ale na druhou stranu o výhodný prostředek, který nám zkracuje čas, protože nám na základě našich návyků a kritérií představuje praktické odkazy na požadované informace, produkty a podobně.

Technologie na sociálních sítích

Vždyť takové sociální sítě a jejich příspěvky jsou jasným úkazem, že se jedná o velice atraktivní a důmyslný nástroj. VR nám usnadňuje spojování s přáteli a poznávání nových, sdílení zážitků, což nikdy předtím nebylo možné. Platformě Facebook se podařilo propojit miliardy lidí (měsíčně se uvádí 2,8 miliardy aktivních uživatelů), někteří se znali už předtím, jiní díky ní navázali nová přátelství.

Touhu po interaktivním obsahu využívají sociální sítě k získávání zákazníků, jejich udržení, reklamě a zvyšování povědomí o konkrétních značkách, lidech a společnostech.

Například sociální síť Instagram využívá rozšířenou realitu v podobě funkce, kterou když si na svůj profil přidáte, můžete si vybraný produkt sami vyzkoušet. Líbí se vám na sobě tenhle odstín trička? Sluší tenhle tvar brýlí právě vašemu tvaru obličeje? Když si zákazníci můžou virtuálně produkt vyzkoušet, dělají snazší a rychlejší rozhodnutí, zda si ho koupit nebo ne. A to se prodejcům logicky zamlouvá.

Herní průmysl

Virtuální realita se úspěšně používá taky pro zábavné aktivity jako je hraní pokeru, šachů nebo dalších mentálních her, takže si hráči můžou užívat nadšení ze hry v reálném čas z pohodlí svých obýváků.

Díky technickým produktům, které jsou pro virtuální realitu dostupné, se dá celý zážitek posunout ještě mnohem dál. Takové VR brýle Oculus, jejichž výrobce koupila společnost Facebook, vám dokážou přenést aktivity na úplně jinou úroveň. Jedná se o VR headset s prvotřídní optikou, kdy se pomocí zabudovaných kamer snímá pohyb uvnitř i venku. Pomocí popruhu se připevní na hlavu a jejich uživatel se může pustit do hraní her, sledování filmů a sportů, vzdělávání nebo poznávání.

Brýlí a headsetů pro virtuální realitu je na trhu celá řada, a protože se nejedná o nejlevnější záležitost, uživatel by si měl nejdříve udělat průzkum ohledně typu, možnosti propojení (s počítačem, herní konzolí nebo mobilním zařízením), druhu displeje a aplikace a samozřejmě cenové relace.

Technologie virtuální reality v cestovním ruchu

Do výše zmíněného poznávání by se dalo zařadit cestování, které se stalo extrémně populárním. Speciální prohlídky vás zavedou do egyptských pyramid nebo na Velkou čínskou zeď, ovšem bez davů turistů a vlhkého klimatu. Kromě světových památek se staly oblíbenými návštěvy proslulých muzeí, například Albertina ve Vídni, Benaki v Aténách, Georges-Pompidou v Paříži, The Broad v Los Angeles nebo muzeum moderního umění Tate v Londýně. Prakticky všechna význačná muzea si můžete v klidu prohlédnout odkudkoliv.

Za poslední dekádu vzniklo velké množství platforem,které nabízejí pohledy z kamer umístěných po neuvěřitelném množství míst a diváci můžou přihlížet v reálném čase, co dělá jejich oblíbená panda v čínské zoologické zahradě, jak právě probíhá polární záře nad Norskem, soptí Etna, co se děje v rušných světových metropolích nebo jak to vypadá v krásném tropickém oceánu a jak vypadá jeho podmořský život. Možnosti jsou neskonale pestré, za vyzkoušení stojí platforma SkyLineWebCams nebo Explore.org.

Umělá inteligence v pracovních odvětví

Kromě zábavy se umělá inteligence využívá i v poněkud vážnějších odvětvích. Například v lékařství se uplatňuje při modelování orgánů a těla, v architektuře k práci na designu ve třech rozměrech, v letectví pro simulaci létání a tréninku pilotů. Technologii VR využívá NASA už úctyhodných dvacet let. Důkladná příprava na podmínky a situace, jenž můžou ve vesmíru nastat, je doslova kritická a nesmírně důležitá pro bezpečnost astronautů.

V oblasti vzdělávání virtuální realita a umělá inteligence zaznamenávají také úžasný pokrok. Používají se pro školení, distanční výuku, kdy se účastníci ponoří do reálné situace a můžou se tak efektivně učit prožitkem. Ten se dá pak hned prakticky využít v pracovní praxi. A praxe u mnohých z nás vítězí nad teorii, jelikož se nám spíš dostane pod kůži.

Čím nás rychlý moderní vývoj ještě překvapí? No, určitě se máme na co těšit. Již teď však víme, že pokrok člověk nezastaví a umělá inteligence se bude dále rozvíjet.