Proč byste si měli pořídit nový PlayStation 5?

Obliba hraní videoher stoupá nejenom u mladé generace. Do tajů virtuálního světa začínají pomalu pronikat i o trochu starší generace, pro které je hraní na PlayStationu skvělým odreagování.

proč si pořídit playstation 5

Po náročných dnech plných pracovních povinností přece není nic lepšího než se natáhnout do pohodlného křesla, zapnout herní konzoli PlayStation 5 a užít si právě zakoupenou hru. Opravdu se ale vyplatí pořízení nového PlayStationu 5?

Kdy budou nové konzole v České republice?

Novou verzi konzole od Sony jste si mohli na pultech obchodů pořídit už v listopadu loňského roku. Nicméně poptávka byla tak velká, že se všechny kusy vyprodaly během několika hodin. Sám ředitel společnosti Sony se za tento čin omluvil, i když přiznal, že jej zájem o PlayStation 5 mile překvapil.

Výrobce na trh v rámci předprodeje poslal daleko více konzolí, než tomu bylo u starší generace, ovšem zájem o hraní videoher za těch 6 let dělících obě generace konzolí rapidně vzrostl.

Na skladech prodejců elektroniky se zatím válejí jenom ovladače na PS5, případně hry kompatibilní s novou Sony konzolí. Jenomže na samotné konzole si musí hráči počkat nejméně do února roku 2021, kdy by mělo dojít k jejich opětovnému naskladnění.

Výkon konzole zvládne i ty nejnáročnější hry

Jednou z největších výhod nového PlayStationu 5 je kromě prvotřídního designu vynikající výkon. Proč je tento parametr tak důležitý? Právě on bude rozhodovat o tom, jak plynule a dobře poběží náročnější hry. S těmi se v poslední době roztrhl pytel, takže byste u starších verzí PlayStationu mohli narazit na výkonnostní omezení.

Nejdůležitějším prvkem konzole PlayStation 5 je bezpochyby CPU, které se pyšní hned 8 jádry a 16 logickými vlákny. Maximální frekvence jádra dosahuje hodnoty 3,5 GHz, což je více než sympatická hodnota.

Určitě vás bude zajímat, že jádro u PS5 dokáže za vteřinu zpracovat 2,5krát více operací za jednu vteřinu, než jádro PS4 Pro. Opravdu revoluční změnou však prošlo místní úložiště konzole.

Poprvé v historii herních konzolí od Sony bude nový PlayStation osazen SSD diskem s kapacitou 825 GB, což je podle mnohých odborníků menší revoluce v herním průmyslu. Konzole bude schopná bez větších problémů generovat obraz v rozlišení 4K při frekvenci 120 snímků za vteřinu, což je neuvěřitelné.

Dočkal se změn i ovladač?

Herní zážitek samozřejmě ovlivňuje nejenom plynulost hry a pěkná grafika, ale také schopnost sžít se s ovladačem. Tím je u PS5 nový DualSence, který je o něco větší než u PS4 a nově bude napájen prostřednictvím USB-C kabelu.

Sony patří v oblasti ovladačů k vůbec nejlepším výrobcům, takže si na DualSence určitě rychle zvyknete a bude vám vyhovovat. Hráči jsou navíc zvyklí, že ovladače u PlayStationu vždy posunou herní zážitek o úroveň výš a nejinak je tomu i u nové verze konzole.

Hlavní novinkou je takzvaná haptická odezva, která se projeví hlavně při hraní realistických závodních simulátorů. Při řízení se budete potýkat s odporem auta a herní zážitek daleko intenzivněji prožijete.

Malých změn se dočkaly i triggery, tedy nejníže položené ovládací prvky a o malý kousek se upravila i pozice analogových joysticků. Dalšími užitečnými vychytávkami je senzor pohybu, integrovaný mikrofon nebo reproduktor či konektor 3,5mm Jack.

PlayStation 5 nabízí i zpětnou kompatibilitu s PS4. Herní portfolio je tak rozšířeno o stovky dalších her, které si můžete na nové konzoli zahrát. Nová herní konzole od Sony je skvělou součástí každého hráčského doupěte.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Deset nejlepších her na PlayStation všech dob. Čeští hráči rozhodli hlasováním v anketě

Hry přijdou o aktivační klíče. Ubisoft přepisuje historii. Skončí i krabicové verze her