Hry přijdou o aktivační klíče. Ubisoft přepisuje historii. Skončí i krabicové verze her

Aktivační klíče patří k počítačovým hrám, kam až paměť sahá. Tohle se ale do budoucna změní a hráči tak nebudou moci koupit herní tituly od překupníka, ale jen ve vybraných e-shopech. Vydavatel tak bude mít plný dohled nad odběratelem. Jak to bude vypadat v praxi?

Hry přijdou o aktivační klíče. Může za to boj s jejich přeprodáváním

Boj s překupníky a šedým trhem. To je hlavní důvod, proč přijdou herní tituly o aktivační klíče. Ty patří ke hrám celou řadu let, a to nejen k těm na PC, ale i PlayStation nebo X-Box. Právě jejich aktivace slouží jako ověření pravosti vaší kopie. Herním vydavatelstvím ale dochází trpělivost s překupováním klíčů a v budoucnu ho úplně zruší.

Ubisoft naznačil další směr

První velké kroky tímto směrem rozhýbalo vývojářské studio Ubisoft. Vedení rozhodlo, že se přeprodávání dalšími obchody jako G2A úplně zruší. Aby toho bylo možné dosáhnout, je třeba přestat používat klasické aktivační klíče, které si mohou hráči v těchto shopech zakoupit online.

Prodej her třetími stranami nekončí – nákup se ale bude odehrávat jinak. V e-shopech se objeví sofistikovanější verze verifikace herních titulů, které se říká Silent Key Activation. Zákazník se na webu obchodu přihlásí ke svému účtu na Uplay a hra se pak aktivuje kliknutím – a samozřejmě platbou. Odpadá tedy možnost dalšího prodávání klíče a dokonce nebude možné ani volně klíče rozdávat.

Všechno jen legálně

Herní vydavatelství tak získá úplný dohled nad prodejem her a jejich situací na trhu. Možnost k jejímu šíření dostanou jen vybrané přední obchody, takže některé hráči navštěvované domény k nákupu nejspíš nyní skončí. Ubisoft má dohodu například s obchodem Humble Bundle, který už bezlíčovou aktivaci použil dříve. Online obchodů budou samozřejmě desítky, v tomto ohledu se žádné omezení nekoná.

Soumrak krabicových verzí her

Absence aktivačních klíčů na sebe ale váže další věc, nad kterou někteří mávnou rukou, zatímco jiní zatlačí slzu. Krabicové verze her ses s koncem klíčů stanou minulostí. Pokud tak patříte mezi ty, kteří si svoje PC hry vystavovali do knihovny za herní židlí nebo do stojánku vedle televize a PlayStation, nově nebude co vystavovat.

Klasické krabicové verze PC her nejspíš skončí.

Klasické krabicové obaly z papíru měly své kouzlo.

Hry se na disky už ani nevejdou

Hry se kdysi prodávaly v papírových krabicích, které dnes najdou doma pamětníci. Přechod na DVD nebo Blu-Ray přinesl plastové krabičky, které nejdříve obsahovaly jednu placku. Časem ale obaly zaplnilo až šest dvouvrstvých DVD disků, protože se hry zdokonalují a jejich objem při instalaci na disku je čím dál náročnější. V tento moment se ale vyplatí zadat klíč a hru jednoduše stáhnout, protože je to rychlejší než instalace z disku. Krabicová verze je tak už v podstatě jen fyzickou inkarnací vaší hry, a disk tak ani nevytáhnete z obalu.

Uvidíme, jak rychle bude Ubisoft ve svém plánu postupovat a zda se přidají další velcí vydavatelé jako Steam. My si zatím otřeme tenkou vrstvu prachu na hřbetech našich milovaných herních titulů v knihovně a možná přidáme lehké povzdechnutí.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cokoli vás napadne. Při hraní velkolepého RPG GreedFall budete mít naprostou svobodu v rozhodování

Warhammer: Return of Reckoning. Kultovní hra se zvedla z popela a na bitevním poli už to zase žije