Cokoli vás napadne. Při hraní velkolepého RPG GreedFall budete mít naprostou svobodu v rozhodování

GreedFall je nejnovější RPG titul od studia Spiders. Ambiciózní projekt klade důraz na vaše svobodné rozhodování a jeho dopady na okolí. Vaše volby budou mít vliv na celý herní svět a další vývoj událostí. A to zdaleka není všechno. Na co dalšího se můžeme těšit?

Popadněte rapír, nabijte mušketu a napněte plachty. Tohle dobrodružství v nezmapované divočině nebude procházka růžovým sadem. Nový RPG titul GreedFall slibuje opravdu velikou porci zábavy, kterou si budou moci vychutnat majitelé PC, PlayStation 4 i X-Box One. Vývojáři ze studia Spiders zatím na kontě nic průlomového nemají, v paměti utkvěl alespoň Technomancer z roku 2016. GreedFall toho ovšem nabízí mnohem víc.

Fantasy v období raného novověku

Zajímavý nápad je zasazení hry do období 17. století. Většina fantasy RPG titulů se točí někde kolem středověku, zatímco tady nikdo v plátové zbroji se sekerou a štítem pobíhat nebude. Čekají nás hlavně meče, křesadlové pistole a předovky. Zkrátka něco jako v Assassin’s Creed 3 nebo Liberation. GreedFall se ale neopírá o skutečnou historii – tématem je i oblíbený postapokalyptický žánr. Většinu planety totiž zachvátila nákaza, která celý svět přeměnila k obrazu svému. Přeživší lidé se uchýlili na jediné místo, kde jsou v bezpečí, a tím je ostrov Teer Fradee. Před sebou tak máte divokou zemi, kde na vás může čekat cokoliv.

Velkolepé RPG GreedFall slibuje naprostou svobodu v rozhodování

zdroj: facebook

Divoké kmeny a nezkrotná příroda

Vaše mise je expedice mezi kmeny a tvory žijící v divočině, a stáváte se tak objevitelem a velvyslancem mezi nimi a vašimi pány, tedy šlechtou. Bytosti z lesů a domorodci vás časem naučí i magické schopnosti, takže zdaleka nebudete mít k dispozici jen ostří meče a pistoli. Kouzlení je důležitou součástí hry, takže si budete moci klasicky přizpůsobit postavu svému stylu. Je na vás, jestli nepřítele budete raději upalovat z povzdálí pomocí kouzel, ostřelovat z pistolí nebo se vrhnete na souboj zblízka se svižným rapírem či těžkým obouručním mečem. Nechybí samozřejmě mechanika narůstání hněvu v boji. Fury vám umožní během bitek postupně odemknout silnější schopnosti.

V boji můžete dát pauzu

Zajímavostí je možnost pozastavení času. Mechanice se ve hře říká Tactical Pause a přináší do vašeho repertoáru možnost plánování. Prostě stopnete bitvu a připravíte si kouzlo, schopnost, lektvar nebo jakoukoli akci. Označíte soupeře, které potřebujete, a pak se jen díváte, jak váš hrdina rozpoutá peklo. Nechybí samozřejmě ani stealth zabíjení nebo vykrádání, protože bez toho už to zkrátka nejde. K dispozici pak budou stovky zbraní, zbrojí a vzhledů, které si bude možné upravovat podle vlastních preferencí. To samé platí pro strom dovedností.

Nebudete sami a můžete se i zamilovat

Aby toho nebylo málo, budete si moci vybrat parťáky. Ti se rekrutují z různých frakcí a pomohou vám v boji nebo během misí. Mohou být až tři a můžete s nimi navázat i romantický vztah. Ano, tvůrci hry slíbili možnost milostného vzplanutí. Stejně tak ale můžete vaším rozhodováním kteréhokoli s kolegů naštvat, takže vás nechají být a jdou si po svém. Právě vaše rozhodování je totiž něco, co bude hrát v GreedFall podstatnou roli.

Vaše rozhodování mění vývoj událostí

Tvůrci hry se zaměřili na dialogová rozhodnutí, která budou mít přímý dopad na vaše další směřování a vývoj událostí ve hře. Ano, vaše rozhodnutí budou mít následky a vy se s nimi budete muset vypořádat, ať už budou špatná nebo dobrá. Během hlavních a vedlejších misí i při průzkumu ostrova se setkáte s hromadou postav, ať už z řad domorodců, žoldáků nebo šlechticů. Bude na vás, kudy povedou vaše kroky, ke komu se přidáte nebo koho si znepřátelíte. Vaše rozhodování tak může postupně měnit celou politiku herního světa.

Zní to všechno skvěle a GreedFall vypadá v ukázkách velice dobře. Milovníci rozsáhlých RPG se mají na co těšit, ale s chválou to nesmíme uspěchat. Nezřídka se stává, že zajímavé herní mechanismy dlouho očekávaných titulů nakonec paradoxně nefungovaly a byly zklamáním. Jak si hra povede se dozvíme zanedlouho. GreedFall vychází 10. září 2019.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Warhammer: Return of Reckoning. Kultovní hra se zvedla z popela a na bitevním poli už to zase žije

Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy