Řidiči ve Velké Británii na sebe navzájem bonzují. Udávání na silnici je tam stále populárnější

Někdo vám nedal přednost? Naštval vás a teď dostane co proto. Řidiči ve Velké Británii mají k dispozici systém, který jim umožňuje nahlásit hříšníka policii.

Řidiči v Anglii na sebe bonzují. Udávání na silnici je tam stále populárnější

Pravidla silničního provozu bychom měli jako řidiči dodržovat všichni. Proti neukázněnosti na silnicích má policie a radnice měst kamerové systémy a radary. Ty nejsou samozřejmě zdaleka všude, a tak přišli ve Velké Británii s dokonalou myšlenkou. Co kdyby špatné chování řidiče na komunikaci nahlásil jiný řidič? Kameru má dnes v autě skoro každý a dopravní oddělení by tak ušetřilo spoustu času. Tenhle nápad velice zavání, ale Britové už ho požívají rok. A přinesl kýžené výsledky.

Řidiči trestají řidiče

Server NDSP umožňuje řidičům Anglii upozornit na nežádoucí chování při řízení na pozemní komunikaci. Přeloženo stručně a jasně, jedná se o bonzování, posvěcené policií. Ta se dohodla s výrobcem palubních kamer Nextbase, který sám přispěchal s tímto „úžasným“ nápadem. Tak daleko firma zašla při snaze rozšířit svoje produkty. Dáme řidičům motivaci, aby si kameru do vozu pořídili. Co by pro ně mohlo být tím správným benefitem? Ovšem, přeci žalovat na ostatní, kteří zabočili bez blinkru.

Policie se raduje

Tenhle návrh by vyvolal spíše úsměv, kdyby už nebyl tvrdou realitou, která se uplatňuje v praxi. Policie si spolupráci velice pochvaluje. Za první rok na serveru přistálo téměř pět tisíc stížností od řidičů na jiné řidiče, a křivka roste strmým tempem nahoru. Není to skvělé, že nám občané pomáhají dělat naši práci za nás? Kvůli pokutám musí policisté často někde stát a sledovat pohyb automobilů. Teď přiložili ruku k dílu „naštvaní“ řidiči. Žádný strach, udávání je anonymní, takže hříšníkovi přijde pouze pokuta a uvidí i záznam. Kdo se ale postaral o předložení důkazu mužům zákona se nedozví.

Snadné, aby to mohl praktikovat opravdu každý

Být nelítostnou prodlouženou rukou zákona na silnicích je jednoduché. Přihlásíte se na portálu NDSP, zadáte své identifikační údaje a značku auta, a rovnou připojíte záznam, který jste pořídili. A to je všechno. Tímto způsobem se můžete „postarat“ o kohokoliv, kdo se vám při cestování vozem znelíbil. Policie prošetří každé video, takže můžete být klidní, že hříšník neuteče spravedlivému trestu. Přejel před vámi někdo plnou? Padla už oranžová, ale on nezastavil a stejně jel? Teď je potřeba mu pěkně zatopit!

Lidé se rádi mstí. Obzvlášť anonymně

Všichni asi tak nějak chápeme, že je tahle praxe velice sporná. Doba bonzování a udávání už v naší zemi jednou panovala, a mnozí si to ještě živě pamatují. Věci, o nichž se nesmí nahlas mezi lidmi mluvit a názory, které je lepší si nechávat pro sebe. Protože pak přijde trest. Kdo se zprotiví systému, bude pykat. A takové situace vídáme ve společnosti stále častěji i aktuálně a poměrně rychle se množí. Nahlásit komentář na sociální síti nebo rovnou celý profil je dnes běžná praxe. Tisíce lidí pak mají nemilou zkušenost, kdy přijde blokace bez jakéhokoli zjevného důvodu. Někdo vám to pěkně ukázal, a přitom se jedná o stejného uživatele, jako jste vy.

Udávání a bonzování není v pořádku

A v tom je právě ta potíž. Dohlížet na pořádek mají orgány k tomu určené. Nemůžete dát lidem do rukou nástroje k vykonávání spravedlnosti na silnici. Všichni, kdo řídíme, dobře víme, že prostě přijdou situace, kdy zkrátka blinkr dát nestihnete nebo se musíte rychle vecpat do vzniklé mezery. Jindy zase spěcháte do práce nebo zrovna něco přehlédnete. Takové situace se zkrátka dějí, a proto má víceméně každý zkušenosti s nějakou tou pokutou, kdy ho vyblejsknul radar při cestě obcí. Dát dalším řidičům možnost vás perzekuovat, by se dalo označit za nemorální. Stačí, že se někomu znelíbíte a pokuta přistane. Dotyčný si může mnout ruce, ale ještě více policie a samotný výrobce palubních kamer, jaký to spolu vymysleli skvělý kšeft.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přísnější bodový systém, vyšší pokuty a tvrdší správní řízení. Stát mění pravidla pro řidiče

Klimatizace v autě. Jak ji vyčistit svépomocí bez návštěvy servisu a zbavit se bakterií i zápachu