Nový iPhone 11. Apple představí všechny tři nové modely smartphonů v září. Datum už známe

Apple v září stihne představit všechny tři zástupce nové generace chytrých telefonů. Ponese nový iPhone skutečně číslovku 11? Známe podrobnosti o chystaných změnách designu a vzhledu přístrojů i jejich úložné varianty.

Nový iPhone 11. Apple představí všechny tři nové modely telefonů v září

Nový iPhone tentokrát bez odkladů

Apple představí tři nové chystané modely v září. Podle dostupných informací se nemá opakovat situace z let 2017 a 2018, kdy se vždy na jeden nový iPhone čekalo o nějaký ten měsíc déle. Konkrétně to byl iPhone X, který se zpozdil až na listopad, a rok poté iPhone Xr, který dorazil v říjnu. Konkrétní den odhalení zatím oznámen nebyl, ale uniklé fotky z bety iOS 13 ukazují na displeji datum 10. září. Minulý rok uniklé snímky taktéž potvrdily finální datum.

iPhone 11? Spekulace nad názvem pokračují

Svojí číselnou řadu Apple naboural, když spolu s modelem 8 vyšel i revoluční iPhone X. Jeho označení bylo oslavou jedné dekády iPhonů, zároveň ale spustilo zmatky kolem jmen nových modelů. Rok poté už Apple vypustil všechny modely bez home buttonu. Nesou označení Xs, Xs Max a Xr. Označení Max u největšího přístroje tak nahradilo dosavadní přídomek Plus. Co přijde teď? Spekulace naznačují, že by se letošní modely opravdu mohly jmenovat iPhone 11. Apple samozřejmě mlčí a nechává spekulace i napětí růst. Mnohem důvěryhodnější je pak zpráva, že jeden z modelů ponese nově označení Pro. Pokud by se potvrdilo vše, číslovku by nesl zřejmě „levnější“ model, zatímco vlajková loď by dostala označení 11 Pro a větší verze 11 Max. Možná bude ale všechno jinak.

Nové barvy i povrch zad telefonu

iPhone Xs je k dostání v klasických barvách silver, gold a space gray, zatímco model Xr se dočkal hned šesti barevných variant. Z tohoto portfolia teď zmizí modrá a korálová. Tyhle barvy se zkrátka kupovaly nejméně a nebyl o ně zájem. Jejich místo podle dostupných informací nahradí tmavě zelená a fialová. Vlajková loď bude potom ve variantách bílé a černé, tak jako modely X a Xs.

Trochu škoda je, že údajně zmizí lesklá záda telefonu. Klasické sklo tak opět nahradí hliník. Nové iPhony mají mít matná záda. Je otázkou, jestli tento přístup volí kvůli nějakému technologickému záměru. Spíše se jedná o prostou obměnu modelové řady. V minulosti měl skleněná záda iPhone 4 a 4s. S kovovými se objevil iPhone 5. Modely 5s, 6, 6s, SE i 7 měly záda také kovová, a skleněná přišla opět u modelů 8 a X. Mají je i loňské přístroje Xs a Xr.

Nový iPhone 11. Apple představí všechny tři nové modely telefonů v září

Nový iPhone se samozřejmě představí s operačním systémem iOS 13, který je právě ve fázi 7. betaverze.

Výrazná designová změna zaskočí

Z továrny, kde Apple vyrábí svoje iPhony, unikla i zpráva o podobně letošních přístrojů. Těm má chybět jeden ikonický prvek, kterým je logo ve spodní části zad telefonu. Nápis iPhone byl dosud na všech přístrojích, který Apple přivedl na svět. Revoluce se tak koná hned poté, co zmizel ikonický Home Button a technologii odemykání přístroje pomocí Touch ID nahradilo Face ID. Zmizení nápisu je trochu zvláštní krok, který má nejspíš vést k ještě čistšímu designu iPhonů. Je ale pravda, že tohle majitele přístrojů a fanoušky značky možná spíše zarazí. Vše se ukáže po odhalení nových smartphonů.

Více úložné paměti

Nový iPhone se pochlubí úložnými variantami 64 Gb, 256 Gb a obřích 512 Gb. Tentokrát by tyto varianty neměly dostat jen prémiové modely, ale všechny tři nové přístroje. iPhone Xr je k dostání s pamětí 64, 128 a 256 Gb, a jeho nástupce tak čeká rozšíření. Spekulace o variantě 1 Tb Apple zřejmě zatím nepřinese. Podle všeho si tuto velikost paměti nechává až na příští rok, kdy má údajně přichystat modely smartphonů, které budou daleko více revoluční. Zajímavé tak bude sledovat, jak velikost paměti vyžene nahoru cenu přístroje. Dosavadní navýšení na 512 Gb se totiž na částce podílelo velmi razantně.

Všechno se definitivně ukáže „pravděpodobně“ 10. září, kdy Apple nové iPhony představí. Uvidíme, které úniky informací se potvrdí.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Focení smartphonem. Tipy pro ty nejlepší snímky ze zážitků i dovolené. Jak na to snadno a rychle

Když neomylné počítače chybují. Proč není dobré dávat umělé inteligenci možnost rozhodovat