V Praze se otevírá Apple Museum s největší soukromou sbírkou produktů Apple na světě

Patříte k jablíčkářům? Zajímají vás dějiny techniky? Fascinuje vás úspěch jiných lidí. Pokud alespoň jedna vaše odpověď zněla: ano, vyrazte dnes, nebo jindy, do nového Apple Muzea. Budete koukat, co tam všechno najdete!

Nejen pro fandy i obdivovatele značky Apple se dnes 17.12.2015 v 17 hodin otevře unikátní Apple Museum. Je prvním svého druhu nejen v České republice. Co bude k vidění? Unikátní expozice představuje nejhodnotnější a nejkomplexnější kolekci počítačů z let 1976 až 2012 a dalších předmětů z produkce společností spojených se jménem Steva JobseApple, PixarNext. Mezi jedinečnými exponáty nechybí legendární Apple Lisa, první Macintosh, školní ročenky z dob studií Steva Jobse a Steva Wozniaka a další vzácné rarity.

Odkaz Steva Jobse

Nové Apple Museum je poctou geniálnímu vizionáři, který chtěl a dokázal změnit svět. Umožňuje zblízka prozkoumat odkaz Steva Jobse v podobě revolučních milníků ve světě moderních technologií a nechat se inspirovat fascinujícím příběhem jedné z nejúspěšnějších firem v historii lidstva. Expozice je koncipována v souladu s filozofií značky Apple – v čistém působivém designu, z kvalitních materiálů a za podpory nejnovějších technologií. Jednotlivé exponáty jsou přehledně uspořádány, umístěny na kvádrech z dokonale hladkého umělého kamene corian. Návštěvníky provází multimediální průvodce, který je k dispozici prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu, a to v 9 světových jazycích.

Vznik Apple Musea iniciovala Nadace centra Pop Art Gallery s cílem představit veřejnosti prostřednictvím kultovní značky počítačového průmyslu novodobou historii každého z nás – jak rychlý vývoj technologií ovlivňuje náš život, který je s nimi v dobrém i zlém spjatý. Na realizaci se podíleli studenti ČVUT a provází ji řada zajímavých údajů. Například délka instalovaných kabelů dosahuje v součtu 12 tisíc metrů!

Kam zajít…

Apple Museum sídlí v zrekonstruovaném měšťanském domě na nároží Husovy a Karlovy ulice. V přízemí je umístěna stylová kavárna a vegan raw bistro s jídly a nápoji, které měl v oblibě i Steve Jobs. Kromě občerstvení jsou připraveny i tablety pro zpříjemnění a ukrácení času. Děti jsou zvány do zábavné interaktivní místnosti. V podzemí budovy, v zachovalých románských sklepích ze 14. století, bude v průběhu následujícího měsíce otevřena pop artová galerie. Ta se bude věnovat především českým představitelům tohoto uměleckého stylu 50. let.

Otevírací doba Apple Musea je denně od 10 do 22 hodin. Výtěžek ze vstupného bude použit na nadační účely.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rocky – pět faktů o legendě

Nejbizarnější muzea světa