Největší zoufalci Hollywoodu. Znáte je?

Ten slavný Hollywood. Každý se tam chce prosadit, ale někteří neumětelové na to prostě nemají. Koho musí hollywoodská smetánka mezi sebou trpět?

Jason Friedberg & Aaron Seltzer

Máte rád filmové parodie? Je tomu už pár let, co se o skutečně kvalitní a zábavné variace na klasické snímky starala trojice David Zucker – Jim Abrahams – Jerry Zucker. Jejich série Žhavé výstřely, Bláznivá střela nebo Připoutejte se, prosím, jsou dodnes perlami. V poslední dekádě dominovala hororová taškařice Scary Movie, na kterou se rozhodli navázat pánové Friedberg a Seltzer. Pod dojmem geniality tohoto konceptu natočili třeba Disaster Movie, Date Movie a Epic Movie. Všechno to byly parodie dotýkající se dna filmového řemesla, ale bohužel na to publikum za oceánem chodilo. A tak mohou tito pánové natáčet stále dál, naposled v letošním roce představili Superfast, parodující tentokrát Rychle a zběsile. Všem zoufalcům, kteří nemají talent a pořádné nápady, tak ukazují cestu, jak lze taky v Hollywoodu uspět.

Tim Story

Tenhle člověk pohřbil komiksovou sérii o Fantastické čtyřce. Natočil dva díly, v letech 2005 a 2007, které si na sebe jakžtakž vydělaly, ale setkaly se s krutým odsouzením u kritiků a dál se už nepokračovalo. Dobrá práce, Time! Potom se vrhnul na dvojici romantických komedií Mysli jako chlap, která nezajímala už vůbec nikoho, pouze afroamerická komunita mohla být spokojená, většina hlavních herců totiž měla (stejně jako režisér) černošský původ. A poslední dvojice filmů od tohoto pána umělce je Jízda švárů, kde se opět nedočkáte ničeho jiného než uřvaných postav, vyčpělých vtípků a absence filmařského talentu. První díl jsme museli vytrpět letos, druhý nás čeká už v příštím roce. Time, už nám dej pokoj!

M. Night Shyamalan

Pokud jste byli posledních patnáct let v kómatu, asi nechápete, co dělá tento skvělý režisér v našem výběru. Vždyť Šestý smysl byla naprostá špička a i následující filmy Vyvolený a Znamení udržovaly vysoký standard. Jenže od té doby to jde s touhle indickou kometou už jenom dolů. Přestože si většina jeho dalších snímků na sebe vydělala, takový Poslední vládce větru sklidil hodně posměchu a předloňská výpravná sci-fi Po zániku Země už ani nikoho moc nezajímala. Aneb ukázkový příklad toho, jak se člověk může pustit do produkcí, na které prostě nemá. Letos Shyamalan vytasil svůj tradiční venkovský horor The Visit, který byl přijat už mnohem lépe. Co myslíte, podaří se tomuhle otloukánkovi posledních let restartovat kariéru? Pokud ne, můžeme se alespoň na jeho účet trochu pobavit:

Bonus – Uwe Boll

Kým jiným zakončit náš krátký seznam, než tímhle hardcore režisérem, který terorizuje Hollywood už pěkných pár let. Německý rodák se totiž specializuje na natáčení vyloženě špatných filmů, nad nimiž každý s alespoň zbytky vkusu musí nevěřícně kroutit hlavou. Uwe si z toho však nic nedělá a přestože má ve filmografii jeden komerční propadák vedle druhého, pilně točí stále dál. Jeho specialitou jsou filmy podle počítačových her – levně nakoupí licenci k nějaké populární sérii, kterou následně zprzní strašlivým filmovým zpracováním. Ale minimálně pár herních fandů si to na dévédéčku koupí a Uwe se může přesunout dál. Takhle se pustil třeba do Far Cry, BloodRayne nebo Postalu. Na příští rok chystá další pecku – Bigfoots vs. Zombies

Který ze zmíněných filmařů leží v žaludku vám? Komu by měl hollywoodský výkvět konečně zaplatit jednosměrnou letenku na Antarktidu? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy