Nejděsivější a nejbizarnější muzea světa

Obrazy, sochy a historické cennosti – tak na to v těchto muzeích zapomeňte! Sice mají nějakou svou vypovídací hodnotu, ale spíš na bázi děsu a bizarnosti. Posuďte sami.

Muzeum smrti – Los Angeles, Kalifornie, USA

Nic pro slabé žaludky! V L.A. je strašidelné muzeum smrti, o jehož exponáty se postarali sérioví vrazi. Jde o největší sbírku, kterou tvoří mrtvá těla a obrazová dokumentace z jejich pitev. K vidění jsou i nejrůznější předměty a exponáty používané k balzamování těl nebo k jejich pohřbívání. Návštěvníci se setkají i s grafickými rozbory a nákresy vražd, tak jak si je kreslili vyšetřovatelé. Vrcholem sbírky je pak hlava useknutá gilotinou.

Muzeum mumií – Guanajuato, Mexiko

111 orgánů mumifikovaných mužů, žen i dětí tvoří sbírku muzea, které se nachází v malém mexickém městečku Guanajuato. Velké většina těl pochází z roku 1833, kdy v oblasti řádila cholera. Mezi roky 1865 – 1958 pak byla postupně exhumována (většinou z důvodů, že pozůstalí neměli na hřbitovní poplatky). Muzeum vzniklo v budově přímo v areálu hřbitova. Při prohlídce uvidíte například nejmenší mumii na světě, plod těhotné ženy. Některé mumie na sobě mají šaty, jiné jsou nahé nebo třeba jen v ponožkách či botách, prostě tak jak zrovna zemřely.

Psychiatrické muzeum – St. Joseph, Missouri, USA

V roce 1968 bylo otevřeno muzeum v psychiatrické nemocnici v americkém státě Missouri. Vystavené exponáty jsou velice pestré, stejně tak jako příběhy, které se k nim vážou. Najdete zde třeba obří kolo, ve kterém v 18. století ovšem neběhali křečci ale lidé. Drsné jsou i tzv. uspávací židle, na kterých lidé i dlouhých šest měsíců krváceli, protože si lékaři mysleli, že jejich psychické poruchy způsobuje příliš krve v mozku. Vrcholem je pak kolekce věcí, které byly vyoperovány ze žaludku jedno duševně nemocného pacienta. Šlo o 453 nehtů, 105 vlásenek, 115 zavíracích špendlíků a různé hřebíky, šrouby, knoflíky, háčky, cvočky, a jehly.Vězte, že jakkoli těžký život se zdá v době, mohlo všechno být mnohem horší.

Lombrosovo muzeum trestní antropologie – Turín, Itálie

Více než 400 lidských lebek na vás bude civět v italském muzeum antropologie, které je vytvořené a později i pojmenované po Cesare Lombrosim, věhlasném vědci zabývajícím se lidskou fyziognomií ve spojení se zločinem. Založeno bylo v roce 1898 v Turíně. Lombroso byl posedlý myšlenkou, že deviantní chování a násilnické tendence mají přímou souvislost s tvarem a velikostí lebky. Sbíral a rozčleňoval lebky vojáků i civilistů, zločinců i šílenců. Jeho muzejní sbírka obsahuje také snímky z pitev, další kosti i celé kostry nebo v lihu naložený lidský mozek. Vše samozřejmě od nejrůznějších vrahů, násilníků a deviantů. Ve vzduchu tu visí i jistý pocit strachu.

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 největší krádeže uměleckých děl 20. století

Bizarní osudy historie