Vousy: trend dneška. Proč nám vlastně rostou, čím je ovlivněna hustota a barva a kteří vousáči a jak pokořili světové rekordy

V posledních letech pozorujeme zajímavý trend – do módy se opět vracejí vousy. Nenosí je tedy pouze ctihodní staří pánové, ale čím dál více také mladí muži. Někteří vousáči se navíc dostali do Guinessovy knihy rekordů. Délka jejich porostů je neuvěřitelná, ale mezi mužskými rekordmany nalezneme i ženy.

V posledních letech pozorujeme zajímavý trend - do módy se vracejí vousy.

Proč rostou mužům (a někdy i ženám) vousy?

Vousy jsou jedním ze sekundárních pohlavních znaků. Jak lze asi přepokládat, mužům rostou v důsledku produkce testosteronu, tedy mužského pohlavního hormonu. Vzhledem k tomu, že jeho vysokou hladinu mohou mít v krvi i ženy, někdy se tento znak objevuje také u zástupkyň tzv. něžného pohlaví. Produkce testosteronu se však liší i u jednotlivých mužů, což vysvětluje, proč mají někteří pánové bujný plnovous, zatímco druhým vousy příliš nerostou ani v pokročilejším věku.

V současném světě se produkce testosteronu snižuje, a to v souvislosti s celkovou změnou životního stylu. Například tolik fyzicky nepracujeme. Biologové proto říkají, že mužům rostou vousy méně než dříve. Není tedy divu, že při aktuálním trendu si dokonce někteří pánové nechávají vousy transplantovat. A zřejmě moc dobře vědí proč. Jak totiž ukazují některé studie, mnoho žen dnes vnímá vousy jako znak mužnosti a vousáči jsou pro ně atraktivní.

Vousy z etnografického a historického hlediska

I když má na růst vousů vliv produkce testosteronu, jejich zabarvení, hustota i síla jsou podmíněny geneticky. Ta ostatně vysvětluje, proč se vousy liší také u jednotlivých lidských etnik. Tak například Asiatům a jihoamerickým indiánům sice rostou, ale jsou obvykle řidší než u Evropanů. Pod vlivem různých westernů jsme přesvědčeni, že severoamerickým indiánům vousy nerostou vůbec. Rostou, nicméně méně a navíc zde panoval zvyk je od už mládí vytrhávat, takže se vyskytovaly minimálně.

Tento zvyk už je dnes částečně opuštěn pod vlivem evropské kultury a navíc dochází i k míšení genů. Ostatně také v historii známe mnoho příkladů, jak se jedno etnikum nechalo inspirovat druhým. Tak například starověcí Řekové původně vousy běžně nosili. Teprve po zesílení kontaktů s Egyptem, kde se muži pravidelně holili, je i muži z Řecka začali shazovat. Podle pravěkých maleb se koneckonců zdá, že se muži zřejmě nějak holili už v tomto období.

Seznamte se s vousatými rekordy

Nejdelší knír pochází z Indie

Indové jsou známí tím, že se potrpí na bujné kníry. Někteří obyvatelé indického subkontinentu ovšem poněkud vynikají. Jistý Ram Singh Chauhan je např. znám jako majitel nejdelšího kníru na světě. A jak že je dlouhý? Neuvěřitelné 4,29 metru! Chauhan si svůj knír pěstuje od roku 1982, kdy se inspiroval svým přítelem, který se nechal narůst vlasy do délky přes dva metry.

Nejdelší plnovous na světě

Přestože je za muže s nejdelším plnovousem na světě považován Sarwan Singh, jehož vousy měří 2,5 metru, ve skutečnosti zřejmě tento primát nedrží. Sikhský kněz, který žije v Kanadě, totiž nemá na Nora Hanse N. Langsetha, jenž žil kdysi ve Spojených státech amerických. Ten měl údajně při měření v roce 1927 plnovous dlouhý 5,33 metru, což se zdá opravdu neuvěřitelné.

https://www.youtube.com/watch?v=BjFjCAtvdIA

Rekordmanky mezi ženami

Jak už jsme uvedli, vousy se nemusí chlubit pouze muži, ale také některé ženy. Tedy chlubit… Pokud máte stejně jako Vivian Wheeler z USA bradku dlouhou 25,5 cm, asi mít příliš radosti nebudete. Vivian se sice dlouho snažila své vousy holit, nakonec je ale nechala růst a aktuálně jí patří místo v Guinessově knize rekordů, což jí, jak říká, pomohlo být hrdá sama na sebe.

Stejně jako tato Američanka si musela na posměch zvykat i Harnaam Kaur, tedy Britka, která je známá jako nejmladší žena s plnovousem. Dnes 28letá rodačka z Berkshire se nicméně svému osadu postavila. Jedná se totiž o fotomodelku, která je zároveň aktivistkou vystupující proti šikaně a životní kouč(ka).

https://www.youtube.com/watch?v=6iRNQayPkvc

Mezi vousáči existují i siláci

Takové tvrzení nepřekvapuje. Existují nicméně pánové, kteří nemají sílu ani tak ve svalech, ale právě ve vousech. Vyniká mezi nimi Litevec jménem Antanas Kontrimas. Nejenže na svých vousech zvedl v roce 2013 váhu 63,8 kg, ale o rok později si připsal i další úctyhodný záznam, když na plnovousu utáhl automobil o hmotnosti 1 952 kg. Kdo by tohle zvládl?

https://www.youtube.com/watch?v=3AzgUiaQooE

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Preppeři se chystají na globální kolaps a světovou katastrofu. Jsou to blázni nebo vizionáři a počátek budoucnosti lidstva?

Gesta, která nestárnou. Vztyčený prostředníček, palec nahoru nebo podání ruky všichni dobře známe. Jaký je ale jejich pravý původ?