Černobílá klasika: vojenské instruktážní filmy, ze kterých vám spadne čelist

Že jsou černobílé filmy pro inťouše (anebo intelektualismus předstírající pozéry)? Nebojte, naše filmová přehlídka se týká snímků, které pro nejrůznější účely vyhotovila americká armáda. Takže opravdu nic náročného. Jen spousta archivních instruktážních videí, které vás buď melancholicky pobaví, nebo vytočí.

vojenské instruktážní filmy

Kde začít? Jaké vojenské instruktážní filmy stojí za zmínku?

Třeba u hádanky z překvapivých čísel. Tipnete si, kdo byl pro „Spojence“ (tedy země Trojdohody) za I. světové války tím největším protivníkem? Kdo odeslal z bojiště na marodku 18 000 vojáků každý den, a zneschopnil je minimálně na 30 dní? Ne, nebyly to odstřelovači, kulomety nebo miny, ale kapavka. Se syfilidou to bylo ještě o drobet horší: vyřadila vojáka na 6 měsíců.

A nezapomeňte si umýt ruce!

Takže když vypukla II. světová, bylo jasné, proti komu okamžitě vést ofenzivu na frontě i v zázemí. Jeden z osmi vojáků na každé marodce totiž ležel kvůli přenosným pohlavním chorobám. Světlo světa tak spatřilo krásné instruktážní video, kde se dozvíte naprosto vše. O sexuální hygieně i o tom, kolik vody se vejde do průměrné americké šprcky. Krása. Vědět tohle dřív…

Vložku nebo tampón?

Názornost, se kterou se vojenští instruktoři poprali s kapavkou, je zřejmě povzbudila. Takže tu máme i jedno krásné video, které jde ještě víc do hloubky. Odhaluje totiž netušené aspekty života žen v armádě. Od správné výživy, přes pravidelné cvičení až po menstruaci. Je to dost mazec, ale možná by nějakým bio-matkám taková škola aspoň na pár dní prospěla.

Teď si dáme animák

SNAFU je takový sympatický (neoficiální) armádní akronym. V originále značí Situation Normal: All Fucked Up. Tedy, že vše se sere tak jako normálně. Užití takové urážlivé a jiné oficiální vojenské akronymy znevažující hlášky ale našlo využití i v instruktážních videích. Zrodila se legenda animovaného filmu, Vojín Snafu. Klasika, která zahřeje na duši a připomene dávné časy.

Časy, kdy skutečně záleželo na tom nechat si vojenská tajemství pro sebe, protože „šikmooký nepřítel naslouchá“. Časy, kdy dobře udržovaná a správně používaná zbraň odháněla fašisty do zapomnění, případně, kdy největším problémem vojína byly odzbrojující kozy špionky. Je to old-school nenáročná podívaná, něco jako Tom&Jerry. A jasně, je to dost často rasistický jak Chaloupka strýčka Toma.

Komisař Clouseau v uniformě

Lacinějšími vtipy rozhodně nešetří ani dvě další instruktážní videa: klasické One Too Often z roku 1950, která z pohledu Anděla strážného nabádá vojáky na dovolence, aby na sebe dávali pozor. Ano, u některých scének si člověk klepe na hlavu. Stolem. Zato u gagy sršícího Safety In Offices nevyjdete z údivu. Zjistíte, že největším rizikovým faktorem každého zaměstnání jsou osoby, které mají vagínu. A také lidi, kteří se houpají na židli.

Noční můra z Elm Street

Jinak pokud by vám například nebylo jasné, za co vlastně bojujete a jaké hodnoty svou účastí v (americké) armádě chráníte, koukněte na Rudou noční můru z roku 1962. Tam vám to všechno vysvětlí. Od plíživých hrozeb komunismu až po popravu odvržence a procitnutí zpátky do amerického snu. Snad to dobře dopadne.

Už jste instruovaní a poučení?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bizarní filmy, které raději nikdy neměly vzniknout. Už jste je viděli?

Filmové destinace: když se pohádky točí na místech skutečných hororů