Osudy slavných atentátníků. Jak to se známými lidmi dopadlo?

Jména jejich obětí si vybaví každý, ale o osudech atentáty páchajících vrahů se většinou moc nemluví.

osudy slavných atentátníků

John Wilkes Booth byl lepší herec, než atentátník, ale do prezidenta Lincolna se nakonec trefil. Co následovalo dál? Místo děkovačky velký skok do refýže, při němž si vrah zlomil nohu.

S tou se pak bude potácet dalších 12 dní v sedle na Jih. Skončí ve vojáky zapálené stodole, respektive proděravělý jako řešeto, když se z hořícího inferna pokusí vystrčit nos. Na jeho neoznačený hrob v Marylandu teď lidé nosí mince (centové pence), na nichž je vyobrazen Lincoln. Zvláštní.

Příliš mladý na pořádnou smrt

Na konci tohoto dějinného utkání bylo 10 milionů mrtvých, takže se snadno zapomene na to, že první výstřely I. světové války padly v Sarajevu. To když Gavrilo Princip prošpikoval rakousko-uherského následníka trůnu. Jasně, že ho chtěli popravit.

Jenže do zletilosti (dosahované tehdy ve dvaceti letech) mu chyběl jediný týden. Takže putoval za mříže. Stal se jedním z nejslavnějších obyvatel českého Terezína, než tu v dubnu 1918 skonal na tuberkulózu.

Oběť si utrpení vraha nepřeje

O Gándhím si můžeme myslet ledacos, zvlášť kvůli jeho divočejšímu mládí. Ale v důchodovém věku už to byl ten dobrácký a mírumilovný mudrc, který hlásal smířlivost mezi rasami a náboženstvími. Jenže to nerad slyšel jistý Nathuram Godse, hinduista, který o muslimech (k nimž měl být podle Gándhího učení laskavý) věděl své.

Gándhí s třemi ranami v hrudníku skonal, a podle svých synů si nepřál atentátníkovu smrt. Indický soud to ale viděl jinak, a tak se Godse zhoupl na šibenici. Jinak s atentáty a atentátníky se bude potýkat opakovaně celá rodina Gándhí.

Svobodu? Ne děkuji.

Chytří už vědí, že pokud se jim nelíbila muzika kapely Beatles, stačilo jen vlastně chvilku počkat, než se muzikanti sežerou navzájem. Mark David Chapman to ale nevěděl. A coby zkrachovalý a nezaměstnaný sekuriťák z Havaje nevymyslel nic lepšího, než zastřelit Johnna Lennona.

Stalo se to 8. prosince 1983, což je zatraceně důležité datum. A dál? Hippík Lennon se díky atentátu stal nesmrtelnou legendou, zatímco zapomenutý Chapman dostal 20 let. Mohl být 11x propuštěn dřív na podmínku, ale nechtěl.

Proč to udělal? Pravdu nikdo netuší

Nemusíte být zvláštní fandové konspiračních teorií, aby vám na atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho něco nesedělo. Vlastně, čím vím důkazů a vyšetřování nejrůznějších komisí, tím víc zmatků. Pachatele, zázračného střelce, ale podle všeho dopadli.

Byl jím Harvey Lee Oswald, jeho motivace byla… to vlastně nikdo neví a nemůže se ani dozvědět. Během převozu k dalšímu výslechu byl totiž přímo před zraky policistů zastřelen Jackem Rubym. Zkrachovalým mafiánem, jehož motiv pro čin byl také nulový.

Papež plný porozumění

Papež Jan Pavel II., to byl panečku kanón. Čtyři rány, které mu na Svatopeterském náměstí 13. května 1981 uštědřil z devítky turecký fanatik Mehmet Ali Ağca, mohly totiž být smrtelné. Jenže tenhle papež byl z jiného těsta, než vatikánské hostie. Přežil.

A jevil velmi živý zájem o atentátníka. Osobně jej navštívil ve vězení, a u italské vlády se zasadil o to, aby jeho trest doživotí změnili na vyhoštění. Projevit takovou míru tolerance k osobě, která vám usilovala o život, to se jen tak nevidí.

FOTO: 123R

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejslavnější atentát na Hitlera se odehrál před 75 lety. Nacistický vůdce jich ale přežil desítky

Operace Anthropoid: kam atentátníci při seskoku dopadli, kde se skrývali, co selhalo a kdo je zradil