Nejslavnější atentát na Hitlera se odehrál před 75 lety. Nacistický vůdce jich ale přežil desítky

20. července 1944 se uskutečnil plán Valkýra, tedy nejslavnější pokus o atentát na Adolfa Hitlera. Nacistický vůdce ovšem smrti unikl, stejně jako mnohokrát předtím.

Operace Valkýra: Nejslavnější atentát na Hitlera se odehrál před 75 lety

Operace Valkýra byla pokusem o převrat

V roce 1944 už začínalo být jasné, že je porážka nacistického Německa ve 2. světové válce nevyhnutelná. Proto se odpůrci režimu z řad armády pokusili 20. července o další atentát na Adolfa Hitlera, několikátý v řadě. Následně chtěli zorganizovat státní převrat a vyjednat mír se spojenci. Přestože byla tato akce jedním z vrcholů domácího protinacistického odboje, vůdce přežil. Tak jako několikrát předtím, mu i tentokrát pomohla shoda okolností.

Samotný atentát provedl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg, který se chtěl Hitlera skutečně zbavit. O tom svědčí skutečnost, že byl na jaře roku 1943 v Africe vážně zraněn, přičemž přišel o pravé oko, pravou ruku a dva prsty na levé noze. Přesto se rozhodl pokračovat ve vojenské službě, protože se chtěl atentátu na Führera zúčastnit stůj co stůj. Pokus o vraždu Hitlera z 20. července 1944 ostatně nebyl jeho prvním.

Jak může chod dějin ovlivnit náhoda

Červencový atentát se odehrál v Hitlerově hlavním stanu, jemuž se říkalo Vlčí doupě, kde byl netrpělivě očekáván příjezd italského diktátora Mussoliniho. Jenže atentátníkům štěstí nepřálo – válečná porada, během níž se měl čin odehrát, se přesunula z 13:00 na 12:30 a navíc z betonového bunkru do dřevěného domu. Použita byla také pouze jedna trhavina na místo plánovaných dvou a v neposlední řadě byla brašna s třeskutým obsahem náhodou posunuta k masivní dřevěné podpoře.

Důsledek? Nálož, která vybuchla ve 12:42, sice zabila čtyři přítomné muže, nicméně Hitler mezi nimi nefiguroval. I když došlo k explozi pouhé dva metry od něho, vyvázl pouze s lehkými zraněními. Vůdce ochránila dřevěná podpora, stejně jako skutečnost, že se výbuch v dřevěném domku s otevřenými okny rozptýlil, což by se v uzavřeném betonovém bunkru nestalo. Adolf Hitler tak náhodou přežil, a to prosím už 41. pokus o atentát, údajně předposlední.

Hitler měl být zabit ještě před nástupem k moci

Se vzestupem nacionálního socialismu se mnozí Němci nechtěli smířit. Proto Adolf Hitler zažil (a přežil) čtyři pokusy o vraždu už před rokem 1933, kdy se stal říšským kancléřem. Asi nejznámější událost se datuje do ledna 1932, kdy měl být Hitler otráven v berlínské restauraci Kaiserhof. Tento pokus nebyl nikdy objasněn, jisté ovšem je, že byl Hitler ze všech přítomných spolupracovníku jedem postižen úplně nejméně.

Zabít Hitlera by bylo „nesportovní“

Během let, kdy byl Adolf Hitler u moci, přežil desítky pokusů o vraždu, často přitom stejně jako 20. července 1944 jen s přispěním náhody. Vůdce se pokoušeli odstranit vlastní lidé, domácí opozice i cizinci. Některé útoky se navíc vůbec neodehrály, a to z prazvláštních důvodů. Tak například britský atašé Noel Mason-MacFarlane upozornil britské ministerstvo, že je jeho koupelna pouhých 100 metrů od tribuny, kde bude Hitler přijímat hold k narozeninám. Šikovný střelec by tedy mohl takové okolnosti využít. Plán byl ale odmítnut. Odůvodnění? Takový útok by byl „nesportovní“.

Existovalo 42 pokusů o vraždu Hitlera?

Mezi poměrně známé muže, kteří plánovali smrt Adolfa Hitlera, patří např. plukovník von Tresckow, který stejně jako von Stauffenberg inicioval hned několik útoků. Ovšem se stejným neúspěchem. Vůbec poslední pokus o vraždu měl údajně vykonat Hitlerův architekt a ministr zbrojního průmysl Albert Speer. Ten chtěl prý do větrací šachty vůdce zavést plyn. Jenže Speer to prohlásil jako souzený před Norimberským tribunálem, takže není jisté, zda si celou událost nevymyslel, aby se zachránil. Každopádně sám Hitler nakonec po desítkách pokusů o atentát zemřel 30. dubna 1945 vlastní rukou.

Co by bylo, kdyby…

Kdyby se podařilo Hitlera zabít ještě před nástupem nacistů k moci, zůstává otázkou, zda by někdo z jeho spolupracovníků dokázal zfanatizovat dav, který se v temné atmosféře obří inflace (důsledek Versailleské smlouvy z roku 1919) chytal každého stébla naděje na lepší život. Židé byli jako již mnohokrát předtím poměrně snadná oběť. Samotná Hitlerova nenávist vůči Židům, daná životní historií i neurotickou osobností, byla obrovská, stejně jako jeho touha po pomstychtivém triumfu. Pokud by se však podařilo úspěšně dokonat plán Valkýra, je možné, že by 2. světová válka skončila o několik měsíců dříve, což by zachránilo statisíce životů.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Příklady z historie: jak přežít atentát. Buďte duchapřítomní, nespěte a zůstaňte sexy

Operace Anthropoid: kam atentátníci při seskoku dopadli, kde se skrývali, co selhalo a kdo je zradil