Příklady z historie: jak přežít atentát. Buďte duchapřítomní, nespěte a zůstaňte sexy

Nikdy nevíte, jestli se z vás jednou nestane prezident nějakého exotického státu. Ať už pak budete milovaným zachráncem lidu, nebo nenáviděným diktátorem, je klidně možné, že vám někdo půjde po krku. Načerpejte inspiraci v nedávné historii, jak elegantně přežít úklady o život.

Jak přežít atentát

Předchozí král Maroka, Hassan II., nepatřil coby reformátor země na počátku své vlády mezi zrovna populární. Dneska se po něm jmenuje každý druhý narozený chlapec v zemi, takže dobrý. Čím ze startu popudil masy? Omezoval vliv islámských duchovních, kličkoval mezi útesy mezinárodní politiky směrem k západní otevřenosti. První vážný atentát na něj se konal v den oslavy jeho dvaačtyřicátých narozenin. Tehdy totiž dvě tisícovky zfanatizovaných atentátníků zaútočily na jeho palác, a pobili přitom stovky hostů. A co udělá Hassan II.?

Dobrá rána, už to stačilo…

Jako nezničitelný Terminátor zamíří v dešti kulek k vůdci povstalců, a přitom cituje verše z Koránu. Netrefí ho ani jedna rána. Tehdy se zrodila legenda, protože vzbouřenci ho rázem zabít nechtějí. Považují to za zázrak. Ale tím jeho příběh nekončí. Jen o rok později, při letu z Maroka do Paříže, zaútočí na jeho prezidentský speciál stíhačka řízená dalším atentátníkem. Prezident si pohotově půjčí vysílačku, a zavolá střílejícímu pilotovi: „Zastavte palbu, tyran je mrtvý!“ A je vymalováno, pronásledovatel míří na přistání. Hassan II. to do Paříže to stihne včas, a s rebely se vypořádá po návratu do země. Mimochodem, tenhle pán se rád držel tradic. Takže atentátníky házel své smečce lvů.

Atentát se nekoná. Zamávejte tyranovi!

Když už se stanete diktátorem, naučte své ovčanstvo nějaký nesmyslný pozdrav. Třeba něco jako mexickou vlnu. Do budoucna by se vám to mohlo hodit. Své by nám o tom mohl povyprávět Adolf Hitler, který bohužel atentátů přežil opravdu hodně. Přitom už v roce 1938 mohlo být hotovo. Hitler totiž tehdy vyráží na velký nazi-průvod Norimberkem, a na příhodném místě na něj čeká Maurice Bavaud s nabitou pistolí. Vybral si dobré místo i čas, ale zapracovala nešťastná náhoda. Když totiž davy lemující ulice začnou nadšeně hajlovat, totálně zakryjí výhled na Vůdce. Smůla.

Železná dáma nikdy nespí

Vědci jej popisují jako gen p. Tyr362HIS, a jeho nositelé nás překvapí velmi chabou potřebou spánku. Stačí jim pár hodin denně. Někdy se mu také říká gen Tatcherové, protože britská premiérka jím prokazatelně disponovala. A zachránil jí život. V roce 1984 totiž teroristé z IRA instalovali bombu v brightonském Grandhotelu (mimochodem, s načasováním na 24 dní dopředu), a to tak, aby rozmetala ložnici v nejluxusnějším apartmánu. Povedlo se. Pět mrtvých a 34 raněných jako bonus, ovšem bez hlavní ceny. Premiérka, která se tu účastnila plánované konference, totiž seděla v jiné místnosti nad administrativou. I když bylo půl třetí v noci. Železná Tatcherová prostě nepotřebovala spát.

Sázka na domácí kvalitu

Po druhé světové válce oslavovaný Charles de Gaulle, francouzský autoritářský prezident, si to rozlil u para-militárních členů hnutí OAS, když se zřekl „kolonie“ Alžír. A proto mu šli ostře po krku. Pokusů o atentát přežil zhruba třicet. Dost často díky schopnému osobnímu řidiči a zatraceně vymakanému autu značky Citroen DS. Tehdy to byla ještě kvalita, která jako odpružení nevyužívala ocelové pružiny, ale hydrauliku. Takže když v roce 1962 atentátníci nasypou do projíždějícího prezidentského vozu 140 kulek, vůz zvládne vybalancovat jízdu bez pneumatik a zmizet do bezpečí. Není divu, že de Gaulle měl pak pro francouzské automobilky slabost.

Vousatý strejda s doutníkem

Naprosto bez konkurence je ale dnes již zesnulý Fidel Castro, kubánský diktátor. Jen americká CIA se hlásí k 638 pokusům o atentát, a ani jeden z nich nevyšel. Hodně „nadějně“ to vypadalo s Maritou Lorenzovou, jednou z jeho četných milenek. Nedokázala ho otrávit, a strejda Fidel tak nějak poznal, o co jde. Takže jí nabídl svou vlastní zbraň. To už ale dostalo atentátnici úplně do kolen. Pokus o atentát skončil sexem v karibské dusnu, prosyceném kouřem luxusních doutníků. Takže přežít atentát nejlépe můžete, když budete zatraceně macho a sexy!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Operace Anthropoid: kam atentátníci při seskoku dopadli, kde se skrývali, co selhalo a kdo je zradil

Apokalypsa? Je nevyhnutelná! Co přijde potom? Za jak dlouho zmizí silnice, beton a další stopy lidské civilizace?