Denver jako první americké město částečně legalizuje kouzelné houbičky

Nehezké a šedivé město se rozhodlo, že zlepší svůj profil a profit tím, že legalizuje k volnému užití houby, obsahující psilocybin. Tedy lysohlávky a jejich příbuzné. Po 16. květnu můžete vidět Denver jinýma očima. Bude duhově barevný, a možná tu na vás budou mluvit popelnice.

Denver legalizuje houbičky

Denver je město ve státě Colorado, o kterém směle můžeme prohlásit, že to zrovna nevyhrálo. Zdejší automobilky, ocelárny a těžký průmysl totiž v době ekonomické krize nebyly zrovna v trendu, a tak tu o práci přišla spousta obyvatel. Kdo mohl, tak se odstěhoval. Zlepší houbičky městu duchů reputaci?

Město v rozkladu

V užším centru tu dnes stojí 305 000 nemovitostí bez majitele, polovina úředníků z radnice sedí za korupci. Zdá se, že zdejší starosta by udělal líp, kdyby tohle území radši vrátil zpátky indiánům. Denver má teď po čertech špatnou reputaci a média jej vykreslují jako město, kde policisté raději jezdí pomalu, aby náhodou nepřijeli včas.

Co ještě můžeme povolit?

Zlepšit svou pověst tu chtějí opravdu hodně. Jenže jak přitáhnout do města prachaté turisty a movité lovce zážitků? Model hříšného Las Vegas se tu nejspíš neujme, na kasina tu mají monopol původní obyvatelé. Jak se tedy prosadit, když ne starým dobrým legalizovaný hazardem? Legalizací marihuany? Ta už je bohužel volně k dostání v polovině států americké federace, takže to už jako lákadlo nefunguje. Proto jdou o krok dál, a jako první město ve Státech tu budou legalizovat lysohlávky a další kouzelné houbičky.

Za veselý Denver!

Ano, je to pořádný skok. Jestli vede do propasti nebo k lepší budoucnosti se teprve ukáže. Ostatně, když se na začátku měsíce května uzavřely volební místnosti, vznášel se nad městem otazník. Že jde Denver do háje tu vidí každý. Ale ne každý souhlasí s tím, že udělat z města duhovou nirvánu je ten nejlepší nápad, jak jej dostat z trablů. Hlasy pro a proti byly nebezpečně vyvážené.

Volby v rauši

Tomu odpovídal i výsledek: 87 341 oprávněných voličů nechtělo o houbičkách ani slyšet, dalších 89 320 je vítalo. Takže o dva tisíce hlasů vyhráli příznivci barevných zážitků. Mimochodem, tak malá účast u voleb ve městě s 600 000 obyvateli dobře demonstruje, jak je tu mezi lidmi intenzivní celková rezignace na jakýkoliv podnět. Denverské halucinogenní volby prostě zajímaly víc zbytek Ameriky, než místní.

Povolíme, ale jen trochu

Oficiálním prohlášením má být na základě tohoto referenda 16. května 2019 schváleno držení houbiček pro osobní spotřebu osobami starších 21 let. Což je hodně podivná definice toho, co vlastně můžete s lysohlávkami dělat a jak se k nim dostat. Vládní představitelé státu Colorado totiž zatím nehodlají slevit, a houbičky dál vedou v seznamu zakázaných psychotropních látek. Takže spíš než legalizace je to jen dekriminalizace. Pokud si tedy budete chtít dopřát exotický zážitek, musíte si pro něj dojet do Denveru a odbýt si ho tam. Není to klasická rekreačka, jako dnes kalifornská marihuana.

Zločinnost je vysoká, ale ne kvůli houbičkám

Bereme to spíš jako symbolické vítězství, které otevře v celých Státech širší diskuzi o terapeutických výhodách kouzelných houbiček,“ říká Kevin Matthews, mluvčí legalizační kampaně. Souhlasí s tím, že užívání drog má blízký vztah k nárůstu kriminality. Ale věří, že tahle lokální legalizace houbiček problémy působit nebude.

Minulý rok tu bylo řešeno 9 přestupků a dva trestné činy, které měly co do činění s lysohlávkami. Což se o jiných, dosud nelegalizovaných drogách v tomto městě, rozhodně říct nedá.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejnávykovější substance na světě. Na které drogy se zvyká nejrychleji a jsou opravdu to největší lidské zlo?

Válka s drogovými kartely nemá konce! Mexičanky z Los Buscadores mají jediné přání: Najít alespoň hrob!