Bizarní filmy, které raději nikdy neměly vzniknout. Už jste je viděli?

Někdy máme v kině nebo u telky chuť se pořádně bát. Jindy zase mrkneme na pořádný akčňák nebo třeba historický doják. Co je ale ústředním námětem těchto filmů, to vám hlava nevezme. Podívejte se na skutečně bizarní filmy, které si snad můžete dát jen pod vlivem. Čeho, to už necháme na vás.

Filmy

The Strange Thing About the Johnsons

Krátkometrážní mysteriózní drama režie Ari Astera vzniklo v roce 2011 a má pouhých 29 minut. I tohle ale možná nevydržíte. Film patří rozhodně mezi nejvíce bizarní filmy všech dob. Režijní prvotina Ari Astera, který se v roce 2018 opět objevil, tentokráte s hororem Děsivé dědictví.

A jaký že je děj tohoto bizarního kousku, který se vyznačuje výbornými hereckými výkony i skvělou kamerou? Občasná dějová nelogičnost vás bude přímo bít do očí. A asi jsme vám ještě zapomněli sdělit, že v této afroamerické rodince se jedná o incestní láskyplný vztah mezi otcem a synem. Dobrou chuť, pokud právě obědváte.

Decasia

Dokumentární americký kousek trvá 70 dlouhých minut. Nemá žádný děj. Záběr střídá záběr a ty spolu mnohdy nijak nesouvisejí.

A z čeho že byl snímek vytvořen? Jedná se o složeninu z poškozených černobílých filmů – tedy – z jejich velmi špatných útržků. Pokud máte dnes chuť na skutečně depresivní podívanou, co vás vyděsí, dejte si to. Umělecká duše určitě zajásá, ale jen minutu. Pak už je to týrání.

A co vás dobije? Mrazivá hudba v podkresu, o kterou se postaral Michael Gordon. Bude vám připomínat orchestr, co dnes nemá zrovna nejlépe naladěné nástroje. Řadí se mezi opravdu silně mrazivé filmy.

Alphabet

Ještě nemáte dost? Ok. Pojďme dál, teď už totiž skutečně přituhuje. David Lynch nyní sice mainstream oslovuje televizním seriálem Městečko Twin Peaks, když však tento rodák z americké Montany s filmem začínal, děly se skutečně bláznivé věci. Studentský film Abeceda je toho jasným důkazem.

Chcete se naučit abecedu? V tom případě se na tento film rozhodně nedívejte s malými dětmi, asi by poté měly několik nocí problémy s nočními můrami. Snímek dost brutálně kombinuje hraný a animovaný film. Fakt pro hodně otrlé povahy.

Ve čtyřminutovém snímku si zahrála jeho tehdejší manželka Peggy Lynch. Dílo je hodně pochmurné a podle režiséra bylo ovlivněno surrealismem. Naštěstí jeho další filmy už nebyly takový bizár.

https://www.youtube.com/watch?v=X6kLzKgcLew

Koyaanisqatsi

Mezi bizarní filmy patří i film Koyaanisqatsi. Dokumentární snímek vznikl v roce 1982 v Americe. Přejete si vydat se do současného světa a nechat se jeho realitou doslova zdeptat? Pojďte do toho! Tento snímek vás přenese k jeskynním malbám z Horseshoe v kaňonu v americkém Utahu.

A potom už uvidíte to, jak náš svět roku 1982 viděl tvůrce filmu, Godfrey Reggio. Prapůvodní čistota života, který zde byla od nepaměti, se pod vlivem člověka a jeho technického pokroku, neustálého zrychlování a nového plynutí času naprosto proměňuje. Nutno vidět, komentář toto dílo nezachytí.

Amer patří mezi nejbizarnější filmy

Belgicko-francouzský experimentální horor se stopáží 90 minut se snaží připomenout, co bylo giallo. Tento hororový žánr frčel zejména v Itálii v šedesátých letech. Amer navazuje na tento žánr a snaží se vzdát hold jeho tvůrcům.

Uvidíte tři kapitoly, které se budou snažit útočit na vaše smysly. Dětství, dospívání a dospělost. Amer vyvolává city, prožíváte osud hlavní hrdinky společně s ní. Uvidíte strachy, sexuální chtivost i blízké pocity strachu. Hry s barvami a hudbou, zvláštní pojetí i nálada.

Napadají vás další bizarní filmy?

Možná byste z fleku vyjmenovali i další kousky, které raději neměly nikdy vzniknout. Možná byste na tento list bizarních věcí klidně rádi přihodili všechny telenovely a nekonečné seriály o ničem, jejichž díly skončí pokaždé, když už to začíná být aspoň trochu zajímavé.

Tak dlouhý seznam vám ale nabídnout nemůžeme, a tak nezbývá než doufat, že tyto filmy zmizí v dějinách lidstva a nikdo si na něj nevzpomene.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejbizarnější kultovní filmy všech dob. Zvládnete je dát ještě během omezení pohybu?

Nejlepší filmy všech dob. Které legendární snímky byste neměli opomenout?