Nejlepší filmy všech dob. Které legendární snímky byste neměli opomenout?

Tyhle nejlepší světové bijáky ve vás vyvolají pocit, že byste si přáli zapustit u televize kořeny. Prostě se ocitnete uprostřed děje, v jiném světě, a naprosto zapomenete na realitu.

filmy

Jaké světové i české filmy patří mezi to nejlepší, co nám svět kinematografie dal?

Pulp Fiction

Je jedno, zda vám je dvacet nebo sedmdesát. Filmy Quentina Tarantina se staly kultovní součástí světového filmařského podhoubí. Fanoušky vychvalovaná gangsterka vás vtáhne do děje natolik, že když dojde k nechtěnému zastřelení „negra,“ pořádně se leknete. Je libo trochu klasiky z devadesátek? Dejte si Pulp Fiction, historky z podsvětí.

Na své si přijdou fajnšmekři spíkující anglicky, ale také příznivci poctivé české dabérské školy. Vtípky jsou neopakovatelné a kultovní. Jo a když už vám budou z nohou klíčit kořeny a nebude se vám chtít nic, rozhodně si dejte i další majstrštyk od tohohle krále filmařů – Hanebný Pancharti, kde je kladen důraz na dokonale psychologicky propracované hlavní hrdiny, to vás zasadí do gauče, že i popcorn zapomenete křoupat.

Osvícení

Nebudeme si lhát, roštěnku na tohle rozhodně nesbalíte. Možná by se k vám pořádně tiskla, ale za chvíli by křoupala strachy křeslo. Jeden z nejděsivějších hororů, který kdy spatřil světlo světa má na svědomí Stanley Kubrick, a vznikl už v roce 1980. Až tento film uvidíte, bude vám zatěžko věřit, že Jack Nicholson je skutečně jen herec. V koutu duše ho stejně budete podezírat z toho, že tohle přeci nemohl jen tak zahrát. Příběh Jacka Torrance, který hledá klidné místo pro sepsání svého nového románu, a pomalu při tom přichází o rozum, je mrazivě znepokojivý. Dokonalý. Pojďte si jej dát i vy!

osvícení
Film Osvícení z roku 1980 je psychologický horor. Zrežíroval ho Stanley Kubrick. (zdroj foto: youtube.com)

Cesta do pravěku

Film, který se stal přelomovým dílem, a na který navazují filmaři z celého světa. Režie Karla Zemana patří mezi to nejlepší, co svět v padesátých letech minulého století spatřil. Vraťte se do dětských let a vydejte se proti proudu řeky času, abyste se v tomto fantasticko-dobrodružném filmu setkali s tvory, kteří obývali naši planetu od počátku věků. Archaický filmový počin, který vás uchvátí svou pokrokovou technikou. Zlaté české ručičky, musíme dodat.

Vyšší princip

U filmového pravěku zůstaneme i nadále. V tomto případě vás však nenadchnou filmové triky, ale dokonale propracovaný děj filmu Vyšší princip. Ten se odehrává za heydrichiády a podává svědectví o odvaze i zbabělosti. Filmový počin Jiřího Krejčíka na motivy scénáře Jana Drdy patří ke klenotům československé kinematografie.

Tenkrát na západě

Kousek filmové historie, která naprosto nikdy nezevšední, to je mistrovské dílo z roku 1968, které natočil Sergio Leone. Je to western, nebo není? Jde tady o kovboje, nebo je sdělení filmu posunuto úplně někam jinam? Geniální hudba Ennia Morriconeho a ústřední motiv harmoniky, která dokresluje napětí mezi postavami. Vnitřní dynamika děje a propracované pocity hlavních postav, to je jeden z nejpomalejších filmů, který i při opakovaném sledování nabízí dostatek napětí.

tenkrát na západě
Tenkrát na západě je italský westernový film z roku 1968. (zdroj foto: youtube.com)

Schindlerův seznam

Ani poslední z našich filmů nenabídne ono kýžené oddechnutí a americký happy end. Náš seznam uzavírá složité drama, které v roce 1993 natočil Steven Spielberg. Ten tento film natočil poté, co ze sdělovacích prostředků začal vnímat znepokojivé zprávy o genocidě v Jugoslávii. Film natočil těsně poté, co exceloval svým veledílem Jurský park. Tohle jsou opravdu ty nejlepší filmy!

Filmové zpracování příběhu Oscara Schindlera, příběh o naději uprostřed hluboké beznaděje, to je něco, co má nadčasovou platnost. Neuvěřitelný příběh obchodníka, který zachránil před jistou smrtí více než tisícovku polských Židů, by neměl být nikdy zapomenut.

Co byste na seznam nejlepších filmových kousků přidali vy? Už se těšíte, až se pohodlně usadíte, a vychutnáte si ty nejlepší filmy všech dob?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější filmy roku 2020. Na co se těšit do kina?

Detektivky nikdy neomrzí. Nejlepší severské kriminálky, které jsou chladné jako led. Zabaví vás i v létě