Filmové destinace: když se pohádky točí na místech skutečných hororů

Výběr působivých lokací natáčení je kumšt. Dokonalé kulisy totiž mohou mít minulost, která váš film může zdokonalit, stejně tak jako pohřbít.

filmové destinace

Filmové destinace jsou v mnoha snímcích stejné. Vybrat správné místo na natáčení je zkrátka kumšt. Evil Dead (Smrtelné zlo, Lesní duch) z roku 1981, dnes už možná patří do kolonky filmů pro pamětníky, ale pořád je to neskonalá klasika filmové brutality. S výrobními náklady 350 000 dolarů je to kapesní záležitost, která dokázala vytlouct 29 milionů na tržbách, jako blockbuster.

Za pozornost stojí i ona minimalistická chalupa, která tu vytváří sexy-kulisu. Jejího původního majitele sežehl blesk. Pak byla pár let opuštěná, než se do ní nastěhovaly tři příbuzné – babička, matka, dcera. Aby všechny, v průběhu jediné bouřlivé noci, zemřely za ne úplně jasných okolností. Místo pro horor jako stvořené, ne?

Na vlnách silikonu

Kapitán Jack Sparrow si mohl bradku ušoupat, aby se postavil za její kormidlo. Řeč je pochopitelně o Černé perle, dřevěné kocábce, která si zahrála ve všech dílech Pirátů z Karibiku. V pauzách mezi natáčením téhle komerční břečky na pokračování ale loď nezahálela, a zrovna tak ani další filmové propriety.

Její skuteční majitelé ji totiž pronajali producentce studií Digital Playground, jménem Samantha Lewis. A ta nelenila, a nechala na její palubě natočit v roce 2005 nejdražší pornofilm, Pirates, s libovou Jesse Jane. A v roce 2012 se situace opakovala. Kormidlo, bambitky, šavle i kostýmy z Černé Perly by mohly vyprávět spoustu příběhů.

Stroj s minulostí

Možná se tomu dnes nechce věřit, ale Nicolas Cage byl i docela slušný herec. V roce 1997 si zahrál v akčním bijáku Con Air, který nám ukázal spoustu zábavných detailů, od odemykání pout až po zapalování spolucestujících. Při letech na dovolenou v turistické třídě, obklopeni cizími rozjívenými dětmi, na to často vzpomínáme.

Za letadlem, ve kterém se natáčelo, stojí ale docela dlouhá historie.  Konkrétně tahle archivní C-123 totiž po léta práškovala Vietnam a přilehlou džungli herbicidy Agent Orange. A po natáčení se během přeletu zřítila nad Aljaškou, kde podpálila les.

Filmové destinace: Zázemí pro mladé pušky

Kde je Spahnův ranč? Momentálně už nikde, v 70. letech totiž během masivního požáru vyhořel. Do té doby byl ale v Kalifornii místem č. 1 pro natáčení. Čehokoliv. Potřebujete kulisu pro kovbojku, lehké sci-fi, rodinný film, erotiku anebo tklivé drama? Hurá na ranč, který je vlastně jen kousek od L. A.

Místo, kde se natáčelo kolem 20 filmů, má i svůj temnější příběh. Kolem roku 1969 se sem sestěhovali členové komunity, Rodiny, Charlese Mansona. Přesně tak, toho zabijáka, který si v roce 2017 zkrátil doživotí tím, že umřel.

Producenti a režiséři ho opravdu neměli rádi, protože z jejich kdysi oblíbené kulisy udělal se svou partou psychopatů skanzen smrti. Těžko se pak dívat na starý western když víte, co se tam vlastně skutečně odehrávalo.

Bondovka, kterou Korejci nemusí

Kvalita bondovek pod tlakem korektních filmařů silně upadá do hlubin, ale musí se nechat, že filmové lokace vybírají pěkné. Třeba ve Skyfall (2012) nás hollywoodská cestovka zavedla na ostrov Hashima, kousek od Japonska.

Bývalou trestaneckou kolonii, koncentrák a uhelný důl v jednom. Japonci, vzhledem k tomu, kolik korejských zajatců tu nechali udřít k smrti, by byli možná radši, kdyby se o tomhle místě ve světě moc nevědělo. A Korejcům taky nesedí, že se z jejich národního Dachau dělá filmová kuriozitka lákající turisty.

Avada Hitler? Sieg Kedavra?

Ne zrovna taktická se ukázala být i filmová lokace pro obě Relikvie smrti Harryho Pottera. Ano, bavorské městečko Rothenburg ob der Tauber, kde se natáčelo, je skutečně prodchnuté romantikou architektonicky vzhledných staveb. 

Jenže tohle kouzlo bylo zužitkováno jinými už o něco dříve. Jako nejněmečtější ze všech německých měst sloužilo jako skanzen nacistické propagandy, pravzor uspořádání krásné germánské společnosti a ideál života v Třetí říši. Není to vlastně zase tak dávno, co tu trochu jiní kouzelníci čistili krev od mudlů, a místo čarodějných kleteb tu vzduchem létala odlišná hesla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

V těchto filmech to nebylo hrané! Postelové scény, které byly mezi herci skutečné

Nejlepší filmy všech dob. Které legendární snímky byste neměli opomenout?