Venkovní sporty: Léto nepatří jen cyklistice a bruslím. Objevte nové způsoby pohybu

Jaro už nabralo na síle, proto se můžeme přesunout na čerstvý vzduch. V posledních letech se venkovní sporty staly velmi populárními, zejména kvůli zvýšenému povědomí o důležitosti cvičení a zdravého životního stylu. Představíme vám jich hned několik, včetně novinek, které můžete provádět venku a skvěle se u nich zabavíte.

venkovní

Slacklining

Slacklining nebo také balancování je venkovní sport, kde se překonávají překážky na napnutém laně. Tato aktivita zlepšuje koordinaci, rovnováhu a sílu. Díky tomu se slacklining stává stále populárnějším, a to jak pro profesionály, tak i pro rekreační sportovce.

Slacklining jóga

Co je slacklining už víte, a slacklining jóga pak kombinuje prvky slackliningu a jógy. Jak prosté. Což je skvělý způsob, jak ještě víc vypilovat rovnováhu, koordinaci a flexibilitu.

Zdroj: YouTube

Kalistenika

Tento druh sportu zahrnuje trénink s využitím vlastní váhy těla, který se zaměřuje na posilování a zlepšení flexibility. Kalistenika v sobě kombinuje kliky, klasické sedy-lehy, dřepy a další pohyby, které se provádějí bez použití pomůcek, jako jsou činky, gumy nebo jiné posilovací stroje.

Běh s využitím virtuální reality

Tato nová technologie sice nepatří zrovna mezi venkovní sporty, ovšem umožňuje vám sportovat na běžeckém pásu doma, zatímco prožíváte virtuální běh v přírodě. Tento způsob tréninku zahrnuje virtuální trasy a různé úrovně obtížnosti, které se mění podle vaší fitness úrovně.

Stand-up paddleboarding (SUP)

Paddleboardy už najdete snad na každém přírodním koupališti či jezeře a jsou už o poznání cenově dostupnější než dřív. Jedná se o vodní sport, kdy stojíte na prkně, takzvaném paddleboardu, a pomocí vesla se ve stoje posunujete po vodě. Takto posílíte celé tělo, vnitřní svaly a zlepšíte koordinaci těla. Skvělá venkovní aktivita do horkého letního dne.

SUP
Paddleboard je ideální venkovní sport pro horké letní dny. (foto: depositphotos)

Parkour

Parkour je disciplína, která se zaměřuje na překonávání překážek přímo uprostřed města. Tento adrenalinový sport zahrnuje skoky, šplhání a běhání přes různé překážky, například zdi apod. V tomto případě je důležitá odvaha a obratnost. Ideální je proto začít s ním co nejdříve.

Frisbee golf

Frisbee golf nebo také discgolf je podobný tradičnímu golfu, ale místo míčku a hole používá hráč létající talíř frisbee, který se snaží dopravit do cíle pomocí co nejmenšího počtu hodů. Není to tak škrobené jako klasický golf a rozhodně větší zábava.

Scrambling

Scrambling je druh horolezectví, který se zaměřuje na překonávání skalnatých terénů a hor bez použití lana nebo jiných pomůcek. Tento sport je často považován za kombinaci horolezectví a turistiky, a je zřejmé, že to není sport pro každého.

Zdroj: YouTube

Street workout

Street workout je další druh cvičení, které využívá vlastní váhu těla pro posilování svalů. Tento sport se praktikuje zejména ve venkovních posilovnách nebo na různých překážkách v prostředí města.

Venkovní posilovny

Venkovní posilovny jsou skvělou možností, jak se zapojit do cvičení na čerstvém vzduchu, a to zcela bezplatně. Tyto venkovní posilovny jsou obvykle umístěné v parku nebo jiném veřejném prostoru a nabízí různé cvičební pomůcky, jako jsou hrazdy, horolezecké stěny, šplhací sítě, kruhy a další. Jsou stále oblíbenější hned z několika důvodů:

  • Dostupnost – Venkovní posilovny jsou obvykle zdarma a jsou přístupné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nic vás tedy neomezuje a můžete si zacvičit kdykoliv.
  • Více možností – Venkovní posilovny nabízejí širokou škálu cvičebních pomůcek a aktivit, což umožňuje rozmanitost v tréninku a zábavu při cvičení.
  • Cvičení na čerstvém vzduchu – Cvičení na čerstvém vzduchu má mnoho výhod pro zdraví a duševní pohodu, jako je snížení stresu, zlepšení imunitního systému a snížení rizika srdečních chorob.
  • Společenské prostředí – Posilovny venku jsou populární mezi lidmi, kteří se chtějí zapojit do cvičení a udělat něco pro své zdraví. Kromě toho toto cvičení může být skvělou příležitostí se s někým seznámit a potkat nové přátele.
  • Flexibilita – Venkovní posilovny jsou ideální pro lidi, které omezuje čas a nemohou si dovolit pravidelné návštěvy klasických posiloven, kde jim většinou propadne roční permanentka.

Veškeré venkovní sporty jsou zábavným a zdravým způsobem, jak trávit čas na vzduchu, slunci, zlepšovat svou fyzickou kondici a relaxovat v přírodě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bouldering: Sport, který vás naučí myslet a dodá vám sebevědomí

Elektrický wakeboard: Jiný pohled na tradiční vodní sport