Bouldering: Sport, který vás naučí myslet a dodá vám sebevědomí

Dnešní doba přeje sportovním aktivitám. Dá se říct, že čím těžší, tím vyhledávanější. Bouldering získává na oblíbenosti. Díky tomuto sportu zjistíte, jak je na tom vaše fyzička, myšlení, a navíc si můžete najít i nové přátele. Co si pod tímto sportem vlastně představit?

bouldering

Pokud čekáte rozsáhlou historii boulderingu, musíme vás zklamat. Je to totiž poměrně novinka, která v poslední době zažívá velký boom. „Master of Rock“ neboli John Gill je jakýmsi jeho průkopníkem a v 50. letech 20. století ho proslavil.

Co je bouldering?

Jestliže chcete zkusit něco nového, bouldering je skvělá nová outdoorová aktivita, kterou můžete vyzkoušet jak s přáteli, tak sami v jakémkoliv městě. Jedná se o extrémní formu lezení bez lana, maximálně do 4,5 metru, při němž ze sebe člověk vydá maximální výkon. Díky tomuto sportu si tak můžete protáhnout celé tělo, protože je zapotřebí mnoho pohybů a kroků. Druhý den se dozvíte, že máte svaly, o kterých jste netušili.

Muž, který bouldering proslavil.

K boulderingu jsou zapotřebí boulderingové stěny, respektive balvany, na nichž nejste jištění. Vzhledem ke krátkým vzdálenostem se jedná o bezpečnou formu lezení, a pokud by se stalo, že přece jen spadnete, dopadnete do chránící matrace, která je pod stěnou umístěná.

Jak se na bouldering vybavit?

Bouldering přitahuje mnoho lidí už jen z toho důvodu, že nevyžaduje žádné složité vybavení, stačí jen sportovní oblečení a vhodná obuv, tzv. lezečky. Zapomenout nesmíte také na matraci tzv. bouldermatku, která vás ochrání při pádu. Abyste se vyhnuli pocení, zejména upoceným dlaním, doporučuje se magnézium na lezení. Síla, technika a myšlení už jsou pouze na vás a vašem těle.

Lezečky

Bez lezeček se neobejdete, proto si dejte na jejich výběru skutečně záležet. Bota vám musí padnout, nesmí vás nikde tlačit, ani být moc velká – ztratili byste cit, který je velmi důležitý. Bota na noze musí být pevná, pata zpevněná. Ideální lezečky jsou na šněrování, díky nimž se bota lépe noze přizpůsobí.

Bouldermatka

Správný výběr bouldermatky – matrace, která vás před úrazem při pádu ochrání, nesmíte podceňovat. Ideálně čím větší, tím lepší. Ovšem je také dobré myslet na to, kde ji budete skladovat. Pokud si velkou matraci pořídit nemůžete, volte hned několik menších matrací. Pamatujte, bouldermatka musí pokrýt co největší prostor kolem balvanu, stěny. Matrace by měla být měkká se zpevněnými okraji.

Magnezium

Výběr magnezia závisí na tom, kde budete lézt. Pro venkovní bouldering volte magnezium v prášku, pro vnitřní lezení volte spíše magnezium tekuté s minimální prašností.

bouldering
Bez speciální obuvi se neobejdete. (foto: depositphotos)

Důvody, proč bouldering vyzkoušet

  • Naučíte se nové dovednosti a zapojíte snad všechny svaly na těle. Tento sport vás naučí přemýšlet a vymýšlet nové techniky kombinující sílu a rovnováhu, abyste balvan prostě zdolali.
  • Jak jsme již zmínili, tato forma lezení nevyžaduje téměř žádné vybavení. Základem je dobrá obuv, která se neklouže.
  • Nepotřebujete člověka, který vás bude jistit, tak jak to bývá zvykem například při lezení na laně. Pokud jsou kolem padací podložky, nemáte se čeho bát.
  • Ačkoliv stěny při boulderingu nejsou tak vysoké, jako při jiných formách lezení, náročnost je však mnohem těžší. Právě proto je zapotřebí i více přestávek, při nichž se můžete s někým dát do řeči a najít si tak nové přátele.
  • Je to skvělý způsob, jak čelit strachu z výšek i ze samotného sportu. Při boulderingu nemáte žádné lano jako pojistku, proto je strach mnohem větší, intenzivnější. Musíte si uvědomit, že pády jsou v tomto případě naprosto běžné, a postupem času si na ně zvyknete. Váš strach se postupně změní na chuť a touhu pokořit boulderingovou stěnu či balvan.

Troufli byste si na tento sport nebo s ním již máte zkušenosti?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Spolehlivé oblečení, obuv a vybavení jsou na horské stezce nezbytné

Skutečný adrenalin v té největší míře. Extrémní sporty, které v nebezpečnosti nic nepřekoná