Skutečný adrenalin v té největší míře. Extrémní sporty, které v nebezpečnosti nic nepřekoná

Na světě existuje spousta sportů, které lze označit za nebezpečné. Pak jsou ovšem takové, při nichž běžná měřítka rizik neplatí.

Nejextrémnější sporty

Highline

V Čechách je i u nás aktuálně velmi oblíbená aktivita, která se nazývá slackline. Ta spočívá v natažení pružného popruhu mezi dva body (např. stromy), na kterém se následně chodí nebo skáče. Ačkoli se nejedná o nic snadného, postupem času se tuto činnost může hůře či lépe naučit mnoho lidí. Existuje ovšem varianta, která se nazývá highline, a na tu už si jen tak někdo netroufne.

Při té se popruh natáhne mezi dvě skály, koruny stromů anebo mrakodrapy. Je tedy opravdu vysoko a jedinci se závratěmi či strachem z výšek by se k „lajně“ zřejmě ani nepřiblížili. Přesto existují borci, kteří překonávají vzdálenost z jednoho konce na druhý bez jištění. A pokud by vám to nestačilo, někteří „blázni“ natáhnou slacklajnu mezi dva balóny a pro případ pádu mají připraven padák.

BASE jumping

Jedním z největších průkopníků adrenalinových slackline byl Dean Potter, americký skalní lezec, který se věnoval mnoha tzv. „temným uměním“. Mezi ně nepochybně patří i BASE jumping, což je vlastně kombinace horolezectví a skydivingu. Basejumpeři vylezou na nějaký vysoký objekt, ať už vytvořený přírodou anebo člověkem, a poté se vrhnou s padákem střemhlav dolů.

Není asi třeba dodávat, že se jedná o velmi nebezpečnou aktivitu, která už stála život nejednoho milovníka adrenalinu. Ve 43 letech při něm ostatně zahynul i sám Dean Potter. Tomu se stal osudným seskok ze skalního výběžku Taft Point, který ční do výšky 2 300 m n. m., když se mu zřejmě neotevřel padák. Zahynul přitom i jeho kolega Graham Hunt, který při seskoku narazil na skálu.

Free solo lezení

Pokud se podíváte na program letošních Olympijských her v Tokiu, zjistíte, že se kromě tradičních sportovních disciplín můžete těšit i na několik nových. Patří mezi ně i sportovní lezení, což je aktivita, která patří mezi tzv. volná lezení. Horolezci při něm využívají přirozený povrch skály a vlastní sílu. Na skále tedy nejsou žádné umělé pomůcky jako skoby a lezec je pouze jištěn proti pádu.

Píšeme-li ovšem o nejextrémnějších outdoorových aktivitách, opět musíme zmínit, že se najdou jedinci, kteří skály zdolávají bez jakéhokoli jištění. Tento druh lezení se nazývá Free solo. Pokud by vás tato aktivita zajímala, ale sami si na ni netroufnete, můžete se s ní např. seznámit skrze dokumentární film Free solo, jehož hlavním hrdinou je americký horolezec Alex Honnold.

Wingsuiting

Dalším extrémním sportem je wingsuiting, který je mnohými lidmi považován za nejnebezpečnější aktivitu vůbec. Ačkoli se tato činnost podobá BASE jumpingu, neboť se při ní skáče z výšek, v jednom zásadním ohledu se liší. Borci, kteří se této aktivitě věnují, totiž nepadají volným pádem, ale mají oblečený speciální oblek (wingsuit), který přidává tělu povrchovou plochu a umožňuje klouzavý let.

Pokud vám to nepřipadá zase tak nebezpečné, je nutné si uvědomit, že „letci“ mohou dosahovat rychlosti i přes 200 km/h! Na české dálnici by tedy překročili rychlost o „sedmdesátku“. A aby to nebylo tak jednoduché, někteří milovníci adrenalinu se nevrhají do volného prostoru, ale během letu se vyhýbají různým překážkám jako např. stromům, které často minou jen o několik centimetrů.

Seskoky z extrémních výšek

Akrofobie je termín, který označuje strach z výšek (anebo hloubek). Zatímco někteří jedinci mají problém v 10 metrech, jiné se nezaleknou ničeho. Jako třešničku na pomyslném dortu jsme si proto nechali právě tyto „šílence“. Možná vás překvapí, že sem patří i viceprezident společnosti Google Alan Eustace. Ten v roce 2014 seskočil ve speciálním obleku z balónu naplněného héliem, a to z výšky 41,4 km (tedy ze stratosféry)! Během pádu překonal rychlosti zvuku, když dosáhl 1 321 km/h.

V roce 2016 předvedl jiný neuvěřitelný výkon další Američan Luke Aikins. Rodák z Texasu se sice v kalifornském Simi Valley vrhl z výšky „pouhopouhých“ 7 620 m, nicméně z letadla vyskočil bez padáku! Ne, nejednalo se o sebevražedný pokus, i když to tak mnohými lidmi mohlo být chápáno, ale Aikinis přistál v síti, která měla rozměry třicet na třicet. Nebyla tedy právě malá, ale kdo by se o něco podobného pokusil?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu

Adrenaliňáci až za hrob, šílenci nebo hrdinové? Kdo zemřel a kdo ještě žije a pokouší osud