Nejatraktivnější zimní sporty: Jak trávit volné chvíle na čerstvém vzduchu?

Zima nám klepe na dveře, což znamená, že kolo, in-line brusle a plavky můžeme odložit zase na příští rok. Co nám naopak putuje do kůlny a šatníků, jsou lyžařské bundy, lyže, snowboardy a lední brusle, které zpravidla nazouváme až na kluzištích. Pokud letos chcete oživit svůj stávající repertoár zimních sportů nebo jenom zjistit, jaké zimní sporty jsou mezi lidmi nejoblíbenější, pojďme si to tajemství odhalit!

zimní sport

Lední bruslení jako nejatraktivnější zimní sport

Člověk by řekl, že tím nejlepším zimním sportem je hokej, ale kolik z nás má partu kamarádů, se kterými by pravidelně chodil zápasit na led. Co však můžete provozovat i jen tak nárazově, je bruslení. Lidé se začínají uchylovat nejen na veřejná kluziště, která u nás najdeme čím dál častěji, ale také na zamrznuté rybníky za domy, kde si společně s partou přátel nebo partnerkou/partnerem užívají zimních radovánek. 

Mimochodem věděli jste, že právě v ledním bruslení najdeme výraznou českou a slovenskou stopu, pokud zavítáme daleko do historie tohoto sportu? Bruslení je aktivita stará jako lidstvo samo. První důkazy o bruslení (samozřejmě v poněkud jiném provedení, než jako je tomu dnes), pochází už z pravěku. Archeologové našli nástroje, které podle nich měly sloužit k pohybu na zamrzlé vodě. 

Pokud bychom se ale měli podívat na onu českou a slovenskou stopu, zmíníme bezesporu Petra Barnu, kterému se vůbec poprvé v historii tohoto sportu podařilo na Zimních olympijských hrách předvést trojskok na ledě.

bruslení
Bruslení je velmi atraktivní zimní sport. Podívejte se, zda se ve vašem okolí nenachází volně přístupné kluziště. (foto: depositphotos)

Na lyžování se nedá dopustit

Mezi nejatraktivnější zimní sporty patří bezesporu i lyžování. I když řada lidí se začíná přeorientovávat na prkno, lyže jsou a vždy budou klasika. Opět mluvíme o sportu, který je poměrně starý. Pohyb po sněhu byl totiž i dříve velice obtížný, proto lidé hledali způsob, jak se se sněhovou nadílkou poprat tak, abychom se hravě přemístili z bodu A do bodu B.

Zprvu se používaly klasické sněžnice, jež byly určené nejen pro pohyb, ale také k lovu. Skandinávské země se však rozhodly pozměnit jejich vzhled a na jejich základě vytvořily dnešní lyže, které se poté rozšířily do celého světa.

Dnes se lyžování dělí do několika kategorií, z nichž nejoblíbenější je takzvané sjezdové lyžování a také běh na lyžích.

Víte, že první přebor v běhu na lyžích se uskutečnil dokonce dříve než ve sjezdovém lyžování?

Snowboarding jako zimní sport moderní doby

Už bylo zmíněné, že snowboarding se těší velké oblibě. I v tomto případě se jedná o zimní sport s dalekou historií, přesto je třeba konstatovat, že v porovnání s předchozími aktivitami se jedná o historii krátkou. Zato velice dynamickou. Snowboarding se začal rozvíjet i díky domácím kutilům, kteří první prkna vyráběli ve svých dílnách. Předně se však snažili přijít s alternativami k technikám sjezdu.

snowboard
Snowboard jak ho dnes známe je poměrně mladý sport, ale velmi dynamický. (foto: depositphotos)

Ze všeho nejdříve se jezdilo na dřevěných deskách, které se řídily s pomocí šňůry. Dokonce se k sobě svazovaly i bufetové podnosy. To všechno vedlo k současnému zimnímu náčiní, které využíváme při atraktivních sportovních radovánkách dnes.

I sáňkování a bobování jsou zábavné aktivity

Zatímco dospělí většinou popadají lyže nebo snowboardy, pokud si chtějí užít prvního sněhu, děti zpravidla sahají po sáňkách nebo bobech, s nimiž brázdí kopce za domem. Ovšem není žádná ostuda, pokud vytáhnete sáňky i jako dospělák. Na Dolní Moravě se nachází dráha pro noční sáňkování a užijete si ji v každém věku. Takže zahoďte předsudky, že už jste na tohle moc staří. Ve skutečnosti se bobování a sáňkování stále hodnotí jako regulérní sport.

sankovani
Sáňky a boby nejsou jen pro děcka. (foto: depositphotos)

V minulosti ale takové sáně sloužily spíše k přepravě. Tak tomu bylo až do 19. století, kdy nastal zlom. Sáňkaři se najednou začali účastnit nejrůznějších soutěží, k tomu všemu se přidaly i boby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Moderní pánské zimní bundy – stylové návrhy!

Zimní sezóna odstartovala! Které sporty frčí? V hlavní roli je letos adrenalin