Světový šampionát – Olympiáda v nicnedělání – má svého lenocha

Plzeňáci pořád tu-tají, z čecháčkovského zpívání pražských Pepíků bolí Moraváky uši, Ostravaci maji kratke zobaky. Takových regionálně zacílených úsloví jistě znáte spoustu. Na Balkáně (a tím nemyslíme Brno ani Zlín), jich mají taky pár. Mezi Albánci, Srby, Slovinci, Makedonci a Chorvaty panuje vzácná shoda v tom, že Černohorci jsou tím nejlínějším národem na světě.

nicnedělání

Snad za to mohou jejich úzké historické vazby na Itálii, ale prý prostě navazují středomořskou odpolední siestu na dopolední odpočinek a před-večerní šlofíček před hlavním spánkem dne. Obyvatele Černé Hory prostě řadí k ospalým nefachčenkům, a to je vzhledem k všeobecné pracovní morálce na Balkáně slušný výkon.

Tahle země není pro aktivní

Černohorci berou tyhle výtky sportovně, a nejméně od roku 2014 se rozhodli svou příslovečnou lenost zhodnotit v pozitivní reputaci. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. A tak tu jednou ročně pořádají olympiádu v nicnedělání. Co musíte učinit pro vítězství? Inu, nejlépe nic. Časově náročnější utkání má podobu kolektivního polehávání. Kdo se poslední zvedne z podušky, vyhrává.

Pravidel je jenom pár: jídlo a pití povoleno, můžete si číst nebo ťukat do telefonu (ale nesmíte sledovat videa a filmy), ale jinak se musíte hýbat co nejméně. Žádný alkohol a tabák. Ještě do roku 2018 platilo, že si nesmíte dojít ani na záchod (to už je na lenocha trochu moc pohybu), takže tehdejší šampioni vydrželi ležet 49,5 hodiny.

Ať zvítězí ten nejlínější!

Letošní olympiáda v nicnedělání probíhala současně na několika místech, pod dozorem nepříliš aktivní poroty. V Nikšiči jedna parta ležela na poli, v Baru odpočívali soutěžící v parku a na několika dalších lokalitách se soutěžilo v lenošení na posteli (ovšem pod dohledem webových kamer).

Loňskou novinkou bylo, že si soutěžící mohli jednou za 8 hodin zajít na WC, a proto je i „rekord“ v lenošení výrazně vyšší. Šampionka, Duda Aleksicová z vesnice Brenza, vydržela ležet a nic nedělat 117 hodin. Kvůli účasti na olympiádě v nicnedělání si vzala volno z práce, kam stejně nechodí s nadšením.

Rozhovor se šampionkou v nicnedělání.

Vítězství pro ni znamenalo 300 eur v hotovosti, jedlé a pitné dary v hodnotě 400 eur. A taky závazek do budoucna, že jako správný Černohorec toho hodlá příště dělat ještě méně. Porota u Aleksicové ocenila její mizernou pracovní morálku, krásně neefektivně proflákaný čas a vyzvedla i to, že během svého nicnedělání nic nepokazila. Prostě ideální příklad pro další generace šampionů.

To už připomíná práci

Černohorská parodie na Olympiádu získává s každou další sezónou stále širší pozornost světových médií, a objevují se náznaky, že by se do příštího ročníku přihlásili i flákači ze zahraničí. Černohorci tuto ambici vítají, ale pravděpodobně ji nenaplní. Podle pořadatelů letošního ročníku by s tím bylo moc práce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Za jak dlouho se svaly začnou ztrácet? Stačí 2 týdny nicnedělání!

Lenost. Tihle lidé se v ní stali superodborníky (27 fotek)