Za jak dlouho se svaly začnou ztrácet? Stačí 2 týdny nicnedělání!

Gaučink je populární sport plný pozitiv i negativ. Za jak dlouho vás začne opouštět síla i svalová hmota, pokud máte zranění, nebo se na fitko prostě jen vybodnete? Stačí jedna delší kalba nebo dovolená – a dřina je v háji!

Každý ví, že svalová hmota se ztrácí věkem, špatně nastaveným tréninkovým a výživovým plánem či vinou nečinnosti. Právě to poslední je tak trochu ošemetné. Rok dřete ve fitku a snažíte se dobře vypadat, pak si třeba o dovolené dáte voraz. Co to s vámi udělá? Vaše snaha začne postrádat smysl, a to poměrně brzy. Již dva týdny nicnedělání škodí, tvrdí vědci z kodaňské univerzity. Jak na to přišli?

Diagnóza chromajzl

Výzkumníci otestovali 17 mladých respondentů s průměrným věkem 23 let a partičku patnácti dalších šílenců, jejichž průměrovka se dostala na 68 let. Všichni museli šest týdnů intenzivně cvičit a následně na to si nechat změřit sílu v každé noze.

Poté vědci jedno koleno zafixovali bandáží a každého z účastníků vybavili berlemi a instrukcemi, aby nedocházelo k žádné nosné aktivitě s testovanou nohou. Po dvou týdnech následovalo kontrolní měření.

Test prokázal, že starším mužům se síla „indisponované nohy“ zmenšila o 23 procent, ti mladší na tom byli ještě hůř. 28 procent do mínusu. Stačí to jako argument?

Co všechno se dá ztratit?

„Pro skupinu mladších mužů to znamenalo, jako by během několika dnů zestárli o čtyřicet, padesát let,“ komentoval výsledky testu Andreas Vigelso, jež se na experimentu podílel. Ten zároveň dodal, že o svoji sílu nepřišla jen zafixovaná noha, nýbrž i ta druhá. V číslech to znamená pokles asi o 10 procent.

Navíc došlo k úbytku svalové hmoty, a to u mladších dobrovolníků, což je snad i logické. „Čím víc svalů máte, tím rychleji je při neaktivitě ztrácíte,“ objasnil Andreas Vigelso pro magazín Journal of Rehabilitation Medicine, ve kterém byla studie uveřejněna.

Znamená to tedy, že pokud aktivně sportujete a poté na chvíli vysadíte, v porovnání s gaučovými povaleči přijdete o víc svalové hmoty než oni. Prostě nespravedlnost.

Neslušný zákon všech kulťáků

Samozřejmě, vědci dodávají, že není totéž, když trávíte čas na gauči, nebo máte například jednu nohu v gipsu, ale evidentně již po dvou týdnech indispozice vydřená síla i hmota dostane ťafku. A co můžete očekávat od reálné cvičební pauzy?

„Pokud snížíte váš denní počet kroků z doporučených 10 000 na přibližně 1500 kroků denně po dobu dvou týdnů, měli byste přijít asi o 240 gramů čisté svalové hmoty na jedné noze,“ odhaduje Vigelso. A když už se fakt něco takového stane, pomůže intenzivní trénink?

Vratka k původním hodnotám? Bolí!

Vědci se na základě svých předchozích zjištění dohodli, že v testu budou pokračovat a zjistí, jestli šest týdnů spinningu stačí na to, aby se hodnoty vrátily na původní čísla. Odpověď? Nestačí.

Svalová hmota respondentů se sice dostala na počáteční úroveň, ale co se týče silové hladiny, byla to bída. Podle autorů samotná jízda na kole není dostačující, pro zvýšení síly je nutné absolvovat trénink se zátěží. A neflákat se, pochopitelně. Dokud člověk může, měl by makat. Vždyť ideální podmínky se s věkem zhoršují.

Víte třeba, že studie s využitím moderních technik ukázaly, že pokles svalové hmoty je rychlejší právě na dolních končetinách?  Navíc výrazný propad nastává především u osob po 60. roce věku. To nás čekají věci. Ještě že s trochou štěstí můžete ve fitku narazit i na něco takového…

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pupkaři? Válí to v posteli neskutečně!

30 důvodů, proč ženský nechtěj chodit do fitka