Český fotbal vře: Rozhodčí se bouří!

České fotbalové vody nikdy v klidu příliš dlouho nevydrží a ne jinak je tomu i v současných dnech. Ústředními postavami současné kauzy jsou místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr a bývalý prvoligový sudí Libor Kovařík. A o co v celém sporu jde?

Berbr „šikanuje“ rozhodčí

To, že osoba Romana Berbr český fotbal rozděluje, naznačil už Milan Baroš svými výroky na jaře letošního roku, kdy český fotbal označil za „žumpu“ a jako viníka této situace označil právě Romana Berbra. Naplno pak diskusi o osobě místopředsedy FAČR odstartovalo obvinění, které vznesl dnes již bývalý sudí Libor Kovařík. Podle něj Berbr ovlivňuje fotbalové dění podstatně víc, než mu z titulu jeho funkce přísluší. A to zejména prostřednictvím své partnerky Dagmar Damkové, která je současně předsedkyní komise rozhodčích FAČR. V praxi má pak celá situace vypadat tak, že rozhodčí, kteří nejdou Berbrovi „na ruku“ nejsou delegováni k zápasům nejvyšší soutěže, aniž by k tomu byl relevantní důvod. Kovaříkovu verzi následně potvrdili i jeho kolegové Kordula, Kocián a další.

Pelta zachovává klid, ale tuší problém

Předseda FAČR Miroslav Pelta v neutěšené situaci zachovává klid. Ostatně je to jeho (dobrým) zvykem v podobných situacích (a že jich za poslední dobu nebylo málo). Ze své pozice prý nemá důvod v této fázi proti Berbrovi jakkoliv zasahovat. Sám dokonce zveřejnil spekulaci, že za veřejným vystupováním rozhodčích proti druhému muži fotbalové asociace mohou být snahy o diskreditaci vedení FAČR, která má za účelem umožnění vzniku samostatné nejvyšší soutěže.

Fotbal je dlouhodobě nemocný

Téma korupce se českým fotbalem vine dlouhodobě. Stejně tak je dlouhodobě spojováno se jmény jeho hlav. Přesto to, zdá se, nechává české fotbalové hnutí v klidu. V momentě, kdy reprezentant a kapitán aktuálního mistra jezdí opilý po Praze, se asi není čemu divit. Vlastně to docela dobře zapadá do obrázku českého fotbalu. A to i přesto, že v momentě kdy trefí zeď a doběhne jej i obyčejný policista lze o jeho fotbalových kvalitách jistě spekulovat.

Příklad toho, co si o vedení českého fotbalu myslí řadoví fanoušci naleznete v přiloženém videu.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč ještě chodit na fotbal? Kvůli roztleskávačkám!

Jak poznáte ze hřiště, kolik má fotbalista dětí…