6 pravidel zdravé hádky. Držte se jich!

Hádky nejsou jen špatné, dokáží pročistit vzduch, vyjasnit sporné body a urovnat spory bez použití fyzického násilí. Problém je, že spousta lidí nezná pravidla správné disputace a místo racionální argumentace sklouzne k nízkým narážkám na druhého…

hádka

Nebojte, nebudeme vás poučovat frázemi o potlačení „špatné“ agrese, nutit vás objímat stromy nebo radit ptákoviny ve stylu „moudřejší vždy ustoupí“ (i když někdy ano). Nic takového, jen vás naučíme, jak se správně hádat. Následující řádky se vztahují hlavně na hádky v partnerském vztahu, mnohé principy však platí také v rovině obecné.

Co je špatně na tom, jak se hádáme?

Jak tak sledujeme třeba vyhrocené konflikty mezi příznivci a odpůrci imigrace, čím dál tím víc si všímáme, že lidi neumí vhodně argumentovat. Místo věcných připomínek k tématu to v drtivém počtu případů sklouzává k nadávkám, osočování a „hejtům“. To platí i ve vztazích, kde jsou většinou ženy (ale čím dál tím častěji i muži) během hádek zbytečně osobně angažováni v nepodstatných půtkách a dopřávají si kontraproduktivní hysterické výlevy.

Hádka (ani debata) není soutěž (nebo by být neměla), nemá fungovat tak, že selektujeme jen ty argumenty, které nám hrají do karet, zatímco vše ostatní šmahem odsoudíme. Rozumnou konverzaci v praxi ovšem bohužel mnohdy nahrazuje chaotické hašteření, v němž jde více než o dialog spíše o dva paralelní monology. Agresivita z obou stran se stupňuje a nakonec jde jen o to, jak druhému maximálně ublížit na osobní úrovni, jak ho vážně zranit. Na Facebooku to vidíme dnes a denně, tohle nikam nevede.

Racionalita jako mlhavé panorama

Jak se správně hádat? Ideální (a utopický) příklad by byl ten, kdy logika a racionalita naprosto zastíní emocemi zmítanou (nesmyslnou) argumentaci a ega obou zúčastněných jdou stranou. To je v reálu samozřejmě dosažitelné jen těžko, případně asi jen v opravdu výjimečných případech (např. hádka dvou eunuchů).

Pojďme se však podívat na několik bodů, jimiž bychom se měli řídit při hádce v praxi:

  1. Jeden člověk se snaží o dominanci nad druhým, chce mu dokázat, kdo je tady pánem. Používá k tomu i fyzické převahy, druhého zastrašuje (boxováním do zdi, zatínáním pěstí, grimasami, gesty…), hrozí fyzickým násilím, překřičuje apod. Vždy se hádejte jako rovný s rovným, vždy zůstávejte jen u slov.
  2. Nadávky a osobní urážky do zdravé hádky nepatří. Jejich pachuť může mít dalekosáhlé následky (rozbití přátelství, rozchod s partnerkou atd.). Argumentujte a bavte se vždy jen o tématu pře. Netahejte to do osobní roviny
  3. Nevytahujte věci z minulosti, neshazujte druhého pro jeho názory a nepoužívejte přirovnání jako „Jsi stejná jako tvoje matka!“.
  4. Průběžně se snažte o sebereflexi. Netrváte na svém jen z principu? Budete vypadat jako slaboch, když teď couvnete? Naopak, uznat chybu umí jen opravdový chlap.
  5. Jste-li silně empatičtí a víte, že v hádce už zdaleka nejde o původní předmět sporu, můžete ustoupit a darovat druhému vítězství. Zabráníte tak dalšímu vyhrocení, a pokud váš sok (třeba partnerka) disponuje alespoň základní mírou sebereflexe, vaše gesto zpětně ocení.
  6. Mlčení a trucování je začátek konce. V partnerském vztahu jej ženy často používají jako trest pro svého druha, jehož reakce během let se mění od frustrace a zájmu o vyžehlení „problému“ i za cenu ústupku, až po lhostejnost, která naopak rozčiluje trucující stranu.

Že píšeme nesmysly? Pojďte se hádat v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hustá hádka s drzou bejvalkou

Nejlepší hádka všech dob. Takhle by vypadala