Bizarní vánoční tradice z Evropy i ze světa. Kde vás sežere kočka a betlémské figurky kadí?  

V Guatemale nastupují k vánočnímu úklidu s gustem, čistota je tu doslova posvátná. Takže všechny krámy, zbytečnosti a nepořádky musí z domu pryč. Kam? Na zápraží, kde je pak slavnostně ve slavnostní předvečer spálíte na velké hranici. Říká se tomu La Quema del Diablo, vyhánění ďábla. A co tam máme dál?

vánoční

V Japonsku není křesťanská diaspora zrovna silná, ale na „vánoce“ tu drží. Jen se jejich tradiční štědrovečerní hostina neobejde bez „vánočního” kbelíku z KFC. Ošklíbáte se, salátožrouti a kapromilci? A syrové, po měsíce jen tak pod kamenem fermentované maso ze hřbetu žraloka, tradiční pochoutka Grónska, by vám snad chutnala víc?

V Jihoafrické republice nemohou na sváteční tabuli chybět tradiční pražené housenky nočního motýla Nudaurelia cytherea, v Mexiku by vás neměla překvapit dekorativní ředkvičková monstra…

vánoční
Vánoční ředkvičkové monstrum v celé své kráse. (foto: instagram)

Zbytečné porce navíc, anebo jen Portugalci neumí správně počítat? Pravda je taková, že tomu říkají consoda. Hostina pro mrtvé. Prostě svým drahým zesnulým nachystají místo u stolu spolu s živými. Kdo ví… na talíř pro nepřítomné nebožtíky se dávají ty nejlibovější kousky. Aspoň se o ně živí nepřetahují.

Čarodějnice ve svátečním

Svátky klidu a míru. To určitě. Norové dobře vědí, že se zimním slunovratem neožívá jen naděje, ale i temné síly. A na Štědrý večer vylézají ze svých úkrytů zlé čarodějnice. Co s tím dělat? Schovat všechna košťata, zavřít je do kumbálu pod zámek. Bez dopravních prostředků budou bosorky nahrané.

Takže čarodějnice = zlo? Ne. Ve Vatikánu (ano, přesně tam, kde čarodějnice nemají zrovna dobrou reputaci) se zrodila paradoxní tradice. Vánoční dárky tu – v roli „ježíškovsko-santovského“ pomocníka, roznáší čarodějnice. Jmenují se La Befana, vypadají strašidelně… ale dealují dárky se svolením papeže.

Vánoční den ve venezuelském Caracasu? Auto nechte doma. Všichni totiž valí na velkou mši, a pak rychle domů. Jak rychle? Inu, ujalo se tu ježdění na kolečkových bruslích a inlajnech. A ujalo se to tak dobře, že tu oficiálně na celé dopoledne uzavřou silnice automobilové dopravě.

Vypadá to jako vtípek nějakého nezbedy, který do betlémské kompozice nastrčil nemravně se chovající figurku. Ale tzv. caganers prostě ke Katalánsku patří. Jde o figurku, která má stažené kalhoty, je v podřepu a kadí. Nejrůznější caga-tio, dřevěná nazdobená hovínka, mají rádi v celém Španělsku.

caganers
Caganers se vyrábí v nejrůznějších provedeních. Kadit u vás v betlémě může i celebrita! (foto: depositphotos)

A co má na sobě sexy-Španělka pod slavnostními šaty u vánočního stolu? Hádat se stoprocentní úspěšností můžete jen barvu. Červená barva spodního prádla, pro muže i ženy, je součástí zdejších tradic. Něco jako naše házení střevíčků, lití olova anebo pouštění svíček v ořechových skořápkách.

Ozdobte si vlastní palmu

Na vánočním stromečku nemůže v Německu chybět baňka veselé okurky. Když přijde na vánoční ozdoby, Švédové se neobejdou bez slaměného kozlíka, kozoroha. Tedy, nějakého rohatého přežvýkavce, kozy Yule.

Na Islandu mají zase Yule-kočku. Jmenuje se Jólakötturinn, a sežere každého, kdo není slušně oblečený. Přitvrzují i ve Walesu, kde se tradičně zdobí kostra koně – především tedy koňská lebka – do slušivého oblečku. Vypadá jako noční můra.

vánoce
Tradičně nazdobená koňská lebka. (foto: instagram)

A Finové? Ti na to kašlou, a raději se na svátky zavřou do sauny, aby byli fit, až půjdou večer na hřbitov zapalovat svíčky. Vánoce jsou u nich totiž o vzpomínkách na zesnulé, prostě trochu jiné Dušičky.

Vánoční stromek je klasika. Ale k čertu, kde sehnat ojíněnou jedličku v Indii? Zdobí tu proto banánovníky. A na Novém Zélandu? Pche! Oficiálním vánočním stromkem je tam – mají na to i zákonnou vyhlášku – pōhutukawa. Jedná se o tradiční maorský strom, železnec ztepilý, který vypadá jako rekvizita z natáčení Avatara.

Hezké svátky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kolik odpadu vyprodukují každé Vánoce?

Věděli jste, že Japonci tráví Vánoce ve fastfoodech? A kolik stál nejdražší vánoční strom? Ne všude mají zvyky podobné těm našim!