Proč je planking univerzální cvik a co všechno s ním posílíte?

Jedním z nejoblíbenějších cviků současnosti je planking, u nás se tomuto cviku také říká prkno. Jedná se o zdánlivě prostý cvik, který však dokáže úžasným způsobem posilovat velké množství svalových partií, zejména jádro. Nejedná se ale jen o břicho, ale také o šikmé svaly, stabilizátory páteře, svalstvo ramen, zádové svalstvo a svalstvo kolem kyčlí. Tento cvik je vhodný pro ženy i pro muže a pomocí různých variací ho lze ztížit.

Planking

Jak se prkno provádí

Planking se dělá tak, že vydržíte co nejdéle v pozici kliku, ale s tím rozdílem, že nejste opřeni dlaněmi, ale celým předloktím. Lokty by měly být přímo pod rameny. Udržujte záda rovně a hlavu tak, abyste se koukali do země nebo mírně před sebe. Při tomto cviku byste měli cítit, jak spolupracuje celé tělo, pnutí by mělo být od ramen až po vaše stehna.

Abyste se vyvarovali špatné techniky, zhlédněte video, které vám ukáže nejčastější chyby:

Hlavní výhody provádění plankingu

Zlepšené držení těla: Prkno vám pomůže držet tělo vzpřímeně a bez bolesti při sezení i ve stoje. Silné jádro je klíčem k dobrému držení těla.

Efektivita: Prkno vám pomůže efektivněji provádět jiné cviky. Jelikož s ním posilujete více svalových partií, zaznamenáte nárůst síly u ostatních cviků, které provádíte.

Není potřeba žádné vybavení: Prkno nevyžaduje nic jiného než vaše tělo a lze ho provádět kdekoli a kdykoli. Můžete ho dělat po probuzení, v práci nebo i ve volném čase.

Lepší postava: Pravidelné provádění tohoto cviku se velmi podepíše na vašem celkovém vzhledu. Vaše tělo bude zpevněné a zvýrazníte důležité svalové partie, od zad až po břicho.

Jak dlouho cvik dělat?

Pokud s prknem začínáte, pravděpodobně nevydržíte příliš dlouho, ale s každým dalším cvikem vydržíte v pozici prkna déle a déle. Můžete si stopovat čas, jak dlouho vydržíte nebo si počítat alespoň v duchu. Pokud zvládnete vydržet dělat prkno několik minut, možná se později začnete nudit. Tento cvik si můžete mnoha způsoby ztížit, můžete ho dělat na jedné noze, s nataženýma rukama, se závažím na zádech nebo třeba se změnou pozic loktů. Jedná se o univerzální cvik, u kterého rychle zaznamenáte výsledky. Pokud jste prkno ještě nedělali, je nejvyšší čas ho zařadit do vaší rutiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sporty, které můžete provozovat i doma? Žádný problém, tyto cvičení zvládnete i v karanténě