Pánský motýlek co o něm nevíte: Kdy se začal poprvé nosit a jaké varianty jsou nejmodernější?

Komu připadá kravata ohraná a nudná, může sáhnout po motýlku. Stejně jako kravata, i motýlek se nosí jako součást formálního nebo společenského oblečení. Jedná se o velmi elegantní doplněk, ke kterému se mnoho mužů vrací, aby oprášili jeho nošení. S tímto prvkem velmi snadno zaujmete a pokud byste s jeho nošením rádi začali, nic vám v tom nebrání. Představíme si tento společenský doplněk trochu blíže.

Motýlek

Kde se motýlek vzal?

Myslíte si, že snad v Anglii? Kdepak. Motýlek vznikl mezi chorvatskými žoldáky během třicetileté války v 17. století. Chorvatští žoldáci používali šátek kolem krku, aby drželi pohromadě rozepínání košile. Toto bylo brzy přijato vyššími třídami ve Francii a nošení motýlku začalo vzkvétat v 18. a 19. století. Z nákrčníku se tedy stal motýlek. Zpočátku ho nosili zejména intelektuálně zaměření lidé, od lékařů až po filozofy, právníky a celkově vyšší společnost. Nošení motýlku se spojovalo s inteligencí a zřejmě tomu bylo i proto, že je velmi těžké ho uvázat. Jednoduchý návod můžete vidět níže, ale mnoho lidí se inspiruje také prostřednictvím videí, které jim tuto praxi ukážou krok po kroku.

Jaké druhy motýlku existují?

V základu se dělí na vázané, předvázané/připínací motýlky. Nejstarší jsou vázané a jak už název napovídá, je potřeba je uvázat. Jde o dlouhý symetrický kus látky, který je uprostřed užší. Podél krku má obvykle 2-3 cm a v nejširším místě kolem 7 cm. Existuje v mnoha tvarech, od populárního bodláku až po netopýří křídla. Předvázané, č také připínací, motýlky jsou tvořeny předvázaným nebo ušitým uzlem, který je připevněn na pásku a dotyčný ho pouze sponou připne kolem krku.

Materiál, barvy a vzory

Barvy motýlků jsou různé, nejčastější a nejelegantnější jsou černé nebo bílé motýlky. K dispozici jsou ale ve všech barvách i s nejrůznějšími vzory, které se obvykle vybírají podle události. Z hlediska materiálů jsou textilní motýlky vyráběny z mnoha látek, obvykle jde o polyesterová vlákna, bavlnu, hedvábí nebo satén. Stále častěji se lze setkat s pevnými připínacími motýlky, které nejsou z látky, ale ze dřeva, ze skla nebo třeba i z kovu. Zpočátku šlo spíše o raritu, ale jejich popularita stále roste.

S motýlky vždy snadno zaujmete a pokud často nosíte společenské nebo formální oblečení, byla by škoda je nevyužívat, mohou vás zvýraznit a skvěle podtrhnout vaši osobnost i váš outfit.

A co nosíte radši vy? Kravatu nebo motýlek? Podělte se dole v komentářích.

Mohlo by vás zajímat:

Black tie: Co si obléci na tuto akci a neudělat ostudu?