Kravata a motýlek aneb jak je nosit stylově?

To, co nás bezpochyby stojí nejvíce času, je výběr správné kravaty pro začátek – té, která nejlépe doplňuje košili a oblek. Všechno vypadá správně, ale někdy zapomeneme na to nejzákladnější: kravatu správně nosit!

kravata a motýlek

Kravata versus košile

Kravata a motýlek jsou oblíbené módní doplňky mužů. Všimněte si, že ne všechny kravaty jsou dobré pro všechny košile. Široké kravaty jsou obecně určeny pro košile se širokými límci a úzké kravaty jsou určeny pro košile s úzkými límci.

kravata košile

Kravata a košile je nestárnoucí kombinace. (foto: 123RF)

Důležité je, aby kravata neměla podobný design jako potisk košile, protože to bude působit jako pěst na oko. Je mnohem vhodnější jednobarevné hladké kravaty se vzorovanými košilemi – a vzorované kravaty s obyčejnými košilemi. Vyberte si přitažlivé barvy, abyste vylepšili svůj outfit, ale přesto předveďte svůj osobní vkus.

Pamatujte na textury a materiály – obecně je bavlněná kravata skvělá pro příležitostné události, zatímco satén a hedvábí jsou skvělé pro formální večerní oblečení.

Ujistěte se, že máte čas a vynaložíte velké úsilí s uzlem kravaty. Musí být přizpůsoben a vyvážen límci košile; čím širší je krk a límec, tím větší je uzel.

Doporučujeme lidem se silnou a širokou postavou nosit Double Windsor Knot (dvojitý windsorský uzel) a těm, kteří mají jemnější a menší postavu, aby nosili jednoduchý, ale elegantní uzel. Hladké zkombinování kravatového uzlu se zbytkem oblečení je jen jedním prvkem vašeho outfitu, který výrazně změní eleganci vašeho vzhledu.

Kravata versus svetr

Kravata a motýlek se dají nosit různě. Zaměřme se nyní na kravatu a svetr. Kombinace odráží teplý, méně formální vzhled v kombinaci s kabátem nebo sakem. Je to oblečení zcela přizpůsobené aktuální sezóně. Pro barvu zvolte něco neutrálního a vyhněte se honosným barvám, které by vytvářely nerovnováhu v nuancích vašeho oblečení.

V kombinaci se svetrem je kravata méně viditelné, ale není nic méně přitažlivá. Chcete-li dosáhnout ležérního vzhledu, zvolte kravatu o šířce, která je stejná nebo velmi blízká šířce klop na bundě.

kravata svetr

Svetr a kravata – kombinace, která jde dohromady. (foto: 123RF)

Čemu se vyvarovat při nošení kravaty

kravata jak nosit

Jak nosit kravatu? (foto: 123RF)

  1. Ačkoli to vidíte v mnoha filmech, košile s knoflíky na límci by se neměla nosit s kravatou. Knoflíky tam nejsou proto, aby držely kravatu. Místo toho byly umístěny na podporu tenkých límců košile.
  2. Při vázání kravaty musíte kontrolovat délku kravaty tak, aby žádný ze dvou nebyl delší než po pásek vašich kalhot.
  3. Ačkoli nošením určitých typů kravat je dosaženo uvolněnějšího vzhledu, cílem není ztratit celkovou propracovanost vzhledu. Proto je zásadní nosit světlejší látku a neutrální barvy bez pruhů, čímž si zachováte jednotnost a eleganci.

Motýlek

Byly doby, kdy se motýlek nosil jen při zvláštních příležitostech a doprovázel ho stylový smoking. Trendový, společenský a neformální motýlek se nyní nosí při všech příležitostech a navrhované vzory jsou stále komplikovanější. Pokud jste mladí a chystáte se na elegantní a módní událost, vsaďte na motýlek s mírně nekonvenčním vzorem.

Jak nosit motýlek s oblekem

I když si někteří mohou myslet, že motýlek s oblekem je doménou šílených profesorů, může to být klidně i nový vzhled každodenního pracovního oblečení. Trik je v dodržení jednoduchosti.

K barevnému motýlku se hodí obyčejná bílá košile a buď námořnický, nebo šedý oblek. Nezapomeňte volit veškeré ostatní příslušenství jemné, nebo ho vynechat úplně. S motýlkem klidně můžete vynechat kapesníček v klopě.

Motýlek versus black tie

Black tie je předpisový dress code, který striktně nařizuje černý smoking a bílou košili. V tomto případě si nemůžete vybírat, jaký styl nebo barvu motýlku zvolíte. Nic jiného než černý motýlek v tomto případě prostě neexistuje. Co ale můžete, je vybrat jeho materiál. K black tie se hodí saténový motýlek, který značí nadčasovost a vysokou eleganci.

motýlek a kravata

Black tie má svá pravidla. (foto: 123rf)

Preferujete raději kravatu, nebo motýlka?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Black tie: Co si obléci na tuto akci a neudělat ostudu?

Veganská móda má problém. Ukázalo se, že životnímu prostředí škodí víc, než se myslelo. Zachrání nás klokaní kůže?