Sluneční brýle na turistiku i v zimě – proč si chránit oči a jaký model vybrat?

Příchod zimy rozhodně neznamená, že uložíte sluneční brýle do pouzder a vytáhnete je opět na jaře. I v zimě je totiž nutné chránit své oči před slunečním zářením. Proč myslet na ochranu očí a jaké modely jsou na zimní sporty a turistiku ty nejvhodnější? Známe odpovědi.

brýle

Proč si chránit oči před sluncem i v zimě?

Domníváte se, že v zimě jsou sluneční paprsky méně intenzivní a nemusíte si dělat hlavu z UV záření? Pak vás nejspíš překvapí, že jsou stejně intenzivní a v některých případech jste dokonce vystaveni až dvojnásobnému vlivu, protože se paprsky odrážejí od okolí, například od souvislé sněhové vrstvy nebo vodní plochy.

Se slunečními brýlemi na očích se v zimě vyhnete také riziku vzniku sněžné slepoty. Ta spočívá v akutním poškození rohovky a spojivky z nadměrného vystavení UV záření. Projevuje se pocitem přítomnosti cizího tělesa v oku a následně nepříjemnou prudkou bolestí. Kromě sněžné slepoty vás může v zimě potkat také pocit suchých očí, může dojít k jejich poranění sněhem či podráždění větrem a také vás mohou trápit bolesti hlavy. Proto byste i v zimě měli nosit sluneční brýle neustále u sebe.

brýle
V zimě jsme vystaveni stejně intenzivnímu a v některých případech dokonce až dvojnásobnému vlivu světla, protože se paprsky odrážejí od okolí, například od souvislé sněhové vrstvy nebo vodní plochy. (zdroj foto: shutterstock)

Kde sehnat kvalitní sluneční brýle?

Aby byl váš zrak ochráněn a vy jste měli jistotu, že dané brýle jsou skutečně kvalitní, nakupujte je vždy pouze v ověřených optikách. V nich narazíte na sluneční brýle světových značek, ze kterých si jistě vyberete takové, které vhodně doplní tvar vašeho obličeje a budou pohodlné i na dlouhých trasách.

Ideální brýle na horskou zimní turistiku

K ochraně očí před UV zářením i ve vyšších nadmořských výškách budete potřebovat sluneční brýle s označením UV400. Tento filtr totiž zaručuje, že brýle nepropustí záření o vlnové délce nižší než 400 nm a vám je tak poskytnuta spolehlivá ochrana před UV zářením. Co se rámu brýlí týče, ramena na boční straně by měla být širší – nabídnou tak větší ochranu před sluncem ze stran. Maximální pohodlí při nošení zajistí i nastavitelná silikonová sedýlka.

Chraňte svůj zrak s pomocí polarizačních slunečních brýlí

Na horských vrcholcích může docházet k nepříjemnému oslnění. Pokud chcete ještě praktičtější model, sáhněte po polarizačních slunečních brýlích s UV 400. Tak vás nebudou obtěžovat paprsky, které se odrážejí od sněhu nebo ledové plochy. Asi těmi nejznámějšími slunečními brýlemi s polarizační vrstvou jsou ty od značky Polaroid.

Zajímavost: Sluneční brýle Polaroid byly dokonce dodávány také americkým armádním letcům za druhé světové války. Nejedná se tak pouze o stylové oční doplňky, ale o skutečně kvalitní a spolehlivé brýle, které stály u zrodu objevu polarizace.

Nepodceňujte péči o zrak ani v zimě a poctivě noste kvalitní sluneční brýle na očích. Vyhnete se tak nepříjemné a bolestivé sněžné slepotě a podráždění očí od větru, sněhu či ledu. Abyste si mohli naplno užívat i zimní horskou turistiku, mějte své polarizační sluneční brýle vždy po ruce.