Velká cena Itálie 2017 začíná tuto neděli!

Letošní závody F1 na okruhu v Monze se blíží! Velká cena Itálie odstartuje už tuto neděli na stanicích Sport 1 a Sport 2. Zvítězí i tentokrát stáj Red Bull nebo svoje prvenství obhájí Ferrari?

Za téměř sto let, kdy se po něm pravidelně projíždějí formule, si vysloužil italský okruh Autodromo Nazionale Monza přezdívku Chrám rychlosti. Světoznámá trať prošla za dobu své existence mnoha úpravami, přesto na 70 % okruhu drží jezdci pedál plynu až na podlaze. Nejvíce výher si na italské trati připsala stáj Ferrari. Potvrdí svoje prvenství i letos?

Okruh měří 5 793 kilometrů. Piloti po něm proženou své monoposty hned 53krát, takže celkově ujedou vzdálenost přes 307 kilometrů. Rekordmanem okruhu je brazilský jezdec s italskými kořeny Rubens Barrichello s časem 1:21,046 minuty. Svého triumfu dosáhl ve formuli Ferrari F2004, kterou rozhýbal až na 249,320 km/h.

Nejdřív silnice, potom okruh

Jeden z prvních závodů formulí se v Itálii uskutečnil v roce 1921. Velká cena se tehdy jela v lombardské provincii Brescia a piloti závodili na okruhu, který tvořily běžné silnice. S výstavbou specializované trati Autodromo Nazionale Monza začali Italové hned rok poté. Díky spolupráci 3 500 pracovníků byl projekt hotový za rekordních 110 dní.

Od svých počátků prošel okruh řadou rekonstrukcí. Trať několikrát změnila i svou délku. Jako nejnebezpečnější je označován pověstný sled zákrut Rettifilo. Aby se pilotům povedlo ostré zatáčky projet bez úhony, brzdí z rychlosti až 300 km/h na pouhých 70 km/h. Druhá série rizikových zákrutů Roggia je k jezdcům milejší, monoposty ji zvládají vytočit v průměrné rychlosti okolo 100 km/h. Nejdůležitější je pak široký oblouk Parabolica, v němž zkušení řidiči krotí stroje na pouhých 160 km/h. Jen tak se jim totiž lépe povede čistý výjezd a budou mít volné pole v cílové rovince, kde dokáží vyvinout rychlost až 340 km/h.

Kdo obhájí prventsví tentokrát?

Na okruhu v Monze vás nečekají jen skřípající brzdy nebo burácející motory. Světoznámí fanoušci Ferrari si říkají tifosi a jejich tribuny poznáte na první pohled. Bývají oblečení od hlavy až k patě do červené barvy, aby tak vzdali hold oblíbené stáji. Ferrari na tamější trati drží nejvíce vítězství -19. Poslední dobou se však pilotům v rudých uniformách na jednom z nejrychlejších okruhů Velké ceny moc nedaří. Zvládnou porazit stáj Red Bull, která v Itálii triumfovala posledně? Sledujte souboj monopostů i vy již tuto neděli na stanicích Sport 1 a Sport 2.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Auta na náplavce: jedinečná výstava vozů začíná už dnes!

Pneumatiky na 3D tiskárně. To je budoucnost!