Pneumatiky na 3D tiskárně. To je budoucnost!

Francouzská společnost Michelin představila koncept pneumatik budoucnosti, vyrobených pomocí 3D tisku. Je to konec hustění pneumatik vzduchem?

Michelin je francouzská společnost, která vyrábí pneumatiky, ale je také dobře známá vydáváním automap a průvodců nejlepších evropských restaurací. Do roku 2006 Michelin společně s firmou Bridgestone dodával pneumatiky pro monoposty Formule 1. Teď inženýři Michelinu představili koncept pneumatik, vyrobených z recyklovaných materiálů pomocí 3D tisku. Řidiči tak možná v budoucnu nebudou řešit tlak v pneumatikách, protože plnění vzduchem zde odpadá.

Hlavně ekologicky!

Bezpečnější, efektivnější a ekologičtější, to jsou hlavní hesla, kterým v současnosti podléhá v Evropě skoro všechno. Tak si Michelin představuje i budoucnost mobility. Vizionářský koncept vylučuje možnost defektů pneumatik a kombinuje funkci pneumatiky i samotného kola dohromady.

K výrobě „gum“ už by nebylo třeba žádných ropných produktů. Pneumatiky by se tiskly na 3D tiskárnách výhradně z recyklovaných a později z recyklovatelných materiálů, které jsou ekologicky šetrné. Tento přístup by měl přinést mnohem delší životnost, než mají současné pneumatiky. Při technologii 3D tisku se zároveň spotřebuje jen tolik materiálu, kolik je skutečně potřeba, takže zaniká plýtvání se zdroji při výrobě pneumatik.

Přetisknout na zimní?

Základem byla myšlenka, že kolo a pneumatika tvoří jeden celek. Pneumatiku v Michelinu navrhli podle stavby včelích pláství. Materiál má být strukturovaný tak, aby zajistil potřebnou pevnost a přitom dokázal vyrovnávat nerovnosti na vozovce bez přítomnosti natlakovaného vzduchu. Kola by měla být propojena s vozidlem a informovat řidiče o svém technickém stavu. Při opotřebení nebude potřeba pneumatiky měnit. Vzorek po obvodu by mělo jít snadno doplňovat a přetisknout. To samé platí pro „přezouvání“ na zimní pneu. Na kolo prostě natisknete zimní vzorek.

Na pneumatiky budoucnosti si ale ještě musíme počkat. Futuristický produkt je stále ve fázi vývoje a testování. Podle odhadů firmy potrvá ještě 20 let, než budou tahle nová kola dostupná na trhu. Do tří let by se ale měly objevit „chytré“ pneumatiky, které budou hlásit hloubku dezénu a upozorní na případné ojetí.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Používáte v autě mobil? Podle fyziky děláte velkou chybu!

Tohle jsou nejlepší SUV do města. Koupili byste si je?