Red Bull 400: závod vzhůru do skokanského můstku!

O víkendu 11. a 12. srpna se do Harrachova sjedou opět odvážlivci z celé republiky, aby pokořili legendární skokanský můstek v závodě Red Bull 400. Závodníci ho budou vybíhat odspodu až na jeho vrchol a bude to nejtěžších 400 metrů v jejich životě. Půjdete také překonávat vlastní limity?:)

Red Bull 400 může mít pro každého jinou podobu. Pro někoho je to pár minut ostrého závodu, pro jiného nekonečné utrpení. Zdánlivě krátce vypadajících čtyři sta metrů na harrachovské K120 se stane prověrkou na psychickou i fyzickou kondici a každý závodník se alespoň jednou ocitne na dně svých sil. Přesto si závod získal stovky nadšenců a stále jich přibývá. Je to zážitek i pro přihlížejíc, to se pořadatelům musí nechat.

Můstek odspoda nahoru

„Ten závod je šílený adrenalin. Je hrozně těžké to popsat, člověk si to musí vyzkoušet, musí to zažít, aby pochopil, o jakém extrému to všechno je. Je to obrovská výzva, ve které si každý účastník může sáhnout až na dno svých vlastních sil. Mně se běželo dobře. I přesto, že zapršelo, tak trať tolik neklouzala,“ říka triatlonista Jan Kubíček, který se náročného závodu účastnil již třikrát.

zdroj / Dan Vojtěch / Red Bull Content Pool

Závodí úplně všichni

V loňském roce se pod můstkem sešla celá řada závodníků ze všech odvětví sportovního světa. Od fitness trenérů přes profesionální běžce až po amatéry. Z těch známějších to byli hudebníci Jakub Bína a Ben Cristovao, kteří se chystají do Harrachova i na letošní ročník.

„Mám rád, když se lidi hecují, zkoušejí nové věci, dělají úplně jiné pohyby, než je pro ně běžné a celkově vypadnou ze své denní rutiny. Jsem tady poprvé a mám k tomu kopci obrovský respekt,“ usmíval se před svým závodem Ben Cristovao.

zdroj / Red Bull Content Pool

Hlavní je dostat se nahoru

V tomto závodě nejde ani tak o to vyhrát, jako o pokoření děsivě vypadajícího kopce s můstkem. Této výzvě se pak můžete postavit v Harrachově jen jednou ročně. Běžet lze buď jako jednotlivec, tedy celých 400 metrů, nebo ve štafetě po 4 lidech, kdy každý běží 100 m. To už vypadá o něco snesitelněji.

Pro nedočkavé smíšené páry bude již v pátek večer připraven skokanský můstek, aby si mohli v rámci Nočního sprintu s Benzina vyběhnout v netradiční čas a za unikátních podmínek. Nikdy jindy není možné ozářený skokanský můstek ani vidět, natož mít možnost si ho pod umělým osvětlením vyběhnout. Smíšenou štafetu tvoří vždy jeden muž a jedna žena.

Pospěšte si! Už zbývá jen pár volných míst

Na sobotní výběh zbývá již jen několik posledních volných míst, páteční noční štafety ale ještě nejsou zcela zaplněné. Takže pokud máte zájem protáhnout lýtka, ještě není pozdě se přihlásit. Otálet se ale nevyplácí!

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu

Tour de France: slavný závod v deseti číslech