Vitamin C vás před nachlazením neochrání! Jak to?

Chlap “umírá” už v okamžiku, kdy chytne “rýmičku”. Alespoň to tvrdí ženy. Ať už je to pravda nebo ne, nikdo z nás nechce být nemocný. A tak se snažíme všemožnými způsoby nachlazení nebo chřipce předejít. Schválně, kolikrát jste slyšeli, že konzumace vitaminu C vás před tímhle ochrání? Bohužel věda potvrdila, že je to jinak.

Vitaminu C věří miliony lidí. Ušetřete vaše peněženky!

Vitamin C byl objeven ve 30. letech minulého století. Už od jeho objevení se traduje, že zmírňuje choroby dýchacího ústrojí a nachlazení. Proto v jeho účinnost věří miliony lidí na světě. A mezi ně patří i opravdu vzdělaní lidé jako třeba Linus Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny. Ten dokonce v 70. letech prováděl studie, které tento fakt dokazovaly. Od té doby však proběhlo ještě mnoho dalších studií, které prokázaly něco jiného. A to, že pravidelné každodenní užívání vitaminu C u zdravého člověka nachlazení nezabrání.

Pro “superlidi“ je vitamin C na místě

Existuje však možnost, kdy je užívání vitaminu C prospěšné. A to, pokud například běháte každý víkend maraton, nebo se účastníte vojenského výcviku v extrémních podmínkách, či jste vystaveni pravidelné velké fyzické zátěži, může to mít smysl. Pokud ale nepatříte mezi “supermuže” (ženy), jediné, co vitamin C s vámi udělá je, že vaše nachlazení bude nepatrně kratší. A to v řádech hodin, nikoli dnů.

Vitamin C a první příznaky nachlazení

11 studií, které prověřilo více než 6000 zúčastněných dokázalo, že když nasadíte vitamin C při prvních příznacích nachlazení, nebude vaše onemocnění ani delší ani kratší, než kdybyste jej vůbec neužívali. Většina studií zkoumajících účinnost vitaminu C je placebem kontrolovaná. Existuje i souhrnná práce, zahrnující 30 různých studií zkoumajících účinnost pravidelného užívání 200 mg nebo více vitaminu C denně zdravými lidmi (účastnilo se celkem přes 11 000 lidí), která vylučuje jakýkoli účinek v prevenci nemoci.

Podtrženo – sečteno, pokud patříte mezi obyčejné smrtelníky, nemusíte se nadbytečnými dávkami vitaminu C vůbec obtěžovat.

Autor: MH

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Poševní sekrety. Víte, co lížete?

Sám sobě doktorem? Nemoci zajímají Čechy víc než sport! Jsme národem hypochondrů?