Hmyz, smůla a ptačí trus. Jak účinně odstranit 3 nejhorší nečistoty z laku auta?

Největší svinstvo, jaké se může dostat na karoserii vašeho vozu? Hmyz, pryskyřice ze stromů a nejhorší z nejhorších – ptačí trus. Všechny tyhle nečistoty byste měli odstranit okamžitě, jinak riskujete trvalé poškození laku. Jak s nimi co nejšetrněji dolů?

1. Jak odstranit hmyz?

Každý, kdo jezdí větší dálky nebo cestuje po dálnici dobře ví, jak to vypadá, když je čumák auta obsypaný hmyzem, nabraným cestou. Zvlášť, pokud jezdíte rychlejším tempem, bývá nárazník, předek kapoty, přední lampy i zrcátka doslova oblepené komáry, muškami a jinou havětí. Jak se jich zbavit? Hmyz není jako obyčejný prach, pyl nebo bláto. Chemicky reaguje s vrchní vrstvou laku a pokud ho chcete odstranit, tak musíte postupovat šetrně. Nejlepší variantou je někde na benzínce koupit odstraňovač hmyzu ve spreji. Rozprašovač jednoduše nastříkáte na zasažené místo a necháte ho působit. Efekt je velice rychlý, postačí dvě minuty a potom už můžete auto omýt. Na opláchnutí použijte velké množství vody a teprve poté auto omyjte šampónem a houbou. A pak znovu opláchněte. Nejlépe uděláte, pokud použijete wapku. Tlak vody vám všechno usnadní, takže pokud nemáte kompresor doma, zajeďte k myčce, kde mají mycí boxy, a celý postup proveďte tam.

2. Jak se zbavit pryskyřice?

Velice nepříjemná je smůla ze stromů. Týká se to těch jehličnatých, takže pokud je to možné, auto pod ně vůbec neparkujte. Může se stát, že budete mít za stěrači trochu toho jehličí, ale v horším případě bude střecha nebo kapota pokapaná pryskyřicí. Tady platí, že čím dříve se jí zbavíte, tím lépe. Pokud smůla úplně zaschne, máte mnohem větší problém a její odstranění je mnohem obtížnější. Nejlepší je navlhčit jemný hadřík technickým benzinem.

Dejte se pozor při práci s technickým benzínem. Vysušuje ruce a a je nebezpečný pro vaše zdraví, proto doporučujeme použít ochranné rukavice.

Aceton ani líh nepoužívejte, protože jsou pro lak vozu příliš agresivní. Pokud je už smůla tvrdá, musíte nechat odmašťovadlo působit déle. Dobře funguje WD40, tedy klasické univerzální mazadlo ve spreji. Pokud ho nemáte, můžete zkusit i obyčejné máslo. Při dnešních cenách je ale varianta s WéDéčkem levnější. Výbornou možností je terpentýnový olej – ten asi doma mít nebudete, tak si ho zkuste pořídit. Poté se musíte dát do práce – krouživými pohyby postupně načatou smůlu odstraňte. Nikdy nepoužívejte nic hrubého, i obyčejné tričko dokáže karoserii poškrábat.

3. Jak odstranit ptačí trus?

Nejhorší noční můrou jsou ptačí lejna. Trus okřídlenců je velmi agresivní – pokud ho na autě necháte, může se prožrat skrz celý lak až na spodní vrstvu. Zároveň musíte být při jeho odstraňování zvlášť obezřetní. Ztvrdlé výkaly ptáků totiž obsahují částice tak hrubé, že vám při pokusu o odstranění můžou lak citelně poškrábat. Vezměte utěrku z mikrovlákna, několikrát jí přeložte a nastříkejte nějakým detailingovým sprejem na čištění karoserie. Utěrku položte mokrou stranou dolů na exkrement. Shora hadřík polijte lehce vodou, aby lejno co nejvíce nasáklo. Všechno nechte ležet a působit alespoň deset minut. Nic neuspěchejte a počkejte si, protože tady se to opravdu vyplatí. Utěrkou potom dostatečně změkčenou skvrnu setřete. Pokud se stane, že přijdete k autu a na něm je čerstvý pleskanec od ptáka, můžete ho sundat okamžitě. Pokud nějaké přípravky nevozíte přímo v kufru, dobrým pomocníkem jsou vlhčené ubrousky, které lejno snadno setřou. Buďte ale velmi opatrní, ať lak nepoškodíte.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neuvěříte, co je nejuniverzálnějším čistidlem na světě!

Diesel: proč se nám EU snaží vnutit zákaz naftových motorů?