Vaše nejoblíbenější seriály. Které to jsou?

Český divák miluje Hru o trůny, Teorii velkého třesku a Comeback – vyplývá to z nejnovějšího průzkumu mezi českými a slovenskými seriálovými fanoušky, který zveřejnil server SerialZone.cz.

Seriály

Průzkum probíhal v prvním únorovém týdnu letošního roku a účastnilo se jej celkem 1583 respondentů. Přestože se vzhledem k obecné demografii fanoušků seriálů (většina 15–27 let) dalo čekat, že bodovat budou především tituly, které v České republice nejsou vysílány, opak byl pravdou a v mnoha případech nejvyšší příčky obsadily právě ty, které můžete sledovat i u nás. Průzkum se soustředil na tři hlavní kategorie, konkrétně jimi byly: Drama, Komedie a Český seriál.

infografika- pruzkum serialy

Zabodovaly stálice

Samotné výsledky přinesly několik překvapení, na prvních místech se nicméně objevily velmi známé tituly, z nichž naprostou většinu mohou čeští diváci znát i z vysílání v našich končinách. V kategorii Drama si vítězný vavřín odneslo kritiky i fanoušky oceňovaný fantasy hit z dílny HBO Hra o trůny (vysílá i Česká televize), následované stálicemi jako je dobrodružný Arrow (CW/Nova) nebo postapokalyptické Živí mrtví (AMC/Prima). Stejně zajímavý souboj nabídla kategorie Komedie, týkal se ale až dalších míst. Vítězná Teorie velkého třesku (CBS/Prima) totiž svým konkurentům utekla doslova o parník. Druhé místo obsadili legendární Přátelé (NBC/u nás vysílal snad už každý) a bronz si odnesl seriál Jak jsem poznal vaši matku (CBS/Prima). Poslední kategorií, ve které fanoušci mohli hlasovat, byla kategorie Český seriál. Právě v této skupině bylo nejvíce znát to, že se vůbec nejednalo o snadnou volbu a kromě vítězného Comebacku (Nova) nebyly rozestupy mezi ostatními umístěnými nijak závratné. Druhou příčku obsadil seriálový veterán Četnické humoresky (Česká televize) a medaili si odnesl i retroseriál Vyprávěj (Česká televize).

Napříč demografií, pořád stejní vítězové

„Přestože byla v našem průzkumu demografie spíše povrchní, je vidět, že nejpopulárnější seriály jsou pro českého diváka pořád jedny a ty samé.“, uvedl Lukáš Nedvěd, zakladatel portálu. První příčky se téměř nemění, ať už jde o zastoupení jednotlivých pohlaví, věkových skupin či územních celků. Výraznější výkyvy jsou znatelné pouze u velice specifických skupin, jakou jsou například dívky do patnácti let. Tam poměrně přesvědčivě vítězí Upíří deníky (The Vampire Diaries) a Prolhané krásky (Pretty Little Liars). Největší rozdíl je pak vidět u volby českého seriálu, kde u mužů boduje především Hospoda, u žen se ale na druhou stranu téměř nedostane ani do žebříčku. Ženy naopak mnohem častěji než muži volí za svůj nejoblíbenější český seriál nekonečnou Ulici či retro Vyprávěj.

Jak že se to vlastně jmenuje?

Ukazuje se také, že seriáloví fanoušci si nejsou mnohdy jisti tím, jak se se jejich oblíbený seriál jmenuje. Nejlépe se to dá zdokumentovat na nejpopulárnější Teorii velkého třesku (The Big Bang Theory), kde jsme v dotaznících nalezli 24 různých variací na název. Je pravda, že většina odpovídajících komolila spíše ten anglický (The Big Band Theory, The Bing Bang Theory či The Bug Bang Theory), ale pár vtipných překlepů, či omylů se našlo i v těch českých (Big Bang teorie).

A na co koukáte vy?

Zdroj: SerialZone.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

České seriály. Na tyhle se nedá koukat. Nebo ano?

Nové seriálny na AMC. Stojí za to?