4 unikátní stavby. Některé se nachází i u nás, za dalšími stačí jen kousek dojet

Architektura jako taková spojuje estetické a stavební znalosti, proto si můžeme povšimnout, že právě v tomto oboru se projevují změny společnosti. Pojďme si ukázat známé i méně známé skvosty nejen ve světě, ale také u nás.

unikátní

Architektura – umělecké dílo, které je kulturním a politickým symbolem doby. Je všude kolem nás, až některé architektonické skvosty už považujeme prakticky za samozřejmost. Zkuste se příště při procházce městem rozhlédnout kolem sebe. Možná narazíte na unikátní stavby naší historie.

Vila Tugendhat 

Pokud hovoříme o architektuře, nelze se nezmínit o tomto funkcionalistickém skvostu, který stojí v Brně, druhém největším městě České republiky. Za toto nádherné dílo moderní architektury vděčíme muži, který mimo jiné prohlásil: „Less is more,“ a tím je Ludwig Mies van der Rohe.

tugendhat
Vila Tugendhat je unikátní skvost české architektury. (foto: depositphotos)

Unikátní Vila Tugendhat byla postavena pro židovské novomanžele v letech 1920-1930. Rohe se podílel kompletně na všem, dokonce i na návrhu nábytku. Vila je vystavená na ocelové konstrukci, díky které bylo možné zrealizovat výstavbu v příkrém svahu.

Jelikož se jedná o funkcionalistickou stavbu, je celá ze skla. Sklo pro ni bylo vytvořeno velmi specificky a bylo tak dokonale čisté, že v určitých dnech nebylo možné rozpoznat, jestli je stahovací okno dole, nebo ne. Z toho důvodu se zde přidělalo malé zábradlí (čili kromě skla je zde druhým hojně využívaným materiálem i kov). Obývací prostor dělila nádherná onyxová příčka a příčka z ohýbaného makasarského ebenu.

tugendhat
Pro vilu byl speciálně navržený i nábytek. (foto: depositphotos)

Jelikož původní majitelé byli Židé, během války jim byl veškerý majetek zabaven a budova padla do rukou nacistů. Ty nenapadlo nic jiného, než nádherné příčky rozřezat a obložit jimi tehdejší bar. Dlouhá léta se pátralo, kde by původní dřevo mohlo být. Po několika letech se přírodní materiál našel v menze Masarykovy Univerzity díky kunsthistorikovi, který procházel deník mladého nacistického vojáka.

Kontroverzní Hundertwasserhaus

Jedinečnost a originalita každé stavby, tím se řídil architekt kontroverzního domu Hundertwasserhaus, který nalezneme ve Vídni. Tato výjimečná a bezpochyby unikátní budova byla postavena v letech 1983-1985 především pro sociálně slabší část obyvatelstva. Stěžejním tématem pro realizaci stavby byla příroda, ve které nenajdeme přímé linie, ale naopak přirozené tvary,  kde nic není rovné a vše má svůj vlastní specifický tvar a barvu.

V domě nalezneme nezvykle zvlněné podlahy, střechu pokrytou zeminou a trávou a přímo z místností vyrůstají větší stromy. Friedensreich Hundertwasser odmítl přijmout jakoukoliv odměnu za realizaci tohoto domu a prohlásil, že mu bylo ctí projektovat něco tak ošklivého.

Hundertwasserhaus
Něco tak ošklivého a úžasného zároveň. (foto: unsplash)

Dům se skládá z 53 bytů, 4 kanceláří, 16 soukromých teras a 250 stromů a keřů. Mimo jiné se na realizaci taktéž podíleli zkušení architekti jako Josef Krawina a Čech Jiří Pelikán.

Brutální Thermal 

Brutalismus, moderní styl, který lidi milují, anebo nenávidí. Za krásnou stavbu Hotelu Thermal v Karlových Varech vděčíme experimentátorům s láskou k betonu, manželům Machoninovým.

Budova se pyšní nádhernými prostory, které využívají hru se světlem a barvami. Řešení Velkého sálu, který je zavěšený na dlouhé konzoli, tvoří iluzi, jako by plul v prostoru a vzdoroval gravitaci. Hned vedle na skále ve svahu za budovou byl vystavěn plavecký bazén s výhledem na město.

thermal
Hotel Thermal máte jistě spojený s Filmovým festivalem v Karlových Varech. (foto: depositphotos)

Kapacita hotelu je 300 pokojů, což obnáší kolem 533 lůžek. Thermal byl slavnostně otevřen v roce 1977 a v roce 1989 zažíval poněkud těžké časy, jelikož si většina lidí brutalismus spojovala (a dodnes spojuje) s okupací v roce 1968. 

Krychlové domy – Kubuswoningen

Netradiční bydlení v Holandsku aneb popírání hesla: „Bydlení musí vypadat jako dům.“ Tento extravagantní dům nalezneme v Rotterdamu. Architekt Piet Blom pojal stavbu domů v 70. letech trochu výstředním způsobem. Blom navrhl osmatřicet krychlových domků, které vypadají jako skládačka postavená v neobvyklé formaci za sebou.

Všechny tyto krychle jsou určené k bydlení kromě jedné, kde je muzeum. Každá kostka má tři podlaží. Spodní patro slouží jako obytný prostor ve tvaru trojúhelníku. V jednom z rohů je umístěna kuchyň a jídelní stůl, v dalším nalezneme rohovou toaletu, úložnou skříň a prostor, který lze využít pro pracovní stůl s počítačem nebo na televizi.

kubuswoningen
Krychlové domy v Rotterdamu jsou vskutku unikátní. (foto: depositphotos)

Druhé patro má intimnější charakter, protože okna směřují nahoru. Nalezneme zde dvě ložnice, koupelnu s vanou nebo sprchou. Přístup do nejvyššího patra nám umožní schodiště, kde je také plošina s úložným prostorem. Vrchol krychle tvoří třístranná pyramida s osmnácti okny, které poskytují široký výhled do okolí. Podkroví lze perfektně použít jako ložnici, dětský pokoj nebo místnost na meditaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pozoruhodní giganti ve světě soch: 5 obrů, které nepřehlédnete

Bizarní umění: 8 soch, ze kterých vám spadne čelist