Pozoruhodní giganti ve světě soch: 5 obrů, které nepřehlédnete

Umění: Kde se vlastně vzalo? S trochou nadsázky lze říci, že umění má nejspíš původ už někdy v době kamenné, kdy pračlověk během dlouhého zimního večera popadl do ruky pazourek a vyřezal z polena cosi podobného lidské tváři. Od té doby vzniklo za celá staletí mnoho pozoruhodných děl, která rozhodně stojí za obdiv, ale my si tentokrát představíme ty největší. Giganti ve světě soch šokují nejen svými rozměry, ale často i designem. 

soch

1. Statue of Unity – Indie

Podobizna indického politika Sardára Vallabhbháího Patéla, jenž shlíží na řeku Narmada, si drží se svými 182 metry prvenství mezi giganty ve světě soch. Ačkoliv je socha Jednoty víceméně stále ještě v plenkách, jedná se nepochybně o největší sochu na světě. Její stavba trvala čtyři roky a slavnostně byla světu odhalená 31. října 2014. 

2. Jarní Buddha – Čína

Gigantické vyobrazení Buddhy Vairocana na působivém lotosovém trůně můžete zahlédnout v kouzelné oblasti Fodushan. Se svými 128 metry obsadil druhou příčku na seznamu největších světových obrů.

buddha
Sochu Jarního Buddhy nelze přehlédnout. (foto: instagram.com/ sapphire_cerulean)

3. Garuda Wisnu Kencana – Indonésie

Na malou chvíli opustíme sochy velkých, majestátně vyhlížejících mužů, a necháme se fascinovat mocným mýtickým tvorem Garudou z dílny oblíbeného balijského umělce Nyomana Nuarta. Jeho hlavním uměleckým cílem bylo vytvořit nový, orientační bod na ostrově Bali, jenž by vystihoval tamní kulturu. Je inspirovaný pověstí, která má kořeny v hinduismu. Příběh vypráví o Garudově hledání Amrity – elixíru života. Památník nacházející se v kulturním parku Garuda Wisnu Kencana na Bali byl dokončený a slavnostně odhalený v roce 2018, a se svými 122 metry patří k největším gigantům na světě. 

socha
Tento obří památník se nachází na Bali. (foto: 123RF)

‎4. Guishan Guanyin – Čína

Pokud se chystáte navštívit provincii Hunan, rozhodně by vaší pozornosti neměl uniknout obří stometrový bronzový gigant, který díky svému pozlacenému povrchu láká zraky turistů na velkou vzdálenost. Socha je také známá pod názvem ‎Shiyimian Qianshou Guanyin nebo jedenáctihlavý tisícruký Guanyin.

socha
Guishan Guanyin v Číně (foto: instagram.com/amazingbuddhism)

5. The Kelpies – Falkirk

Z jistého úhlu pohledu mohou působit až magicky. Třicetimetrové sochy od umělce Andyho Scotta sice nepatří k těm největším na světě, ale rozhodně jsou nepřehlédnutelné. Navíc vzbuzují mnoho emocí a také mnoho teorií o tom, kde vzal autor při tvorbě inspiraci. Někteří návštěvníci považují Kelpies díky jejich umístění u břehu řeky Carron za moderní vyobrazení mořských koníků, jiní za novodobou verzi Lochnesské příšery, no a ti ostatní v nich prostě vidí jen koňské hlavy. Co vidíte vy?

kelpies
The Kelpies jsou obří koně. (foto: frugo/123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bizarní umění: 8 soch, ze kterých vám spadne čelist

Absolutní nebo absurdní umění: Jak se vede živému obrazu?