Bizarní umění: 8 soch, ze kterých vám spadne čelist

Některé jsou kontroverzní, ty další přesahují hranici běžného pozemského chápání a jiné se dají vystihnout slovem “děsivé” nebo dokonce “nechutné”. Řeč je o bizarních sochách, jejichž smysl, účel nebo provedení přivodí šok mnohým pozorovatelům.

bizarní umění

Je umění, které vzniklo za účelem dotvořit atmosféru interiéru. Dále existuje druh umění, jenž vyjadřuje myšlenky nebo pocity autora a pak je tu bizarní umění, nad kterým spadne brada i těm nejotrlejším z nás. Pablo Picasso kdysi řekl: „Dnešní svět nedává smysl, tak proč bych měl malovat obrazy, které ho dávají?” A v duchu moudra tohoto brilantního umělce se s námi pojďte podívat na nejextrémnější umělecká díla, jaká kdy svět spatřil.

Mexiko: Silent Evolution

Tento umělecký počin z dílny Jasona de Cairese Taylora je součástí největšího podvodního muzea na světě v mexickém Cancúnu a více než cokoliv jiného připomíná ztracené město. Ačkoliv může být kompozice Silent Evolution z určitého pohledu považována za děsivou, nutno podotknout, že autor své řemeslo zvládl naprosto úchvatně. Což ostatně dokazuje i fakt, že se „tichá evoluce“ dostala na seznam nejunikátnějších míst světa časopisu Forbes.

Čína: Obří nazí Buddhové

Špatná reklama, také reklama. Tímto heslem se pravděpodobně řídila i čínská restaurace, jež na svou budovu nechala nainstalovat sochy dvou kyprých mužíků.  Ačkoliv obří naháči panorama města velebili jen po krátkou dobu (museli být záhy po svém vystavení odstraněni z důvodu vyvolávání četných protestů proti náboženskému cítění), dodnes zůstávají v paměti veřejnosti jako jedna z nejbizarnějších soch, které kdy byly k vidění.

sochy
Naháči brzy vzali za své. (foto: instagram/unfinishedanimals)

Francie: Slon Wursa

V roce 2008 byla socha slona v životní velikosti vystavená na zámku Fontainebleau. Bizarní umění Daniela Firmana samo o sobě působí dechberoucím dojmem, co mu však zajišťuje právoplatné místo mezi světovými podivnostmi, je bezpochyby jeho gravitaci popírající vyobrazení.

slon
Slon popírá všechny zákony gravitace. (foto: instagram/lh_julien)

Hamburg: Die Badende

Rozporuplné emoce vzbuzuje i tato elegantní, gigantická 20 metrů dlouhá kráska v srdci Hamburku. I když může na první pohled vypadat jako dílko nějakého milovníka mokrých těl či fanouška lázní čímž už sama o sobě působí jako bizarní umění, ve skutečnosti byla reklamou kosmetické britské značky Soap & Glory.

socha
Tato velká dáma v řece rozhodně vzbudila pozornost. (foto: instagram/wannartcom)

Londýn: Traffic Light Tree

Od roku 1998 se Londýn může pochlubit vskutku originální sochou autora Pierra Vivanta, který navrhl a zhotovil tento semaforový strom jako připomínku platanu, který na místě uhynul v důsledku výstavby a znečištění oblasti.

semafor
Traffic Light Tree je připomínka lidského zásahu do přírody. (foto: instagram/ joshua_adamms_pixs)

Německo: Mramorová vulva

A teď tu máme něco pro gynekology amatéry i profesionály. Vskutku originální a překvapivě vizuálně dost přesvědčivá socha z mramoru, která zdobí prostranství univerzity v Tübingenu, může na někoho působit zvláštně, na jiného děsivě. Nicméně dílo umělce Fernanda de la Jara jednoznačně vzbuzuje mnoho emocí, a proto si zaslouží být na našem seznamu bizarních soch, jaké kdy kdo viděl.

bizár
Dílo nese název Pi-Chacán. Jak příznačné. (foto: instagram/dh_bc)

Praha: Čůrající gentlemani

Když už jsme navštívili Mexiko, Čínu i Francii, přesuneme se pomalu z Hamburku do naší milované vlasti, protože ani u nás není o bizarní umění nouze. Zajímavé dílko z rukou Davida Černého se pyšní hned několika zvláštnostmi. Bronzová plastika dvou mužů močících do jezírka ve tvaru České republiky je pohyblivá a navíc obsahuje mechanismus, který umožňuje oběma mužům se pohybovat, zatímco proudy vody píší citáty či slova.

postavy
Čůrající postavy Davida Černého. (foto: instagram/vladkacz)

Peking: Býčí prd

A teď to nejdivnější nakonec… Přestože to může znít naprosto neuvěřitelně, naším posledním bizárem je velmi slavná socha býčího prdu umělce Chen Wenlinga. Umělecké dílo má vyobrazovat příběh údajně nejznámějšího finančního podvodníka Bernarda Madoffa z Wall Street. Za nás je to jednoznačně výherce dnešního přehledu nejšílenějších soch, na které můžete ve světě narazit.

prd
Jestli jste nevěděli, jak to vypadá, když si prdne býk. (foto: instagram/ aptheagency)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bizarní příběhy z Třetí říše: zvrácené umění, velrybářské hobby i propaganda naruby

Natolik zvláštní a nepochopitelné obrázky, že se vám bude chtít křičet! (24 fotek)