Dovolená na čtyřech kolech: 6 kroků, jak zrenovovat karavan

Dovolenou nemusíte trávit jen na jednom místě. Karavan vám dá volnost a nové možnosti, jak si užít čas s rodinou i partou přátel. Navíc pořízení ani renovace karavanu nemusí být žádná věda. Jak na to, se dozvíte v následujícím článku. Máme pro vás super tipy.

karavan

Když se řekne dovolená, někteří z nás si představí luxusní resort u moře, někdo romantiku ve stanu u řeky a jiný zase dobrodružství na kolech. Pokud patříte právě mezi cestovní nadšence a rádi si dopřáváte volnost i vzrušení z poznávání nových míst, zároveň se úplně nechcete vzdát svých nároků na pohodlí, je pro vás karavan jednoznačnou volbou.

Jednou z možností, která se nabízí, že si karavan půjčíte. Od někoho známého nebo od firmy specializující se na půjčování karavanů. To se vám však vyplatí jen v případě, pokud máte v plánu pouze několikadenní prázdniny. Z dlouhodobého hlediska není výpůjčka karavanu zrovna levnou záležitostí a navíc s sebou nese i řadu rizik. Právě proto se zaměříme na to, jak si díky vlastnímu obytňáku dopřát levnou, pohodlnou a zároveň krásou dovolenou třeba i několikrát za rok.

1. Pořízení karavanu

První krok je naprosto jasný. Nejprve si udělejte průzkum trhu a pořádně se zorientujte v nabídce autobazarů i soukromých prodejců. Starší karavan lze pořídit za cenu okolo 50 tisíc, avšak je nutné počítat s tím, že bude vyžadovat o něco více oprav a úprav, než karavan ve vyšší cenové kategorii. Pokud jste ale nadšený a zručný kutil a nepředstavují pro vás větší úpravy žádnou nedosažitelnou výzvu, nemusíte se koupě více opotřebovanějšího karavanu vůbec bát.

Jestliže si věříte jen na drobnější a méně náročnou renovaci, budete si muset na pořízení ojetého karavanu připravit něco kolem 150 tisíc. V této cenové relaci totiž pořídíte už velmi slušný karavan, který bude prakticky schopný hned vyjet za dobrodružstvím, samozřejmě za předpokladu, že se spokojíte jen s kosmetickými úpravami či výměnou drobných nezbytností.

dovolená
Z kolika hotelů máte takový výhled? (foto: 123RF)

Ať už se rozhodnete pro větší renovaci staršího modelu nebo dáte přednost té snazší variantě, a budete se poohlížet po dražším karavanu, vždy je dobré si ke koupi přizvat někoho, kdo vám poradí. Nemusí se jednat přímo o odborníka, nicméně kamarád, mechanik nebo jiný poradce, který se v autech vyzná, vám bude určitě k užitku. Jednak vám nastíní všechna rizika a nedostatky daného kusu a také vám bude schopen udělat odhad a rozsah potřebných oprav. Zaměřit byste se především měli na stav nápravy, kol, elektřiny a dalších částí, které by při poškození vyžadovaly větší investice.

2. Kontrola technického stavu

Podepsal jste kupní smlouvu, vyřídil nutné administrativní kroky, zajistil osvědčení o technické způsobilosti nového člena rodiny a karavan máte v garáži nebo na zahradě. Před samotnou renovací je nutné si udělat opravdu důkladnou prohlídku všech částí karavanu a vytvořit si seznam všeho, co bude vyžadovat nějaké úpravy či výměnu. To se vám bude hodit jak při pozdějším plánování jednotlivých úprav, tak při odhadu na finanční náročnost renovace.

3. Vystěhování nepotřebných nebo zničených částí

Prohlédl jste každou píď svého karavanu a máte tedy už představu, kolik práce a financí vás bude celková renovace karavanu stát. Je tedy ten správný čas, dát se do díla. Prvním krokem je samozřejmě vystěhování interiéru a odstranění všech nefunkčních, poškozených nebo opotřebovaných částí, které budete chtít vyměnit.

karavan
V karavanu zjistíte, že toho ke štěstí mnoho nepotřebujete. (foto: 123RF)

Čeká vás rozmontování staré linky, odstranění světel, vystěhování nábytku. V podstatě je to, jako byste se chystal vymalovat pokoj… vše, co nechcete zachovat, musí pryč.

4. Okna, dveře, podlaha

Z karavanu máte holátko a můžete se pustit do oprav těch nejzákladnějších částí. Pozornost věnujte hlavně stavu oken a dveří. Zkontrolujte, zda jdou zavírat, jestli těsní a zvažte, jestli postačí jen jejich oprava, nebo budete muset provést jejich výměnu.

Další část, na kterou se zaměřte, je podlaha a stěny. Zvlněná, shnilá podlaha, popraskané nebo vlhké stěny či otvory po šroubech. To vše bude vyžadovat vaši péči. Pokud objevíte nadměrnou vlhkost stěn, budete muset zkontrolovat jejich jednotlivé vrstvy. Za normálních okolností má stěna karavanu vnější plech, pak dřevěné lamely, někdy izolaci a pak plastový nátěr.

Odkryjte proto všechny zdi, které jsou špatné a nechte je dýchat. V tom lepším případě bude stačit obnova plastového nátěru. Než se však dáte do oprav stěn, pozvěte si odborníka, který vám zkontroluje, popřípadě opraví vnitřní elektrické rozvody.

5. Interiér

Po těch náročnějších opravách se nyní můžete těšit na tu zábavnější část a tou je rozvržení interiéru. Určitě je vhodné si nejprve ujasnit, k jakým účelům budete karavan využívat. Zda s ním vyjedete na týdenní rodinnou dovolenou, nebo v něm budete chtít trávit celé léto, značně ovlivní i požadavky na vybavení karavanu.

karavan
Dovolená v přírodě je nejkrásnější dovolená. (foto: 123RF)

V každém případě se vám však vyplatí vytvoření návrhu budoucího rozložení interiéru, ať už jen za pomoci tužky a papíru nebo s využitím počítačového programu. Ušetříte si tak spoustu času a potíží s rozvržením veškerého vybavení do tak malého prostoru.

Pokud jste navíc opravdový nadšenec, mnohé z původního vybavení vůbec nemusíte vyhazovat. Můžete si pohrát s jeho renovací a vdechnout mu tak nový život. Na mysli máme samozřejmě například nábytek, madla od skříní a podobně. V případě spotřebičů určitě neváhejte investovat do nových. 

6. Exteriér

Když je váš karavan vymazlený a máte v něm vše, co potřebujete pro dokonale pohodlnou dovolenou, je čas se věnovat i jeho zevnějšku. Aby nebyl váš letní domov na čtyřech kolech strašákem silnic, je nutné ho v první řadě pořádně umýt. To vám odhalí, zda bude potřeba obrousit a opravit vnější nátěr, nebo jestli si vystačíte s malými úpravami.

Zatmelte všechny díry, vyklepejte drobné promáčkliny, rozvrhněte si, zda (a kam) budete chtít umístit venkovní osvětlení. Použijte barvy a motivy, které vás reprezentují, a které vám jsou příjemné. Ostatně na internetu najdete mnoho inspirace, jak si svůj nový karavan vytunit i zvenku. Hlavně nezapomínejte, že i malé drobnosti dokáží prožitek z dovolené o mnoho zpříjemnit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dovolená v obytném voze: proč se na ni vydat?

Dovolená aneb jak si léto skutečně užít?