Jak vybrat pánskou trekovou bundu – 5 aspektů, které je vhodné zohlednit

Každý výlet do hor vyžaduje řádnou přípravu a klíčovým prvkem výbavy je pánská treková bunda. Jakou zvolit v zimě a jaká se osvědčí během teplých jarních a letních dnů? Poradíme vám, jak vybrat bundu na hory, abyste si mohli na túře užívat pohodlí bez ohledu na počasí.

trekovou bundu

Déšť, sníh, nárazový vítr, klesající teplota – na horách se bez ohledu na roční období můžeme setkat s každým počasím, proto je důležité, abyste při přípravě výbavy nachystali i oblečení do nepříznivých podmínek. Nejdůležitější položkou na seznamu je vaše treková bunda. Pánská bunda musí nejen skvěle sedět a poskytovat volnost pohybu, ale především účinně chránit před prochladnutím, promoknutím či únikem tepla. Přemýšlíte, čím se řídit při koupi trekové bundy? Zvláštní pozornost je vhodné věnovat těmto bodům:

  • Volba podle ročního období – lehčí, avšak voděodolná turistická bunda se bude hodit v létě. Teplejší a silnější bude zapotřebí v zimě.
  • Membrány a technologie – zajišťují voděodolnost, odolnost proti větru a prodyšnost svrchního oděvu – jsou to klíčové parametry, které ovlivňují pohodlí při nošení.
  • Hmotnost trekové bundy – čím lehčí a skladnější bunda bude, tím snáze ji budeme nosit po mnoho hodin v batohu, v kterém už i tak je spousta vybavení.
  • Kapsy a další detaily – jako je skládací kapuce, voděodolné zipy, síťovaná podšívka. Praktická úprava může významně zvýšit komfort při nošení.
  • Pohodlný střih a vhodně zvolená velikost – pánská treková bunda musí nejen chránit před chladem, deštěm nebo sněhem, ale také zajistit volnost pohybu.

Softshellová bunda – lehká pánská treková bunda, která chrání před větrem

Jedna z nejoblíbenějších pánských trekových bund je softshellová bunda. Jedná se o lehký svrchní oděv, který chrání před nárazovým větrem a lehkým deštěm. Hodí se především v teplejším počasí: na jaře, v létě a na začátku podzimu.

Voděodolná pánská treková bunda – jakou vybrat?

Důležitým prvkem trekové výbavy je nepromokavá pánská treková bunda s voděodpudivou impregnací. Díky ní při náhlé průtrži mračen nepromoknete, proto je vhodné ji přibalit do batohu.

Pánská zimní treková bunda – jakou vybrat?

Zimní treková bunda má chránit před únikem tepla a promoknutím v případě deště nebo sněžení, a také odvádět pot ven od těla. Tyto požadavky splňují hardshellové bundy s Gore-texovou nebo podobnou membránou. Vyberte si ideální model trekingové bundy pro vás. Při nákupu zkontrolujte nejen pohodlí, ale také typ materiálů a kvalitu zpracování. To je důležité, protože tyto bundy by měly vydržet mnoho let.