Umělá inteligence na vzestupu. Co budeme dělat, až nás nahradí stroje?

Všimli jste si, jak se poslední dobou řeší umělá inteligence? Přestože je jasné, že pokrok nelze zastavit, mnohým přijde vývoj AI oproti tomu, jakým tempem se “chytré” věci vyvíjely dříve, poněkud zrychlený. Dnes už díky umělé inteligenci dokážeme mnohé – získat odpovědi na nejrůznější otázky nebo vygenerovat zajímavou fotku pomocí pár krátkých slov. Je ale tak opravdu dokonalá? A co je to ”ale”, kvůli čemu se můžete její schopnosti obávat?

umělá inteligence

Umělá inteligence má v tomto století opravdu zelenou. Nejenže se rozjíždí v rámci komunikace, tvorby umění, ale velkou roli hraje i v oblasti robotiky, kdy se pomalu dostáváme k myšlence, že už možná co nevidět naši zem zaplaví parta vysoce inteligentních robotů, kteří budou perfektně ovládat emoce a domluvíme se s nimi jako s běžnými lidmi. Vývoj AI je poněkud děsivý. Ne, že by nějaká ta pomoc byla na škodu, ale vše je přehnaně rychlé, že se možná co nevidět dostaneme do chvíle, kdy ještě s láskou budeme vzpomínat na svět, který byl prostě úplně obyčejný. A právě teď se té AI (Artificial Intelligence) podíváme trošku na zoubek.

Mistr mnoha užitečných textů

Umělá inteligence toho dokáže už v dnešní době hodně, a to třeba generování textů, psaní e-mailů i doporučení receptů. Vše se děje za pomocí nástrojů na bázi neuronových sítí, přičemž aplikace ChatGTP (která se mimochodem těší velkému zájmu v počtu více než 100 milionů uživatelů po celém světě) je dostupná také v češtině. Proto cokoliv vás napadne, klidně se bez ostychu můžete zeptat právě AI.

umělá inteligence
Umělá inteligence je zatím spíš zábava. (foto: depositphotos)

Z hlediska otázek se fantazii meze nekladou. Nutno podotknout, že ačkoliv je umělá inteligence ještě docela mladou novinkou, některé její práce jsou docela kvalitní, přestože mnozí uživatelé její schopnosti využívají hlavně pro zábavu. Co je ale důležité zmínit je to, že přestože umělá inteligence v tom umí už solidně chodit, ne vždy musí být její odpovědi pravdivé. Proč?

Nástroj je totiž založený na jazykovém modelu LLM, který je vytrénovaný z velkého množství textů na internetu. A v tom tkví kámen úrazu. Internet je dost často přesycen balastem a hromadou nesmyslů, u kterých AI nerozezná, zda se jedná o pravdu či lež. Napíše vám na vaši otázku důvěrně vypadající odpověď, ale brát ji jako bernou minci někdy nemusí být šťastným řešením. Každopádně to je začátek a je jasné, že rok co rok bude AI ještě chytřejší, vymakanější a důvěryhodnější. 

TIP: Chcete si vyzkoušet, co AI umí? ChatGTP najdete k právě tady. Nový chat pak můžete po přihlášení zahájit tady.

Stvořitel fascinujících obrázků

Kromě toho, že si umělá inteligence poradí s tvorbou textů (a redaktoři nebudou mít co žrát), je schopná vytvářet i obrázky nejrůznějšího charakteru – tedy produktové i aranžované fotky. Vesměs, pokud si AI při tvorbě obrázků vyzkoušíte, narazíte na hodně futuristické stylizace, ovšem i ty mají něco do sebe a z velké většiny vypadají fotky opravdu dobře.

I tady ale není AI úplně vypiplaná, hlavně co se týče fotek, kde se nachází nějaké pozadí nebo třeba části lidského těla, například ruka u hodinek. Rovněž pak mívá problémy s vykreslováním detailů loga a určitých prvků. Pro generování fotek pak postačí pár slov a hurá! fotka je na světě (byť třeba ne úplně dokonalá). I tady je zřejmé, že má nějaké mezery, ovšem pro začátek ta kvalita není vůbec špatná. Přesvědčit se můžete na spousty stránkách. Některé vyžadují registraci, jiné můžete vyzkoušet i bez nutnosti přihlášení. Mrkněte třeba tady

Fušuje i do programátorství

Mimo textů a fotek má AI ještě jednu přednost – má dobré ambice pro programátorskou činnost, a to proto, že je schopná tvořit i zdrojové kódy a další nezbytnosti šikovné pro IT. Tady se ve větší míře nesplete, ovšem i tak je potřeba některé kódy brát s rezervou – i ta holka se pořád učí, no není to tak?

umělá inteligence
AI je velmi chytrá. (foto: depositphotos)

Dneska pomocník, zítra zloděj práce

Právě teď mnozí vnímají AI jako zdroj určité zábavy, někdo zase jako takovou menší podporu v rámci své činnosti. Pokud ale vezmeme v potaz, jak zběsile jde vše kupředu, je nad slunce jasné, že to, co je dnes hrozně velká švanda, nám jednou může udělat pěkné vrásky na čele, protože čím šikovnější a schopnější umělá inteligence bude, tím větší pravděpodobnost je, že u spousty profesí nebudou zapotřebí lidské síly. Vše odmaká dobře naučený stroj. Umělá inteligence je tak hrozbou pro většinu úředníků, ale také grafiků, programátorů i textařů. Globálně řečeno tak mohou vymizet dnes lukrativní kancelářské pozice, oproti tomu ty řemeslné se budou hřát na výsluní.

I když nechme být, bůhví, co AI časem dokáže. Možná už nebude zapotřebí člověka, když zvládne vše za nás. Co ale budeme dělat my?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Umělá inteligence, virtuální realita – trendy naší doby

Úchvatní roboti. Dokáží napodobit naše chování i pracovat pod mořskou hladinou. Budí ve vás nadšení nebo z nich máte spíše strach?