Úchvatní roboti. Dokáží napodobit naše chování i pracovat pod mořskou hladinou. Budí ve vás nadšení nebo z nich máte spíše strach?

Představa umělých lidí a dalších tvorů mnohé z nás fascinuje, jiní na ně ovšem hledí s určitými obavami. V každém případě dnes existují roboti, kteří jsou opravdu úchvatní. Podívejte se na jednotlivé výtvory a co dovedou.

Roboti jsou úchvatní, ale mohou budit i obavy

Robotický pes Aibo a ti druzí

V našem nedávném článku o veletrhu spotřební elektroniky CES 2019 jsme mimo jiné psali o psím robotovi jménem Aibo. Tento produkt společnosti Sony si umí hrát, má OLED displeje místo očí a navíc disponuje Wi-Fi a čtyřjádrovým 64bitovým procesorem. Robotické vynálezy jsou prostě stále dokonalejší a aktuálně existuje mnoho výtvorů, které jsme mohli ještě na konci 20. století vidět tak maximálně na plátně kin ve futuristických scif-fi filmech.

Aibo se umí spřátelit se skutečnými psy

https://www.youtube.com/watch?v=DRdOJ4e1s8o

Zajímavostí je, že se dlouho za to, že slovo „robot“ vymyslel Karel Čapek. Tento název skutečně poprvé objevil ve hře R.U.R., autor ale přiznal, že slovo „robot“ navrhl jeho bratr Josef. Sám Karel chtěl tyto tvory původně pojmenovat „laboři“ (labor znamená latinsky „práce“).

Robotický hmyz, který umí přetavit své nohy

Jianguo Zhao z Coloradské státní univerzity nedávno představil robotický hmyz, což ještě není nic zvláštního. Takových „tvorů“ dnes existuje velké množství. Tento vynález je však v jednom ohledu opravdu výjimečný – dokáže totiž změnit tvar končetin, aby překonal překážku. Neděje se to přitom mechanicky, ale díky zahřátí. Nohy jsou totiž vyrobeny z termoplastické hmoty, takže robot může během pár sekund své končetiny roztavit a po změně tvaru a zatuhnutí pokračuje v chůzi.

Představení inovativního robotického hmyzu

Chtěli byste mít robotického společníka?

Šlechtitelé psů možná nebudou mít co „žrát“, a to nejen díky výše zmíněnému Aibovi. Jistě, živého čtyřnohého společníka tak úplně nahradit nelze, nicméně robot od společnosti Ubtech jej v lecčem předčí. Nejenže vám totiž bude dělat, byť neživého a nechundelatého společníka, ale na rozdíl od psů vám přinese pivo z lednice, pomůže okolo domu a večer vás potěší hrou na klavír nebo malířským uměním. Pokud jste tedy excentrický milionář, na něhož ženy neletí (ehm), v brzké době si budete moci pořídit robotického společníka pro osamělé zimní večery.

Existuje snad lepší společník?

Ženská je možná přeci jen lepší…

Přestože budou humanoidní robotce Sophii19. dubna už čtyři roky, v našem výčtu rozhodně chybět nemůže. Tento produkt hongkongské společnosti Hanson Robotics je totiž stále považován za nejvyvinutějšího humanoida s uměleckou inteligencí na světě. Jedná se dokonce o prvního robota vůbec, který má státní občanství (Saudská Arábie), přičemž mluví anglicky. Sophie, pro jejíž tvář byla předlohou herečka Audrey Hepburn, vloni navštívila Prahu v rámci Týdne inovací.

Sophie promlouvá k Čechům

Nemáte partnera na pinec? Nic se neděje!

Brzy tomu bude 22 let od doby, kdy počítač od IBM  s názvem Deep Blue porazil šachového velmistra Garryho Kasparova. Až doposud však neživé technologie v souboji s člověkem poněkud zaostávaly ve skutečných sportovních kláních. To se však pomalu, ale jistě mění. Zářným příkladem je Omron Forfheus, tedy robot, se kterým si můžete pinknout stolní tenis. Umělý hráč během hry skenuje polohu a pohyb soupeře a míčku a dokonce se dokáže učit. Zajímalo by nás, kdy budou roboti v určitých sportech schopni pravidelně porážet člověka…

Tak co, porazili byste ho?

Robotický úhoř pro oceánské práce

Podmořský robot ve tvaru úhoře s názvem Eelume už nějaký ten pátek existuje. Nedávno však spatřila světlo (podmořského) světa jeho vylepšená verze, kterou aktuálně čeká trénink v norských fjordech. Eelume je totiž určen pro práce pod mořskou hladinou. Přestože disponuje tvarem úhoře, na rozdíl od této ryby připomínající hada se ale pohybuje za pomoci trysek. Vybaven je také výkonnými světly, kamerou i systémem vyměnitelných nástrojů a senzorů. Roboti Eelume by měli „žít“ permanentně pod vodou a plánuje se jejich pobyt v podmořských dobíjecích stanicích. Může je přitom ovládat člověk, ale schopní jsou pracovat i samostatně.

Jak by měli robotičtí úhoři fungovat?

Seznamte se s robotickým božstvem

Některá náboženství mohou na roboty hledět poněkud skepticky, neboť člověk tu vlastně napodobuje roli boha jako tvůrce. Nedávno však byl v tradičním japonském městě Kjóto představen Kannon, robotické božstvo, které bude vést v chrámu Kodaiji od března pravidelné kázání veřejnosti! Robot stál v přepočtu zhruba 700 000 liber a vychází z tradičního buddhistického božstva milosrdenství. Kněží přitom věří, že Kannon dokáže Buddhovým učením zaujmout a oslovit mladou generaci.

Roboti už fušují i do náboženství

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex s roboty se pomalu stává realitou. Jaké přináší dilema a čím může být lidstvu prospěšný?

Roboti mají předsudky? Umělá inteligence dokáže napodobit člověka víc, než si myslíte. Dnes už je to možné!