CES 2019 skončil. Jaké novinky ze světa elektroniky jsou letos k vidění? Rolovací televize, ohebný mobil nebo chytrá toaleta!

Největší světový veletrh spotřební elektroniky CES 2019 (Consumer Electronics Show) skončil. Podívejme se na to, jaké zajímavé novinky se letos v Las Vegas objevily.

CES 2019

Je libo největší, anebo rolovací televizi?

Na CES se to jen hemžilo výrobci televizorů, přičemž letos zaujaly především dva modely. Prvním z nich je Sony XBR-98Z9G, tedy televize s největší úhlopříčkou na veletrhu. Ostatně 98″, což je 249 cm, hovoří za vše. Zařízení navíc nabízí nadstandardní rozlišení, a to 7680×4320, tedy 8K! Sledovat filmy tedy zřejmě bude jedinečným zážitkem, jen s tou drobnou vadou, že aktuálně není k dispozici mnoho snímků, které by takové rozlišení podporovaly.

Další zajímavým výrobkem je LG Signature OLED TV R, který nezaujal ani tak úhlopříčkou (65″) a rozlišením, ale tím, že se jedná o rolovací televizi! Její panel je ohebný, takže po vypnutí se přístroj sroluje do svého podstavce. Na televizi se tedy nepráší, a pokud si ji pořídíte, zřejmě ohromíte nejednu návštěvu. Navíc přináší ještě jednu výhodu – obrazovku lze totiž rozvinout v různých poměrech stran, a to buď 21:9, anebo 16:9. Už vás tedy nebude rušit ořez obrazu a černé pruhy.

LG Signature OLED TV R na CES 2019

Mobilní telefony nejbližší budoucnosti

Na CES se samozřejmě prezentovali i výrobci mobilních telefonů. Mezi hlavní trendy letos sice patřily bezrámečkové displeje, které jsou přes celou přední plochu smarthphonu, ale zaujal také Royole FlexPai. Jde o první představený ohebný mobil na světě, se kterým zřejmě opět uděláte dojem na své známé. Na druhou stranu se prozatím zdá, že vše ostatní nefunguje tak, jak by mělo. Royole FlexPai má totiž podle zpráv potíže s uživatelským prostředím i jednotlivými funkcemi.

Royole FlexPai umí poněkud atypické kousky 

Něco pro příznivce hardwaru a videoher

Na CES 2019 byl letos k vidění procesor Core i5 – 9400 od Intelu, Ryzen 3000 s jádry Zen 2 od AMD, případně první 7nm karta herní řady Radeon (opět od AMD). Co se týče nových zařízení, za zmínku stojí především notebook ZenBook S13 od společnosti Asus, který se může honosit titulem „Nejtenčí laptop na světě“. V pase má totiž pouze 12,9 mm. Na své si ale přišli rovněž „nostalgici“. V Las Vegas se totiž objevily i herní automaty společnosti Arcade1Up s legendárními tituly, které byly ovšem postaveny s úplně novými součástkami.

Může být notebook ještě tenčí?

Budou chytré domácí spotřebiče již brzy standardem?

Současné domácnosti se stále více přibližují tomu, co jsme byli dříve zvyklí vídat pouze ve sci-fi filmech. Na Consumer Electronics Show kupříkladu zaujala trouba od společnosti Whirlpool, která disponuje displejem, poradí vám s recepty a dokonce má vnitřní kameru, jíž si můžete dění uvnitř přiblížit, aniž byste spotřebič museli otevírat. Za zmínku pak jistě stojí i pračka Samsung, která může komunikovat s chytrou televizí. Na dálku vám tedy při sledování vašeho oblíbeného romantického seriálu může oznámit, že má hotovo.

Chytrý záchod ovládaný hlasem. Bude brzy rozumět česky?

Pokud vám připadá váš záchod příliš fádní, možná pro vás bude tím pravým ořechovým chytrá toaleta Numi od společnosti Kohler. S ní totiž získáte virtuální záchodovou asistentku. Alexe od Amazonu totiž hlasem přikážete, ať zvedne nebo položí prkénko, případně spláchne, a ona to udělá bez zbytečných řečí o tom, že má vaše „dílo“ nevábnou konzistenci či nelibou vůni.

Numi můžete ovládat i vlastníma rukama. Naštěstí…

Mimochodem, nedávno jsme si v článku o moderní domácnosti postěžovali na to, že hlasoví asistenti si zatím příliš netykají s češtinou. Právě na letošním CES ovšem výrobci Google Assistant (konkurenčního hlasového asistenta Alexy) oznámili, že si nově poradí i s českým a slovenským jazykem. S touto novinkou třeba přijde brzy i Amazon a vy budete moci na svou toaletu mluvit česky.

Futuristický interiér automobilů jako realita

Na CES se každoročně prezentují rovněž výrobci automobilů. Vyjmenovat všechny novinky z této oblasti by bylo na samostatný článek, takže uveďme alespoň jeden příklad za všechny. Společnost Byton představila už prakticky hotový luxusní elektromobil M-Byte. SUV přitom zaujme nejen svým moderním zevnějškem, ale také unikátním interiérem. Jeho součástí je mj. 48″ displej, který opět budí dojem, že jste se při jeho prohlížení posunuli v čase, a to směrem dopředu.

Byton M-Byte vypadá opravdu skvěle

Domácí mazlíček pro alergiky

Pokud chtějí vaše děti domácího mazlíčky, ale z důvod alergie některého z členů rodiny to není možné, seznamte se s Aibem od Sony. Tento robotický pes totiž algerikům neuškodí a navíc nevyžaduje ani žádnou zvláštní péči. Aibo si umí hrát a mj. dokáže rozpoznat jednotlivé členy rodiny. Na rozdíl od většiny běžných psů, na které narazíte v útulcích, navíc disponuje dvěma OLED displeji na místě očí, kamerou v čumáku, ale také Wi-Fi a LTE. A navíc má čtyřjádrový 64bitový procesor, jenž podporuje učení a umělou inteligenci. Kdo z pejskařů to doma má?

Aibo vypadá roztomile. Aktuálně ale stojí 70 000 Kč…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

NAIAS 2019 je za dveřmi! Autosalon v Detroitu čekají změny. Ten letošní začne už 14. ledna 2019. Jaké novinky představí?

Moderní domácnost. Jak složité je ovládat hlasem jednotlivé prvky? Vůbec ne! Stále ale ještě existují problémy!