Moderní domácnost. Jak složité je ovládat hlasem jednotlivé prvky? Vůbec ne! Stále ale ještě existují problémy!

V mnoha sci-fi filmech jsou k vidění scény, ve kterých lidé ovládají hlasem jednotlivé prvky domácnosti. Takové futuristické výjevy se už ovšem dnes staly realitou.

MOderní domácnost lze ovládat hlasem

Chytrá domácnost 21. století

Pryč je doba, kdy jsme museli k vypínači, abychom si rozsvítili, anebo k topení, abychom jej ztlumili. Většina Čechů tedy takové činnosti stále ještě vykonává, nicméně už nějakou dobu existuje možnost, jak se tomu vyhnout. Ovládat jednotlivé prvky domácnosti lze už několik let za pomoci nástěnných ovladačů, ke kterým se ovšem také musíme pracně zvedat ze svého teplého místečka na gauči, ale můžeme to udělat i jednodušeji díky dálkovým ovladačům.

V posledních letech se navíc začíná stávat realitou kdysi futuristická představa, že půjde celou domácnost ovládat pouze hlasem, což je nejsnazší způsob řízení domu. Systém totiž reaguje na hlasové pokyny. Mohou za to hlasoví asistenti, kteří jsou „ukryti“ především ve smartphonech a v chytrých reproduktorech. Ti mohou s uživatelem interagovat a dokonce se i částečně naučit jeho zvyky a podle toho se chovat.

Každý může mít svého asistenta

Ovládat jednotlivé prvky domácnosti za pomoci hlasu umožňují právě hlasoví asistenti, které přivádějí na trh především obří společnosti. Tou první byl v roce 2010 Apple se svou Siri, ke které se o něco později připojil Google Now, jenž byl následně přejmenován na Assistant. Svého asistenta či spíše asistentku, který se nazývá Alexa, vytvořila i společnost Amazon a v loňském roce pak ještě přibyl do party pomocníků Samsung Bixby.

Tito asistenti sice primárně neslouží k řízení domu, nicméně nacházejí i takové uplatnění. Např. u Applu k tomu slouží systém Siri zvaný HomeKit. Musíte mít už ovšem doma nainstalován nějaký ten systém inteligentní domácnosti, ve které jednotlivé prvky spolupracují. Ten dnes v České republice nabízí mnoho firem, takže jestli na něj máte, směle do toho. Pokud ale stále disponujete klasickou elektroinstalací, budete si moct vyřvat hlasivky, ale fungovat to jaksi nebude.

Co vlastně můžete doma hlasem ovládat?

Pokud jste už od malička, odkojeni různými pohádkami chtěli vyslovit přání, jež vám bude okamžitě splněno, nyní se vám toto přání částečně splnilo. Jistě, milion korun vám v domácím trezoru hlasový asistent nevyčaruje, tedy alespoň prozatím. Na druhou stranu jsou už dnes možnosti široké. Za pomoci hlasu tak kupříkladu můžete jednoduše změnit barvu světla a bez větších problémů v ložnici nastartovat smyslnou atmosféru, která možná nastartuje i vaši partnerku.

V interiéru je možné hlasem ovládat i další prvky. Můžete tedy např. snadno regulovat teplotu, stáhnout žaluzie, zapnout ventilaci, „komunikovat“ s multimédii, a pokud jste jó boháči, začít zahřívat domácí bazén. Ba co víc, díky chytrým reproduktorům, můžete s vaším bytem či domem dokonce „pokecat“, tedy např. se ho zeptat, jaké bude zítra počasí. A pokud máte děti, může jim asistent před spaním vyprávět pohádku a vy se zatím budete moci v ložnici věnovat oné smyslné atmosféře.

Problém? Jazyková bariéra!

Hlasem ovládaná elektronika sice zaznamenala v posledních letech velký „boom“, na druhou stranu se stále potýká s problémy. Hlasový asistent vám totiž při plnění těch nejtajnějších přání pochopitelně musí rozumět. Všichni asistenti sice dnes umí určité jazyky, především angličtinu, nicméně není americká angličtina jako britská angličtina, a už vůbec ne jako angličtina s českým přízvukem. A česky prozatím příliš nerozumí. Především pro starší lidi tak může představovat problém jazyková bariéra, nicméně i toto se může v průběhu nejbližších let změnit.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cockpit. Moderní řešení pro inteligentní domov a život bez starostí. Bez nutnosti úprav a zásahů!

Moderní technologie berou práci lidem. V ohrožení nejsou jen taxikáři!