Strach má nové jméno. Candida Auris vás v zombie nezmění, ale nebezpečná je

Je to nějaký ten čas, kdy jsme se ve článku zmiňovali o houbové nákaze v podání cordycepsu, který se stal hlavním motivem postapokalyptické hry The Last of Us. A právě v něm jsme mluvili o potenciálním riziku – houbě s názvem Candida Auris, které se vědci obávali. A evidentně právem, protože už nyní se v USA šíří ve zdravotnických zařízeních velkou rychlostí. Jak dalece může ovlivnit nás?

Candida Auris

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (zkráceně CDC) informovalo veřejnost o tom, že v USA se masovou rychlostí šíří houbová infekce Candida Auris, která dokáže usmrtit i člověka. Už v loňském roce WHO uvedla tuhle zákeřnou houbu na seznam patogenů, které mohou představovat globální hrozbu. O to znepokojivější je, že houba je velmi odolná vůči antimykotikům, tudíž hrozí, že na ni jen tak něco nezabere. Nečeká nás tedy další pandemie?

Téměř deset let známá houba

Ačkoli to vypadá, jako kdyby Candida Auris byla tak trochu stvořená současnou dobou – tedy jakože lehkou inspirací na zmíněný seriál, pravdou je, že oficiálně se o ní ví už od roku 2013 a poprvé byla objevená tam, kde zrovna řádí nejvíce, v USA. O tři roky později infikovala kolem padesáti lidí a o dalších pět let později už se jednalo o třicetinásobek počtu nemocných. Nárůst infekcí je tak rok od roku masivnější.

O to hůř, že taková nákaza bývá dost často spojená s úmrtím. „Nárůst, zejména v posledních letech, nás opravdu znepokojuje,“ uvedla hlavní autorka studie, Meghan Lyman, vedoucí lékařka oddělení CDC pro mykotická onemocnění. Zároveň dodala: „Zaznamenali jsme nárůst nejen v oblastech, kde se houba běžně vyskytuje, ale také ve zcela nových.“ Varování CDC přichází v době, kdy stát Mississippi bojuje s epidemií, způsobenou právě Candidou Auris. „Od listopadu se nejméně 12 lidí nakazilo, dále prošetřujeme čtyři úmrtí, které s nákazou zřejmě souvisí,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví státu Mississippi Tammy Yates.

candida
Zpráva o šíření smrtelné mykotické infekce. (foto: depositphotos)

Co je Candida Auris vůbec zač?

Veskrze je to běžně se vyskytující kvasinka, která se normálně nachází v celém těle i lidské kůži. Nemusí proto způsobovat žádné problémy a nemusíte o ní vůbec vědět. Ale… Pokud už tahle houba organismus napadne, bývá rezistentní vůči lékům a prognóza není vůbec příznivá (přibližně jedna třetina infikovaných umírá). Nejohroženější jsou zejména lidé s oslabenou imunitou. A bylo zjištěno, že Candida Auris je navíc odolná i vůči echinokandidům, které jsou vlastně poslední záchranou před touhle houbovou nákazou.

Jejím rájem jsou zdravotnická zařízení

Je to tak, houba nejčastěji infikuje lidi, kteří jsou v nemocnicích, rehabilitačních zařízeních nebo v pečovatelských domech. Největším zdrojem infekce jsou pak zejména pomůcky ve smyslu katetrů, vyživovacích či dýchacích hadiček. Nejhorší na tom však je, že někdy je i pro lékaře těžké zjistit a odlišit infekci Candidou Auris od jiného onemocnění. Podle odborníků se houba šíří nejen vzduchem, ale i pomocí předmětů, které snadno kontaminuje a vydrží na nich mnohem déle než jiné patogeny.

Houba, co se jen tak nevzdává

„Svou povahou má extrémní schopnost přežít na površích. Dokáže kolonizovat stěny, kabely, lůžkoviny, židle,“ řekl Waleed Javaid, epidemiolog a odborník na infekční choroby s tím, že nemocnice musí vše pečlivě čistit bělidlem a UV světlem. Bohužel i tak je zřejmé, že houba má tendence kolonizovat lidi, co s ní přijdou do styku, ale i pokoje pacientů a tím si neustále chystá půdu pro další přenosy. Avšak pro uklidnění dodává: „Nechceme, aby si lidé mysleli, že se houby začnou chovat jako v seriálu. Infekce se vyskytuje zejména u velmi nemocných pacientů, kteří mají i další zdravotní problémy.“

Jak jsme na tom v Česku?

Ačkoli houba zatím úplně nepředstavuje globální problém, jako tomu bylo u covidu, není vyloučené, že se první případy nákazy mohou objevit i u nás. Nejvíce tomu nahrává zejména cestování mezi kontinenty, tudíž se může stát, že dříve či později dojde k přenosu na českou půdu. Těžko říct, co bude dál a jak to bude toho času probíhat. Můžeme jedině doufat, že lék proti téhle zákeřné houbě se co nevidět přece jen objeví, do té doby však Candida Auris zůstává hrozbou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Seriál Last of Us: Absolutní pecka, nebo totální propadák?

Naegleria Fowleri: Améba, která vám sežere mozek