Naegleria Fowleri: Améba, která vám sežere mozek

Smrt může přijít v mnoha podobách, ale návštěvu od Naegleria fowleri bychom si raději odpustili. Koho že? Miniaturní jednobuněčné améby, která nemá nic lepšího na práci, než vám sežrat mozek.

améba

V současnosti se díky všudypřítomnému chlorování vody v bazénech považuje nákaza tímto parazitem za velmi nepravděpodobnou, ale ne vždy se prostě zadaří. Pochybnou předností tohoto organismu je totiž vysoká odolnost vůči nepříznivým podmínkám a tendence snášet i relativně vysokou teplotu okolí. Co z toho plyne? Že až se jednou zase půjdete koupat do nefiltrované a nečištěné vodní lázně, řekněme třeba do nějakého lázeňského vřídla nebo termální tůňky na Islandu, berete na sebe větší než malé riziko, že si tato améba vybere za hostitele právě vás.

Rychlý start, děsivý konec

K nákaze totiž stačí velmi málo. Vdechnutí vody, která obsahuje jednu z mnoha životních forem Naegleria. Ať už jako cysta, aménoid nebo bičíkovec, ve sliznici nosu totiž velmi rychle přijde k sobě, a začne pracovat na tom, aby podél čichového nervu zamířila až k mozku. Tady se améba spokojeně usadí a začne růst.

Bleskovou rychlostí. Přitom do sebe „natahuje“ mozkovou tkáň, pohlcuje ji a prorůstá. Netrvá to vůbec dlouho. Vtípek? Prvotní symptomy připomínají nákazu covid-19: ztrátu chuti a čichu, rýmu, bolesti hlavy, únavu… s diagnózou jsme ovšem na hodně jiné adrese.

améba
Je malá, ale hodně zákeřná. (foto: 123RF)

Jenže vzhledem k „raritní“ povaze nákazy se asi nikdo nebude obtěžovat dělat vám příslušné testy. Času přitom není nazbyt, protože s každou hodinou máte v hlavě méně mozku a více améby. V praxi vám do dost nechutného konce zbývá asi 5,3 dní života.

Šance na přežití – i při správné identifikaci a bleskové léčbě – je pořád minimální (méně než 5 %). To jen až vás zase v létě napadne cachtat se v prosluněném brčálníku, nebo ve vodě vypouštěné z elektrárny (ta může být pro svou vysokou teplotu a to, že v zimě nezamrzá, oblíbená otužilci).

Zabíjela i v Československu

Bohužel, na Naegleria fowleri můžete narazit i ve vodě, kde byste její výskyt neočekávali. Třeba na koupališti nebo veřejném bazénu. V roce 1962 a 1965 o sobě dala vědět i v Československu, kdy v Ústí nad Labem zemřelo 16 lidí.

Naposledy se tato améba připomněla loni, během akutní nákazy dětského pacienta z Texasu. Lýza (rozklad) mozkových buněk, akutní zánět, kóma a smrt, nic jiného tenhle parazit svým dočasným hostitelům nepřináší. A ve sladké neupravené vodě, která v zimě nezamrzá, je jako doma.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kde v (nejen v době virové) číhají bakterie? Žebříček těch nejšpinavějších míst v domácnosti

Petlahve útočí na naše životy! Kontaminaci přírody mohou ale zachránit bakterie, které žerou plasty! Jak?