Otevřete si vlastní domácí posilovnu! Co všechno potřebujete pro komplexní trénink v pohodlí domova?

Domácí prostor pro cvičení vyžaduje dostatek místa, a ještě pár dalších záležitostí, na které se v článku podíváme podrobněji. Jedná se však o skvělou záležitost, se kterou ztratíte i tu poslední výmluvu, proč cvičení odložit na „zítra.“

domácí posilovna

Na co se ptát před nákupem vybavení?

Před samotným startem nakupování a zařizování koutku na cvičení je třeba zeptat se sám sebe na pár otázek. Podle odpovědí pak můžete začít posilovnu zařizovat. Může se jednat o minimalistický koutek stejně jako o malé domácí fitko, které vám bude leckterý profík závidět.

Kolik prostoru mám?

Máte na vlastní posilovnu celou místnost nebo si budete zařizovat pouze koutek v obývacím pokoji? Pokud vše naplánujete správně, stačí vám opravdu maličký prostor a zacvičíte si stejně dobře jako kdekoliv jinde – zvlášť, pokud můžete sem tam trénink oživit například na venkovním work-out plácku. Prostor byste si měli důkladně přeměřit, aby se vám do něj všechno plánované vybavení krásně vešlo a současně jste měli prostor na samotné provádění cviků s vlastní vahou.

Můžu místnost upravit podle svých potřeba?

Můžete vrtat do zdí a připevnit si do nich hrazdu či gymnastické kruhy? Zvažte veškeré možnosti svého prostoru a podle nich plánujte dále.

Jak jsem na tom s rozpočtem?

Kolik financí máte na posilovnu k dispozici? Budete si svůj cvičící koutek vybavovat najednou nebo postupně? Bude spíše minimalistický s pár činkami, nebo si chcete pořídit také kardio stroje, jako je například rotoped (který velmi doporučujeme každému, kdo chce cvičit v pohodlí domova) nebo dokonce eliptical?

Co za styl cvičení preferuji?

Preferujete posilování, kardio nebo třeba jógu? Rozhodně doporučujeme v rutině zařadit všechny typy cvičení, ale zvlášť s omezeným rozpočtem je důležité svůj koutek či místnost vybavit především tak, aby vás cvičení naplňovalo a samo o sobě vás lákalo.

Co by nemělo chybět v základu domácí posilovny?

Ať už jste na předchozí otázky odpověděli jakkoliv, jsou věci, které budete potřebovat 100%.

O jaké se jedná?

Podložka na cvičení vám umožní cvičit a protahovat se v pohodlí a bez zbytečné bolesti. Podle prostoru, který máte k dispozici, si můžete pořídit základní podložku, v případě dostatečného místa se vám budou hodit tatami.

Hrazda je univerzální cvičící pomůcka, která nezabere příliš místa, a přitom s vaším tělem dovede hotové zázraky.

To samé platí i o základní sestavě činek. Chybět by vám neměl ani masážní válec a další masážní pomůcky, které vám pomohou s uvolněním svalů po náročném tréninku. Veškeré vybavení můžete pořídit pohodlně například v e-shopu efitness.cz